Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ | Πνευματικός φάρος στην πόλη μας με 25.644 τόμους | Ειδικό και μοναδικό υλικό με βιβλία, DVD για την ψυχική υγεία, ΑΜΕΑ, εξαρτήσεις, φυλακές....


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Για φέτος οι καλοκαιρινές δράσεις της βιβλιοθήκης θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 16 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 28 Ιουλίου. Κάθε Πέμπτη απόγευμα από τις 5:00 -7:00 μ.μ. για παιδιά από 6 έως 8 ετών. Η δράση θα περιλαμβάνει ανάγνωση βιβλίων, ζωγραφική και προβολή ολιγόλεπτης παιδικής ταινίας.Για τη συμμετοχή των παιδιών στις δράσεις, είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, ιδρύθηκε το 1971. Το πρώτο έντυπο υλικό της και η υλικοτεχνική υποδομή προήλθε από δωρεά των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν στο Δήμο. Στεγάζεται στο ισόγειο του ιστορικού πύργου Παλατάκι, και λειτουργεί καθημερινά από τις 7:30 π.μ έως 3:30 μ.μ., εκτός Πέμπτης. Την Πέμπτη λειτουργεί από τις 2:00 έως τις 9:00 μ.μ.

Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, θεωρείται μια άρτια οργανωμένη Βιβλιοθήκη. Το έντυπο υλικό της είναι ταξινομημένο με βάση το ταξινομικό σύστημα Dewey (DDC) και καταλογογραφημένο στο ηλεκτρονικό βιβλιοθηκονομικό σύστημα ΑΒΕΚΤ 5,5. Τα μέλη της είναι καταχωρημένα στην ηλεκτρονική βάση. Η αναζήτηση, ανάκτηση δεδομένων και ο δανεισμός γίνονται ηλεκτρονικά.

Επίσης το πλήθος των περιοδικών στα οποία η Βιβλιοθήκη ήταν συνδρομητής αλλά και άλλων που προήλθαν από δωρεές φίλων και μελών, είναι αποδελτιωμένα. Αποδελτίωση έχει γίνει και στο περιοδικό «Τετράδια Ψυχιατρικής» το οποίο προωθήθηκε σε όλες σχεδόν τις Ψυχιατρικές Μονάδες της περιοχής μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Η Βιβλιοθήκη έχει καταγραμμένα στα Βιβλία Εισαγωγής 25.644 τόμους από τα οποία τα 5.454 είναι παιδικά βιβλία και απαρτίζουν το αντίστοιχο τμήμα. Ο εμπλουτισμός με νέο έντυπο υλικό γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος, από δωρεές μελών και φίλων της Βιβλιοθήκης.

Καταχωρημένα σε ειδικό βιβλίο εισαγωγής είναι τα ξενόγλωσσα βιβλία (κυρίως στην αγγλική γλώσσα). Από το σύνολο των 1600 βιβλίων τα 1005 είναι προσφορά της Shanghai Library με τη συνεργασία που ξεκίνησε το 2005. Το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από λευκώματα που αφορούν την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό, την κουλτούρα της Κίνας.

Η Βιβλιοθήκη διαχειρίζεται το αρχείο της μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Καλειδοσκόπιο» το οποίο αποτελείται από: 525 βιβλία, 604 DVD και 150 βιντεοταινίες. Το υλικό αφορά την ψυχική υγεία και άλλα κοινωνικά προβλήματα όπως ΑΜΕΑ, εξαρτήσεις, φυλακές κα. Το υλικό δανείζεται από τη Βιβλιοθήκη μας μόνο σε ανάλογα τμήματα σε όλη τη χώρα. 

Στη Βιβλιοθήκη, τα τέσσερα τελευταία χρόνια λειτουργεί «Λέσχη Ανάγνωσης». Οι συναντήσεις της Λέσχης γίνονται μία φορά το μήνα όπου συζητούνται λογοτεχνικά έργα, έργα συγκεκριμένων συγγραφέων. Τον τελευταίο χρόνο τη Λέσχη έχουν επισκεφτεί οι : Βασίλης Βασιλικός, Ιωάννα Καρυστιάνη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και ο Γιάννης Ξανθούλης.
Το σύνολο των μελών που έχουν κάνει εγγραφή στη Βιβλιοθήκη είναι 9400 άτομα από τα οποία τα 4840 είναι τακτικά-ενεργά μέλη. Σε αυτό τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που κάνουν χρήση του αναγνωστηρίου ή κάνουν χρήση του υλικού στο χώρο της βιβλιοθήκης. 

Όλο το έντυπο υλικό της Βιβλιοθήκης (εκτός από τα σπάνια τεκμήρια) είναι στη διάθεση του κοινού για χρήση και μελέτη. Δεν δανείζονται όμως εγκυκλοπαίδειες, σειρές, λευκώματα, λεξικά και βιβλία μεγάλου κόστους που δεν εκδίδονται πλέον. 

Μέλος της Βιβλιοθήκης μπορεί να γίνει κάθε κάτοικος του Δήμου μας καθώς και κάτοικοι των όμορων Δήμων (Αιγάλεω, Περιστερίου και Αγ. Βαρβάρας). Τα παιδιά μπορούν να έχουν δικό τους δελτίου μέλους από 10 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του γονέα τους. Κάθε μέλος μπορεί να δανειστεί μέχρι 3 βιβλία για χρονικό διάστημα 15 ημερών, και μπορεί να ζητήσει παράταση χρόνου για ακόμα 15 ημέρες. Ο δανεισμός και η χρήση του έντυπου υλικού εντός της βιβλιοθήκης είναι δωρεάν για όλους.

Η Βιβλιοθήκη έχει άριστη συνεργασία με τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δήμου μας. Οι επισκέψεις σχολικών τμημάτων είναι σχεδόν καθημερινές. Οι περισσότερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τη Βιβλιοθήκη αφορούν κυρίως τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: