Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

«Καμπάνα» 5 εκατ. ευρώ για το «περιβαλλοντικό έγκλημα» στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου

[Η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο είναι το πρώτο περιστατικό που χαρακτηρίζεται «περιβαλλοντικό έγκλημα μεγάλης κλίμακας» και εφαρμόζεται η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» | EUROKINISSI]

της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕΦΣΥΝ ΕΔΩ
Είναι το πρώτο περιστατικό που χαρακτηρίζεται «περιβαλλοντικό έγκλημα μεγάλης κλίμακας» και εφαρμόζεται η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ενώ τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κατά την πυρκαγιά, η οποία διήρκεσε ένα δεκαήμερο, «απελευθερώθηκαν ατμοσφαιρικοί ρύποι, αιωρούμενα σωματίδια και τοξικές ουσίες επικίνδυνες για την υγεία», που έπληξαν ολόκληρο το Θριάσιο, αλλά και πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Αυτό επισημαίνεται στην απόφαση που υπέγραψε στις 14/7 ο υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης, με την οποία καλεί την επιχείρηση να υποβάλει το χρονοδιάγραμμα των δράσεων μέσα σε πέντε ημέρες. Στην ίδια απόφαση αναφέρονται τα εξής:

● Στο γήπεδο της επιχείρησης στον Ασπρόπυργο υπήρχαν αποθηκευμένες πολύ μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων υλικών, ενώ παραμένουν 140.000 κυβικά αποβλήτων, καμένα και μη, που πρέπει να μεταφερθούν με ασφάλεια σε κατάλληλους χώρους. Τα επικίνδυνα απόβλητα ορίζεται να μεταφερθούν με κλειστά φορτηγά σε αδειοδοτημένες περιοχές, πιθανότατα και εκτός Ελλάδας.

● Από την καύση πλαστικών παράχθηκαν διοξίνες και φουράνια, στοιχεία που είναι αερομεταφερόμενα, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και άλλες χημικές ενώσεις που είναι επικίνδυνες για την υγεία. Η τέφρα από την καύση απορριμμάτων είναι πιθανόν να περιέχει βαρέα μέταλλα, τα οποία επηρεάζουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα.

● Μετά την απομάκρυνση των υλικών, θα ληφθούν δείγματα εδάφους από το οικόπεδο της εταιρείας, αλλά και τους γύρω χώρους. Αν διαπιστωθούν αλλοιώσεις από επικίνδυνες ύλες, θα υποχρεωθεί η εταιρεία να καταβάλει πρόσθετα κονδύλια για την εξυγίανση του εδάφους.

● Θα συνεχιστούν για έξι μήνες οι μετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου από επιστημονικά κλιμάκια του «Δημόκριτου» και του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
----------------------------
[ΣΧΟΛΙΟ: Δεν γνωρίζουμε αν πραγματικά υπάρχει η επιχείρηση «Γενική Ανακυκλώσεως ΕΠΕ». Ακόμα όμως και αν υπάρχει -  ακόμα και αν έχει το ποσό των 5 εκατ. ΕΥΡΩ  για να το καταβάλει ως πρόστιμο - το ζητούμενο είναι να υπάρχουν μηχανισμοί πρόληψης και προστασίας και να μη γίνονται τέτοια περιβαλλοντικά εγκλήματα. «Ο ρυπαίνων πληρώνει» δεν μας ικανοποιεί -  θέση μας είναι ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: