Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

8 Μαΐου 2015, Παρασκευή πρωί "ΠΥΡΚΑΓΙΑ στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου" | Τραυματίες και εκρήξεις | Εργασίες συντήρησης "υπό πίεση"


[Φωτογραφίες αρχείου, από την εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στους ρύπους που είχαν διοργανώσει φορείς της Δυτικής Αθήνας έξω από τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου,31/1/2011 ΕΔΩ]


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου (πρώην ΕΛΔΑ) στις 08:00 την Παρασκευή 8 Μαΐου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες "Στις μονάδες εκτελούνταν εργασίες συντήρησης, και η φωτιά ξέσπασε σε μια παλιά μονάδα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε ξερά χόρτα στον περιβάλλοντα χώρο. Η πυροσβεστική διενεργεί προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς." [ΣΚΑΪ] 


Υπάρχουν έξι τραυματισμοί εκ των οποίων οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση.
Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου βρισκόταν σε κατάσταση εκτεταμένης συντήρησης [SHUT DOWN], οι εργολάβοι είχαν προσλάβει ανειδίκευτους εργαζόμενους και οι εργασίες γινόταν κάτω από μεγάλη "πίεση". 

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου έχουν κλείσει από το πρωί τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στη Λ.Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα ασφαλείας στα διυλιστήρια.

Υπογραμμίζουμε ότι η περιοχή του Θριασίου - Ελευσίνας έχει εργοστάσια, διαλυστήρια της κατηγορίας SEVESO [τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης] και πως η πολιτεία διαχρονικά με την υποβάθμιση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αλλά και της υπηρεσίας SEVESO του ΥΠΕΠΑΝ έχει αφήσει στην πραγματικότητα ανεξέλεγκτες τις  εργασίες και τις μεθόδους παραγωγής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Μετά από το σημερινό συμβάν η πολιτεία θα πρέπει όχι μόνο να αναζητήσει τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά αλλά και τις συνθήκες εργασίας, την ειδίκευση, την εμπειρία τόσο των εργολάβων που είχαν αναλάβει τις εργασίες συντήρησης όσο και των εργαζομένων.
[θα επανέλθουμε]
-------------
Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ
«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».
-----------
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ΕΔΩ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: