Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ φωτογραφίες από την επίσκεψη - ξενάγηση στο ΜΠΛΟΚ15 Β' | Φωτογραφίες: Συμέλα Πανταρτζή - ΑΠΕ ΜΠΕ | "Η επιστροφή του Ορφέως στον Άδη"ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα οποία ανήκουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην κα Συμέλα Πανταρτζή

Δείτε ΕΔΩ το ΜΠΛΟΚ15 Α' 


"Η Επιστροφή του Ορφέως από τον Άδη"
Οι Μικρογεωγραφίες συμμετέχουν με τη δράση "Η Επιστροφή του Ορφέως στον Άδη" του Άγγελου Σκούρτη στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ), στον χώρο του ΜΠΛΟΚ 15, του ιστορικού κτιρίου που ήταν χώρος αυστηρής απομόνωσης κρατουμένων στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Χαϊδαρίου.Αφορμή για τις εκδηλώσεις είναι η μεταφορά 200 κρατουμένων κομμουνιστών από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και η εκτέλεσή τους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Στη δράση "Η Επιστροφή του Ορφέως από τον Άδη", ο Άγγελος Σκούρτης, με τη συμμετοχή της Χαρίκλειας Χάρη, ξανακατεβαίνει στον Άδη φωνάζοντας τα ονόματα των κρατουμένων μέσα στο χώρο κράτησής τους.
Η Χαρίκλεια Χάρη του δένει τα μάτια και τον οδηγεί στους θεατές.
Καθένας διαβάζει ένα από τα μικρά σημειώματα που πέταγαν οι κρατούμενοι από το φορτηγό πηγαίνοντας προς την εκτέλεσή τους.

Τα σημειώματα επιμελήθηκε η αρχιτέκτων-ξεναγός μας στο ΜΠΛΟΚ 15 Μαρία Μπουρδάκη από την έκδοση του Κώστα Φωτεινάκη "Χαιδάρι: Τόπος και Άνθρωποι".
Η δράση του Άγγελου Σκούρτη αποτελεί μέρος μία σειράς δράσεων που έχουν ξεκινήσει στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τον Οκτώβριο του 2013, στο πλαίσιο των Μικρογεωγραφιών.

Περισσότερο υλικό και πληροφορίες:
------------------

[Φωτ. από τον πρώτο όροφο - η επιγραφή "ΒΛΕΠΕ ΑΚΟΥ ΣΩΠΑ" είναι μάλλον μετά την Κατοχή, γιατί το ΜΠΛΟΚ15 λειτούργησε ως Πειθαρχείο του Στρατοπέδου]

[Σημείωμα στο τοίχο από κρατούμενο στο ΜΠΛΟΚ15]

[Το ΦΩΣ και η ΕΛΠΙΔΑ της Ελευθερίας]

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι υπότιτλοι είναι των διαχειριστών του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: