Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Παρέμβαση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. προς το Δασαρχείο και άλλους φορείς: "Να επιθεωρηθούν και να συντηρηθούν οι δασικοί δρόμοι – Μέτρα πρόληψης και συγκράτησης των υδάτων και των εδαφών στο βουνό "


Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ

Ανθέων 72, Χαϊδάρι, 12461 | http://xpolis.blogspot.gr Mails: sofiadimitriou@gmail.com / xpolis@gmail.com

11/11/2015
Προς:
Δασαρχείο Αιγάλεω, [Αρ.Πρωτ. 84968/3403 | 13.11.2015]
Αντιπεριφέρεια Δυτικού Τομέα,
ΑΣΔΑ,
Δήμους: Χαϊδαρίου [Αρ, Πρωτ. 33441], Περιστερίου, Πετρούπολης,
Πυροσβεστική ,
Πολιτική Προστασία,
και όποιον άλλον φορέα αφορά και εμπλέκεται στην Προστασία των Ορεινών Όγκων

ΘΕΜΑ:
·         H πρόσφατη πλημμύρα στις 22 Οκτωβρίου 2015, προξένησε μεγάλες καταστροφές σε μεγάλα τμήματα των δασικών δρόμων στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο.
·         Να επιθεωρηθούν και να συντηρηθούν οι δασικοί δρόμοι – Μέτρα πρόληψης και συγκράτησης των υδάτων και των εδαφών στο βουνό 

Στις 22 Οκτωβρίου 2015 «ραγδαίες και βίαιες» βροχοπτώσεις προξένησαν μεγάλες καταστροφές στο λεκανοπέδιο της Αττικής και είχαν ως αποτέλεσμα, εκτός των υλικών καταστροφών, να θρηνήσουμε τρεις νεκρούς.

Στην  παρούσα επιστολή μας αναφερόμαστε κυρίως στη Δυτική Αθήνα, και ειδικότερα στους Δήμους που έχουν αναπτυχθεί και έχουν «σκαρφαλώσει» στις πλαγιές του Όρους Αιγάλεω -  Ποικίλου.

Οι πλημμύρες δεν είναι ένα νέο φαινόμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αττική. Όμως οι πλημμύρες θα γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, αλλά και από το μπάζωμα των ρεμάτων (από τα 700 ρέματα στην Αττική έχουν απομείνει 50 ακάλυπτα), των επεκτάσεων των πόλεων, τη μη συντήρηση των αγωγών ομβρίων, τη τσιμεντοποίηση πλατειών/ αλσών, δρόμων και την απώλεια εδαφών, του κάκιστου συστήματος διαχείρισης/ αποκομιδής των απορριμμάτων κ.λπ.

Υπενθυμίζουμε α) τους 40 νεκρούς από την πλημμύρα στις 2 Νοεμβρίου 1977, μεταξύ των οποίων και τρεις (?) εργαζόμενους σε  φανοποιείο στο ρέμα του Αγίου Ανδρέα (Χαϊδάρι), οδός Επαύλεως  β) τους 17 νεκρούς από την πλημμύρα στις 21-22 Οκτωβρίου 1994.

Στο Χαϊδάρι οι περιοχές που επλήγησαν από την πλημμύρα στις 22 Οκτωβρίου 2015  ήταν περίπου οι ίδιες με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς (24 Οκτωβρίου 2014). «Τυχαίο; - Δεν νομίζω».

Η υπάρχουσα μελέτη με τίτλο   «Επιχειρησιακή Οργάνωση των Δήμων του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) για την πολιτική προστασία & αντιμετώπιση φυσικών και περιβαλλοντικών κινδύνων»  Α’ Φάση: Δράσεις Μείωσης Πλημμυρικού Κινδύνου [Λέκκας και συνεργάτες 2010, σ.132] είναι ιδιαίτερα ενημερωτική και αποκαλυπτική. Προφανώς είναι θεωρητική, γιατί δεν ακολούθησαν μελέτες εφαρμογής, ωστόσο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο γιατί αναλύει τις αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων και προτείνει κάποια ελάχιστα μέτρα. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν αξιολογούμε τη μελέτη, απλώς την αναφέρουμε ως αξιοποίηση των όποιων μελλοντικών τοπικών ή υπερτοπικών αντιπλημμυρικών ή άλλων μελετών σχετικά με το βουνό και την πολιτική προστασία πραγματοποιηθούν στο μέλλον).

Όσον αφορά τις καταστροφές από την πρόσφατη πλημμύρα αυτές  ξεκίνησαν από τον ορεινό όγκο του Αιγάλεω – Ποικίλου και επεκτάθηκαν στις πόλεις. Κατά την πρόσφατη πεζοπορία που διοργανώθηκε από περιβαλλοντικούς συλλόγους στο Ποικίλο όρος διαπιστώσαμε:
Α)Δασικοί δρόμοι: Μεγάλες διαβρώσεις/ νεροφαγώματα, απογύμνωση εδαφών, κατολισθήσεις,  καταστροφή μεγάλων τμημάτων του δασικών δρόμων, ακόμα και του κεντρικού, από τα  Νεόκτιστα Ασπροπύργου προς Χαϊδάρι -  Περιστέρι – Πετρούπολη. Η συντήρηση των κεντρικών δασικών δρόμων κρίνεται απαραίτητη, κυρίως για λόγους ασφαλούς πρόσβασης της πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και για τη συγκράτηση του εδάφους. Ιδιαίτερα ο δασικός δρόμος Άνω Δάσους (μπάρα) που καταλήγει στη δυτική έξοδο του Άλσους Δαφνίου   έχει σχεδόν καταστραφεί.
Β) Στο Άλσος Δαφνίου που είναι επισκέψιμο από περιπατητές, αθλητές, ποδηλάτες, οικογένειες, θα πρέπει να γίνουν έργα συντήρησης σύμφωνα με τους δασικούς νόμους και προδιαγραφές. Προτεραιότητα η άμεση μεταφορά των «φερτών υλών» από την ανατολική είσοδο κοντά στις βρύσες, και στη δυτική έξοδο (συρματοπλέγματα) στη συμβολή με το δασικό δρόμο,  που έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο τμήμα του, που ενώνει με το Άνω Δάσος (μπάρες).
Γ) Το ρέμα που κατεβαίνει από το Δαφνί προς Σκαραμαγκά, κατά μήκος της Λ.Αθηνών, παρουσιάζει τοπικά προβλήματα. Σε γενικές γραμμές δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες ποσότητες από φερτές ύλες στην όχθη. Τα τοπικά προβλήματα εντοπίστηκαν α) κάτω από τη πρώτη γέφυρα στην Αφαία (κλαδιά, κορμοί δένδρων, σκουπίδια, πλαστικά) που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα β) κάτω από τη γέφυρα του τρένου (ένα τμήμα της τσιμεντένιας όχθης έχει παρασυρθεί από την ορμή του νερού).
Υπάρχουν προφανώς και άλλα θέματα που αφορούν την πρόληψη και τα μέτρα ανάσχεσης της ροής των υδάτων, ακόμα και της αξιοποίησης του νερού της βροχής που κατεβαίνει από τον ορεινό όγκο του Αιγάλεω – Ποικίλου, καθώς και της «συγκράτησης των εδαφών»  αλλά δεν είναι το κύριο θέμα της επιστολής μας.

[Φωτογραφίες από Α,Β,Γ  στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ΕΔΩ ΕΔΩ  ΕΔΩ ΕΔΩ ]

Δύο προτάσεις που αφορούν αποκλειστικά τον Ορεινό Όγκο Αιγάλεω – Ποικίλο και όχι τον αστικό ιστό:
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Επιθεώρηση -  Καταγραφή των ζημιών – Κοστολόγηση - Συντήρηση των δασικών δρόμων του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου για την ασφαλή διέλευση οχημάτων της πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη συγκράτηση εδαφών, την ευχάριστη και ασφαλή διέλευση περιπατητών και ποδηλατών.            
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Για μέτρα πρόληψης έτσι ώστε να μη μετατρέπονται οι δασικοί και οι αστικοί δρόμοι σε χείμαρρους που καταστρέφουν σπίτια, περιουσίες, παρασέρνουν ανθρώπους -  ΙΧ -  κάδους απορριμμάτων και πνίγουν ανθρώπους.

Σοφία Ψαρρού Δημητρίου,   Πρόεδρος                                                                                    
Μαρία Μπουρδάκη,   Γραμματέας                                                                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια: