Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Γερμανική τοξική "βόμβα" στον Ασπρόπυργο..... [και Δυτικά της Αθήνας]

Για το θέμα αυτό είχαμε γράψει στις 22 Αυγούστου 2014. Λέγαμε τότε:
[Στο βιβλίο του Τζων Μπελαμι Φόστερ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΌΣ υπάρχει μια αναφορά για τη μεταφορά αποβλήτων σε χώρες του τρίτου κόσμου "Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση". Στις δικές μας περιοχές την αναφορά αυτή την ερμηνεύουμε "Στα Δυτικά θα φάνε τη ρύπανση"...] -  Διαβάστε την αρχική είδηση ΕΔΩ.
Επανερχόμαστε στο θέμα με το ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 22/1/2015.
Δεν είναι το πρόβλημα μόνο της χώρας μας που "υποδέχεται" τα τοξικά, είναι και της "αναπτυγμένης" Γερμανίας η οποία τα "εξάγει", όπως και με την υπόθεση με τις μίζες της SIEMENS. Δεν ήταν μόνο οι δωροδοκούμενοι Έλληνες, κυβερνητικά στελέχη, ήταν και και οι δωροδοκούντες Γερμανοί της SIEMENS.

Για "τοξική" βόμβα έχει γίνει ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Χαράς Καφαντάρη (Β'  Αθήνας) ΕΔΩ η οποία επιπρόσθετα παρέμβαση  για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία της διεθνούς σύμβασης Minamata για την απαγόρευση της χρήσης υδραργύρου ΕΔΩ.
------------------------------------
Γερμανική τοξική "βόμβα" στον Ασπρόπυργο

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 22/1/2015
Ρεπορτάζ Άρης Χατζηγεωργίου

Σφυρίζουν αδιάφορα οι γερμανικές αρχές που είχαν ειδοποιήσει την Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι για την παράνομη αποθήκευση 98 τόνων (!) υδραργύρου στον Ασπρόπυργο και κωλυσιεργούν με κάθε τρόπο τις ενέργειες που οφείλουν να κάνουν για την επιστροφή του στη Γερμανία.


Ο υδράργυρος θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα και τοξικά υλικά εάν βρεθεί ελεύθερος στη φύση και για το λόγο αυτό έχει απαγορευθεί πλέον η χρήση του αλλά και η μεταφορά του εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποσότητες πολύ πολύ μικρότερες από τα 98.320 κιλά του υδραργύρου είναι σε θέση να δηλητηριάσουν τα αποθέματα νερού ολόκληρων πόλεων. Ακόμη χειρότερα, εάν μια τέτοια ποσότητα ελευθερωθεί και θερμανθεί, μπορεί να προκαλέσει τοξική βροχή και νέφος που θα δηλητηριάσει εκατομμύρια πολίτες. 

Με τέτοια εφιαλτικά σενάρια Αποκάλυψης στο νου, οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος κινητοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο όταν ενημερώθηκαν από τους Γερμανούς αρμοδίους για το πρόβλημα. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 20 Αυγούστου 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος «γερμανική εταιρεία η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις στη Γερμανία στις οποίες προκύπτει υδράργυρος από επεξεργασία αποβλήτων, ενώ όφειλε να διαθέτει τα απόβλητα σε ιδιόκτητο υπόγειο χώρο διάθεσης, τα διακινούσε στο εξωτερικό ως προϊόν, μέρος των οποίων έχει διακινηθεί και μέσω της Ελλάδας προς τρίτες χώρες».

Πρόκειται για εταιρία η οποία ακόμη και σήμερα διαφημίζει στο site της (αν και η τελευταία ανακοίνωση έχει ημερομηνία Μαρτίου 2014) ότι έχει παγκόσμια πατέντα για να διαχειρίζεται και να απενεργοποιεί τον υδράργυρο με ασφαλή τρόπο. Υδράργυρος βρίσκεται σε ελάχιστες ποσότητες σε πολλά προϊόντα παλαιάς κατασκευής (θερμόμετρα, πιεσόμετρα, μπαταρίες, φωτιστικά, πυρομαχικά), ενώ εντοπίζεται ως απόβλητο σε διάφορες χημικές επεξεργασίες όπως η διύλιση του αργού πετρελαίου. Η εταιρία πληρωνόταν λοιπόν αδρά για να αφαιρεί τον επιβλαβή υδράργυρο, π.χ. από προϊόντα που ανακυκλώνονται, να τον απενεργοποιεί μετατρέποντάς τον σε κιννάβαρη και να τον θάβει με ασφαλή τρόπο σε ειδικούς χώρους που υπάρχουν στη Γερμανία.

Αντ’ αυτού, η εταιρία τον μετέτρεπε σε καθαρό υδράργυρο και τον έριχνε ξανά στην παραγωγή, εκμεταλλευόμενη «κενά» στους διασυνοριακούς ελέγχους. «Διαπιστώθηκε ότι η διακίνηση του αποβλήτου έγινε με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλει ο κανονισμός για τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων», έλεγε το ΥΠΕΚΑ και κατέληγε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του «θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύννομη και ασφαλή διαχείριση της ποσότητας του αποθηκευμένου αποβλήτου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων».

Η έρευνα για το πώς έγινε εφικτό να συσσωρευτεί μια τόσο μεγάλη ποσότητα (όχι σε όγκο καθώς ο υδράργυρος είναι 13,5 φορές βαρύτερος από το νερό) σε μία αποθήκη στον Ασπρόπυργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στην Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία οι υπεύθυνοι της εταιρίας που τον παρήγαγε έχουν ήδη υποστεί βαριές κυρώσεις. Το ζήτημα κινητοποίησε και τους υπεύθυνους της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής η οποία σε ανακοίνωσή της το καλοκαίρι θύμισε ότι στο Θριάσιο υπάρχουν και άλλες 26 δραστηριότητες της οδηγίας Seveso, δηλαδή επικίνδυνες για πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων. Ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου επανέφερε το θέμα σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητώντας από τους αρμοδίους να κινητοποιηθούν. Για να μεταφερθούν τα 114 κιβώτια με τον υδράργυρο (σε καθένα θα χωρούσαν 60 λίτρα νερού) πρέπει να οργανωθεί τεράστια και πολυέξοδη επιχείρηση που βαρύνει τη χώρα παραγωγής του αποβλήτου. 

Το πρόβλημα είναι όμως ότι, όπως αναφέρεται σε έγγραφο (24/11/2014) της πρώην γραμματέως του υπουργείου ΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου, «η αρμόδια αρχή Bezirksregierung Detmold (τοπική κυβέρνηση) αμφισβήτησε την αρχική της κοινοποίηση και υποστήριξε ότι δεν έχει καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα αν οι εντοπισθείσες ποσότητες υδραργύρου είναι ή όχι απόβλητα, ζητώντας επιπλέον πληροφορίες από την πλευρά μας!». Δηλαδή, η ίδια υπηρεσία που ειδοποίησε την Ελλάδα για το πρόβλημα αμφισβητεί τώρα την ύπαρξή του… 

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασιλείου μάς δηλώνει ότι οι δικές του υπηρεσίες μπορούν μόνο να ενημερώνουν το κοινό για τον κίνδυνο, ενώ επιμένει να ζητά επειγόντως την ενεργοποίηση των αρμοδίων. Μήπως τουλάχιστον να απομάκρυνε τους τόνους ξυλείας που είναι πεταμένοι στο διπλανό οικόπεδο;

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: