Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Κυριακή 11.10.2015: Θαλάσσια ρύπανση στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου | Έσπασαν οι κάβοι των πλοίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

[Φωτ. αρχείου  από το SITE των ΕΛΠΕ]

Θαλάσσια ρύπανση, από πετρελαιοειδή, εκτάσεως περίπου 500 τ.μ., προκλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, όταν κατά τη διάρκεια φόρτωσης τριών δεξαμενόπλοιων στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, έσπασαν οι κάβοι των πλοίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, για το περιστατικό ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας από τον εκπρόσωπο των εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια «AEGEAN ROSE», «EVIAPETROL IV» και «ΜΑΙΝΑΛΟΝ» τα οποία ήταν πρυμνοδετημένα, αλλά λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών έσπασαν οι κάβοι τους και απομακρύνθηκαν από την προβλήτα, με αποτέλεσμα να κοπούν οι σύνδεσμοι παροχής φορτίων των εγκαταστάσεων.

Πραγματοποιήθηκε διακοπή της παροχής φορτίου αλλά μέρος της ποσότητας που είχε απομείνει στις σωληνώσεις διέρρευσε στη θάλασσα και στην προβλήτα των εγκαταστάσεων.

Άμεσα στην περιοχή πήγαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής με περιπολικό σκάφος και περιπολικό όχημα του Λιμενικού Σώματος, όπου διαπίστωσαν ότι είχε προκληθεί ρύπανση θαλάσσιου περιβάλλοντος από πετρελαιοειδή εκτάσεως περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων, η οποία μετά από βελτίωση των καιρικών συνθηκών παρέμεινε κοντά στην προβλήτα και μεταξύ των πλοίων.

Με εποπτεία της Λιμενικής Αρχή Ελευσίνας γίνονται εργασίες απορρύπανσης με πόντιση φραγμάτων και περισυλλογή με απορροφητικά υλικά και μηχανικά μέσα .

Λόγω της θραύσης των κάβων προσέκρουσε το «AEGEAN ROSE» με το «EVIAPETROL IV» με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών και στα δυο δεξαμενόπλοια. 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων μέχρι προσκόμισης πιστοποιητικών διατήρησης κλάσης από τους νηογνώμονες που τα παρακολουθούν.

[της Χριστίνας Παπασταθοπούλου]
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: