Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ για το εργατικό θανατηφόρο ατύχημα στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου11 ημέρες μετά την έκρηξη στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου του ομίλου Λάτση, ένας από τους 6 σοβαρά τραυματισμένους εργαζόμενους, ο Χαράλαμπος Δευτεραίος, έχασε τον αγώνα για τη ζωή και ακολούθησε το απόγευμα και δεύτερος νεκρός, ο Ραμαντάν Ντελιλάϊ. 

Σαν «Ενεργή Συμπολιτεία» θέλουμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για τον χαμό των συνανθρώπων μας, και τα βαθύτατα μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των νεκρών καθώς και την ελπίδα για την βελτίωση της υγείας των άλλων τεσσάρων εργαζομένων.

Δεν μπορούμε όμως παρά να αναρωτηθούμε γιατί τόσες ημέρες επικρατεί σιωπή γύρω από το συμβάν. Δεν υπάρχει ενημέρωση ή δράσεις τόσο στην τοπική κοινωνία, στον χώρο εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην ίδια την κυβέρνηση. Ακούγονται μόνο ψίθυροι.

Ίσως αυτή η στάση να αιτιολογείται, αν ξαναθυμηθούμε μια άλλη φωτιά στη μεγάλη μονάδα διύλισης της Πετρόλα του ομίλου Λάτση, στις 01.09.92. Τότε ο απολογισμός ήταν 14 νεκροί και 10 τραυματίες. Η τότε κυβέρνηση δήλωνε οτι θα μελετηθούν τα αίτια του ατυχήματος και θα ληφθούν μέτρα. Σε 2 μήνες είχαν επιστρέψει πλήρως στις εργασίες τους και σε 2 χρόνια είχαν αθωωθεί και οι υπεύθυνοι, ενώ η ευθύνη είχε μετατεθεί στα ίδια τα θύματα. Το κεφάλαιο θριάμβευε για μια ακόμα φορά προσφέροντας θέσεις εργασίας και ένα νοσοκομείο για εγκαύματα (τι παράξενο). Το ίδιο συνέβη και με τις προσπάθειες να αποτραπεί η επέκταση του διυλιστηρίου της Πετρόλα το 2009, ξανά προτάχθηκαν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι θέσεις εργασίας που θα προέκυπταν με την επέκταση, που τελικά ήταν πολύ λιγότερες από όσες αναμένονταν.

Στην ιστοσελίδα των ΕΛΠΕ στο όραμα του ομίλου αναφέρεται: «Επιδιώκουμε να είμαστε ένας πρωτοπόρος ενεργειακός όμιλος, με τη βιώσιμη ανάπτυξη πλήρως ενσωματωμένη στη στρατηγική μας».
Ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε τελικά για ποιόν είναι βιώσιμη αυτή η ανάπτυξη ;

Για τους χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε εργολάβους στα ΕΛΠΕ για περίπου 3 ευρώ την ώρα, με διαρκή φόβο της επόμενης έκρηξης και σε συνθήκες διαρκώς επιδεινούμενες λόγω μνημονίου υποτίθεται (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια εταιρία με υπερκέρδη) ;

Για τους 15 πλέον νεκρούς από ατυχήματα στα ΕΛΠΕ ;

Για τα παιδιά στον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και τις γειτονικές περιοχές που έχουν υψηλά ποσοστά σε άσθμα και αλλεργίες ;

Όχι όλα γίνονται για την ενίσχυση του κεφαλαίου και εμείς δεν είμαστε παρά αναλώσιμοι!

Καλούμε την κυβέρνηση ,την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τον κάθε πολίτη ατομικά να πάρουν θέση σταθερή και αταλάντευτη υπέρ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος και όχι υπέρ του άκρατου κέρδους.

Μακάρι ο Μπάμπης Δευτεραίος και ο Ραμαντάν Ντελιλάϊ να ήταν τα τελευταία θύματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: