Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Τα γενέθλια του παραμυθά κ.Άντερσεν και η Μονή Δαφνίου | Κυριακή 17 Απριλίου 2016 εκδήλωση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου έξω από τη Μονή Δαφνίου

Ο παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν [2 Απριλίου 1805 - 4 Αυγούστου 1875] επισκέφτηκε και τη χώρα μας και κατέγραψε τις εντυπώσεις του σε ένα βιβλίο που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά.
Στις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις ο μεγάλος παραμυθάς περιγράφει και την επίσκεψή του στη Μονή Δαφνίου το έτος 1841:


Μια ανοιξιάτικη μέρα του 1841 ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, περιδιαβαίνοντας την Ελλάδα που ζούσε τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου βίου της, επισκέφτηκε τη Μονή Δαφνίου. Η μονή βρισκόταν σε κάκιστη κατάσταση, σχεδόν εγκαταλελειμμένη. Διαβάστε την περιγραφή του: "Tο αγέρι ήταν κρύο και τα σύννεφα έγραφαν μαύρες σκιές στα γυμνά βουνά. Κοντά μας σε μεγάλη έκταση απλώνονταν τα ερείπια του μοναστηριού. Ψηλά τείχη, που στις σχισμάδες τους φύτρωναν θάμνοι και περικοκλάδες, το περιτριγύριζαν. Εκεί κοντά είχαν κτίσει δύο ξύλινες παράγκες. Η μία ήταν κάτι σαν καφενείο κι η άλλη πάλι ένα είδος μαγαζιού για τους μοναχικούς ταξιδιώτες. Οι ξύλινες αυτές παράγκες κοντά στα χαλάσματα έβαζαν, θαρρείς, στο τοπίο την τελευταία πινελιά της ελληνικής μελαγχολίας".

Όταν ο Andersen με τους συνοδοιπόρους του, τον Ludwig Ross και τον Έλληνα καθηγητή Φίλιππο Ιωάννου, μπήκε στην αυλή του μοναστηριού, συνάντησε εικόνα ακόμα μεγαλύτερης εγκατάλειψης:
«Μπήκαμε στην αυλή της μονής. Παντού φύτρωναν ως μία πήχη τσουκνίδες, που έκρυβαν ανάμεσά τους ξέσκεπα, άφραγα πηγάδια. Προχωρούσαμε προσεκτικά βήμα προς βήμα, μη βουλιάξουμε. Έτσι φτάσαμε στο απέναντι τείχος. Από κει μας φάνηκε πως θα ανεβαίναμε ευκολώτερα και σε λίγο φτάσαμε στη μισογκρεμισμένη στέγη της εκκλησίας. Όσο καταστραμμένο ήταν το κτίριο, τόσο πυκνόφυτη βλάστηση το σκέπαζε. To σκέπασμα μιας αρχαίας μαρμάρινης σαρκοφάγου, ανάποδα βαλμένο, ήταν το πρώτο σκαλοπάτι εδώ πάνω. Ένα άλλο πάλι πιο κάτω ήταν από κομμάτια μιας ραβδωτής κολόνας από πορφυρίτη. Ρεζεντά, σαπουνόχορτα, τσουκνίδες φύτρωναν παντού. Οι νυχτερίδες πετούσαν μέρα μεσημέρι πάνω απ’ το κεφάλι μας. Εδώ ήταν το σπίτι τους, το βασίλειό τους, ακόμα και τώρα που ο ήλιος έλαμπε στα φτερά τους».
Τα κελιά των μοναχών στα νότια του καθολικού είχαν μετατραπεί σε στάβλους από τους Βαβαρούς στρατιώτες:
«Στη μέση του μοναστηριού τα κελιά των καλογήρων έχουν μεταβληθεί σ’ ένα μεγάλο στάβλο, όπου οι χωροφύλακες βάζουν τ’ άλογά τους- αυτά χλιμιντρίζουν τώρα εκεί όπου άλλοτε ακούγονταν οι προσευχές των μοναχών»

Οι επεμβάσεις και οι εργασίες για την οριστική αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου συνεχίζονται. Λίγο πριν φύγει από το Δαφνί, μέσα στη χορταριασμένη αυλή του μοναστηριού, μπροστά στον ερειπωμένο ναό, ο μεγάλος παραμυθάς, εικάζοντας το μέλλον, είχε κάνει αισιόδοξες προβλέψεις για το λαμπρό μέλλον του μοναστηριού: 
«Μα είμαι σίγουρος πως τα καντήλια θα καίνε, και τότε θα 'ναι ασημένια. Τριαντάφυλλα θα ανθίζουν στον τόπο που σκεπάζουν οι τσουκνίδες. Τώρα δα μας το λεγε ψιθυριστά το καλό πνεύμα της Ελλάδας. To Δαφνί θα ξανασηκωθεί μέσα από τα ερείπια και στο δρόμο εδώ της Ελευσίνας, όπως στην Ιταλία, θα οδοιπορούν και πάλι οι ξένοι. θα ξανανθίσει το Δαφνί! Σε τούτη την αυλή, που μόνο γαϊδουράγκαθα βλασταίνουν, θα πρασινίσει η δάφνη, θα μοσκοβολήσει το λιβάνι και τα γονατισμένα παιδιά θα βλέπουν μια ιερή πληγή στο μάτι του Χριστού, στο στόμα και τη δόξα του, εκεί που πέτυχε το τούρκικο βόλι*».


Ακούτε ΕΔΩ την περιγραφή του Κρίστιαν Άντερσεν.

[* Υπάρχει η περιγραφή και το σκίτσο του Δημήτρη Λαμπάκη (1889, για το πως είδε και κατέγραψε τον Παντοκράτορα της Μονής Δαφνίου ΕΔΩ. Για το "τούρκικο βόλι" υπάρχει η εκδοχή να μην ήταν τούρκικο βόλι αλλά η "μύτη" βέλους από Σταυροφόρους το 1205]
--------
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ για την επίσκεψη  Κρίστιαν Άντερσεν στην Ελλάδα. 
---------------------------------
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων συνδιοργανώνει με το Δήμο Χαϊδαρίου την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 εκδήλωση έξω από τον περιφραγμένο χώρο, στην μικρή πλατεία, τέρμα ιερά Οδός, Χαϊδάρι [ΕΔΩ]
Περισσότερα τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: