Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Δίκτυο μνημείων και οικολογικών διαδρομών στην Δ. Αθήνα από την Περιφέρεια | Αρκετές απ΄ αυτές στο Χαϊδάρι

[Σκίτσο του αρχαιολόγου Ιωάννη Τραυλού (1984) που δημοσιεύτηκε στο Λεξικό του στη Γερμανική γλώσσα ΕΔΩ]

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προγραμμάτων  αποκατάστασης, ανάδειξης και σύνδεσης των μνημείων της Δ. Αθήνας σε ένα δίκτυο ιστορικών, πολιτιστικών και οικολογικών διαδρομών ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας  Σπύρος Τζόκας, επισκέφτηκε σήμερα Πέμπτη  20 Αυγούστου  το ίχνος της αρχαίας Ιεράς Οδού και  το «μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι.

Στόχος είναι η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της περιοχής, ώστε να  ξαναστρέψουμε την προσοχή μας στη ιστορία της περιοχής μας και να αναδείξουμε τον πλούτο της.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας υπογράμμισε ότι η Δυτική Αθήνα αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της τρισχιλιετούς άνθησης του πολιτισμού και της ανθρώπινης δημιουργίας στην περιοχή. Το πέρασμα των αιώνων έχει αφήσει τη σφραγίδα του στον τόπο και έχει κληροδοτήσει μνημεία παγκόσμιου βεληνεκούς, διάφορων ιστορικών περιόδων.

Ενδεικτικά ανέφερε το ίχνος της αρχαίας Ιεράς Οδού, την αρχαία γέφυρα του Κηφισού ποταμού και άλλες σημαντικές αρχαιότητες. Βυζαντινά μνημεία όπως η Μονή Δαφνίου και το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Ελαιώνα. Μνημεία βιομηχανικού πολιτισμού όπως το Μπαρουτάδικο, το καμίνι της Πετρούπολης, η Βιοχρώμ και η Βιοφιάλ. Αλλά και νεότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία όπως το Παλατάκι και το «μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι, το πάρκο Ραδιοφωνίας στο Ίλιον, τα προσφυγικά στο Περιστέρι και άλλα πολλά, μαρτυρούν τη διαχρονική σημασία της Δυτικής Αθήνας.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής, αναγνωρίζοντας την ευθύνη διαφύλαξης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς, ήδη προετοιμάζει προγράμματα αποκατάστασης, ανάδειξης και σύνδεσης αυτών των μνημείων σε ένα δίκτυο ιστορικών, πολιτιστικών και οικολογικών διαδρομών.
ΠΗΓΗ ΕΔΩ
--------------------
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έχει συμβάλλει για την προβολή και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, όχι μόνο του Χαϊδαρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: