Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες | Η Κατασκευή αγωγού σε τμήμα της Λ.Αθηνών από μόνη της δεν αρκεί !!!



Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αθήνας Αττικής. Διαβάστε ΕΔΩ την περίληψη των πρακτικών.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη του Δυτικού Τομέα κ.Τζόκα "Της πλημμύρας είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις με τους Δημάρχους και η πρόταξη αντιπλημμυρικών έργων, με δεδομένο ότι η Δυτική Αθήνα έχει μία υστέρηση έναντι των άλλων περιοχών και οι γειτονιές της υποφέρουν σε κάθε νεροποντή".

Ο κ.Τζόκας παρουσίασε τις άμεσες προτεραιότητες για τη Δυτική Αθήνα [α/α 10] μεταξύ αυτών την " Κατασκευή συλλεκτηρίου αγωγού ομβρίων επί της Λ. Αθηνών, από την οδό Πατριάρχου Σεργίου Δήμου Περιστερίου μέχρι την οδό Πύλου Δήμου Χαϊδαρίου" [2,25 εκατ. Ευρώ] και την "Σύνταξη Υδραυλικών Μελετών – Κατασκευή κεντρικών αγωγών ομβρίων Δήμου Περιστερίου: α) Στο βόρειο τμήμα του Δήμου όπου λόγω εγγύτητας με το Ποικίλο Όρος απορρέουν τεράστιοι όγκοι νερού."

Η γνώμη μας είναι ότι αυτά τα έργα είναι απαραίτητα και θα βοηθήσουν την αντιπλημμυρική προστασία όταν πραγματοποιηθούν, αλλά δεν αρκούν. Αν ο "συλλεκτήριος αγωγός ομβρίων επί ενός τμήματος της Λ.Αθηνών" από την Οδού Πύλου (Χαϊδάρι) σταματάει στην Πατριάρχου Σεργίου (Περιστέρι κοντά στο Camping) το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνεται στη συνέχεια που ο αγωγός θα στενεύει, δηλαδή από την Πατριάρχου Σεργίου μέχρι τον Κηφισό. 

Το θέμα για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος τέθηκε στη "Σύσκεψη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας" που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου και ελπίζουμε ότι θα υπάρχει συνέχεια.
Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια του Δυτικού Τομέα "Διαπιστώθηκε η ανάγκη για την εκπόνηση συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού που θα εκκινεί από την ανάσχεση των υδάτων στους ορεινούς όγκους (Αιγάλεω και Ποικίλο) και θα ολοκληρώνεται με την απορροή και τη διοχέτευσή τους στον Κηφισό ποταμό ή τον κόλπο του Σκαραμαγκά. [περισσότερα ΕΔΩ]


Εκτός όμως των μεγάλων έργων και των υποδομών, χρειάζεται παράλληλα ο καθαρισμός των ρεμάτων και μέσα στην πόλη, η καθαριότητα στους δρόμους και η απομάκρυνση των απορριμμάτων, μπαζών, κλαδεμάτων κ.λπ. τα οποία παρασύρονται από το νερό της βροχής και φράζουν τα φρεάτια.



Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι τρόποι περισυλλογής ή και απορρόφησης του βρόχινου νερού από το έδαφος.


Εκτός των ανωτέρω θα πρέπει να αξιοποιηθούν προηγούμενες μελέτες, όπως εκείνη των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΕΔΩ). 
------------
Διαβάστε ΕΔΩ την προηγούμενη ανάρτηση στο blog "H ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: