Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση του Δήμου Χαϊδαρίου για την εγκατάσταση 1.500 προσφύγων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Παρά τις επιφυλάξεις για το χώρο και την πολιτική κριτική που ασκεί, καλεί τους κατοίκους "της πόλης μας να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες"


Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. δημοσιεύει την ανακοίνωση τη Δημοτικής Αρχής της πόλης μας για την εγκατάσταση 1.500 προσφύγων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. παραβρέθηκαν το Σάββατο 19/3/2016 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας διαβάστηκε η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου [ΕΔΩ].
Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με αρκετές επιφυλάξεις, ενστάσεις, παρατηρήσεις αλλά με καλή διάθεση δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για τη φιλοξενία των προσφύγων στα όρια του Χαϊδαρίου και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κ.Ηρακλής Δρούλιας που δεν αποδέχτηκε την  απόφαση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση των προσφύγων στο Σκαραμαγκά.
Από την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, που δεν τη σχολιάζουμε, υπογραμμίζουμε την τελευταία παράγραφο:
"Σε κάθε περίπτωση: αν προκριθεί από την κυβέρνηση ο συγκεκριμένος χώρος, ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανθρώπους του μόχθου της πόλης μας να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ήδη έχουμε κάνει έκκληση σε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους της πόλης να εντείνουν την αλληλεγγύη τους, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Καλούμε το λαό του Χαϊδαρίου να δείξει αγάπη, φροντίδα και συμπαράσταση στις οικογένειες, στα παιδιά, στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας."

------------------------------------------------

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Κάτοικοι του Χαϊδαρίου, 
από την πρώτη στιγμή που οξύνθηκε το πρόβλημα με τα καραβάνια των δυστυχισμένων προσφύγων και μεταναστών που έφταναν κατά κύματα στη χώρα μας, ο Δήμος Χαϊδαρίου τοποθετήθηκε καθαρά και δημόσια. Το ίδιο κάνουμε και τώρα απευθυνόμενοι σε εσάς με εμπιστοσύνη. Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”. Η αιτία του είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία και σε υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής. Πόλεμο που τον διεξάγουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, όπως και άλλες καπιταλιστικές χώρες που η κάθε μία για τα συμφέροντά της παίρνει μέρος στα εγκλήματα, στους βομβαρδισμούς, στις καταστροφές. 
Θεωρούμε πως σε όλη αυτήν την κατάσταση έχει μεγάλες ευθύνες και η ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αποδέχεται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την κύρια αιτία για το δράμα που βλέπουμε καθημερινά. Επιπλέον, πρόκειται για μεγάλη υποκρισία να λέει η κυβέρνηση ότι αιφνιδιάστηκε από το μεγάλο αριθμό προσφύγων τη στιγμή που όλα τα στοιχεία έδειχναν που θα πάει η κατάσταση. 
Για εμάς η λύση στο Προσφυγικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην υλοποίηση των αποφάσεων και κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά ακριβώς στην αντίπερα όχθη. Βρίσκεται στην πάλη όλων των λαών και του ελληνικού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς. Σε αυτήν την πάλη καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τη δράση και τη συμμετοχή τους. 

Κάτοικοι του Χαϊδαρίου, 
στον δήμο μας γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος φταίει για τη φτώχεια, την ανεργία, τους εξαθλιωμένους μισθούς και συντάξεις, τις υποβαθμισμένες ως ανύπαρκτες υποδομές στην υγεία και την πρόνοια. Ποιος φταίει για τη συνολική υποβάθμιση όλης της Δυτικής Αθήνας, για τις χαμένες ζωές με την πρώτη βροχή, για την εγκατάλειψη και των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου. Γνωρίζουμε δηλαδή πολύ καλά ότι το κεφάλαιο, οι εκάστοτε κυβερνήσεις φταίνε για την αντιλαϊκή πολιτική που έχει καταδικάσει μεγάλο τμήμα των κατοίκων και στο Χαϊδάρι στο να μη τα βγάζουν πέρα, να είναι με το πορτοφόλι αδειανό, να μετράμε από που θα κόψουμε κάθε φορά για να μπορέσουμε στοιχειωδώς να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες τις δικές μας, των παιδιών και των εγγονιών μας. 
Ο απλός λαός της περιοχής μας γνωρίζει πολύ καλά πως δεν έχει για αντίπαλους ταλαιπωρημένους και κυνηγημένους ανθρώπους από τους πολέμους και τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των υπόλοιπων φονιάδων των λαών. 

Κάτοικοι του Χαϊδαρίου, 
εδώ και αρκετό καιρό η Δημοτική αρχή έχει τοποθετηθεί δημόσια, αναφέροντας ότι το Χαϊδάρι είναι διατεθειμένο στο μέτρο του δυνατού να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες. Προϋπόθεση είναι οι χώροι αυτοί να είναι αξιοπρεπείς και υγιεινοί, να παρέχουν σίτιση, ιατρικοφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια με ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης. 
Για τον λόγο αυτό ήμασταν και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με το κράτος και όποιον εμπλεκόμενο φορέα για να βρεθούν κατάλληλες λύσεις. 
Παράλληλα απαιτούμε : 
* Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και της ταυτοποίησης.
* Ασφαλής διέλευση των προσφύγων και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες του τελικού τους προορισμού. 
* Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex, και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.


Το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαρτίου ενημερωθήκαμε επίσημα από την κυβέρνηση πως προτίθεται να μεταφέρει περίπου 1500 πρόσφυγες από τον Πειραιά στο λιμάνι του Σκαραμαγκά σε προβλήτα δίπλα στον χώρο των Ναυπηγείων. Η δημοτική αρχή με ότι τεχνογνωσία διαθέτει επισκέφθηκε την συγκεκριμένη τοποθεσία. Οφείλουμε να καταγράψουμε τις μεγάλες επιφυλάξεις μας για αυτόν τον χώρο. Συγκεκριμένα, είναι χώρος πλήρως εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, σε βροχές, αέρα, ήλιο. Δεν έχει καμία υποδομή, ούτε είναι εύκολο να στηθεί επαρκής μηχανισμός τέτοιος που να φιλοξενήσει 1500 ανθρώπους σε στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες. Έχει είσοδο στην οποία γίνεται καθημερινή μεταφόρτωση φορτηγών, κοντέινερς, άρα μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων. 

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες καθώς η γνώμη μας είναι πως υπάρχουν πιο αξιόπιστοι και κατάλληλοι χώροι για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες. Θέτουμε αυτά τα ζητήματα ακριβώς γιατί θεωρούμε πως το πρόβλημα δεν πρέπει να το ρίξουμε “κάτω από το χαλί”, αλλά να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα, με γενναία χρηματοδότηση και ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με το προσφυγικό ζήτημα. 

Σε κάθε περίπτωση: αν προκριθεί από την κυβέρνηση ο συγκεκριμένος χώρος, ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανθρώπους του μόχθου της πόλης μας να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ήδη έχουμε κάνει έκκληση σε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους της πόλης να εντείνουν την αλληλεγγύη τους, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Καλούμε το λαό του Χαϊδαρίου να δείξει αγάπη, φροντίδα και συμπαράσταση στις οικογένειες, στα παιδιά, στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας.

Η Δημοτική Αρχή του Χαϊδαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: