Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τώνια Φώτη: Φροντίζω το Περιβάλλον - Φροντίζω το Σπίτι μου


Γράφει η Τώνια Φώτη
"Πολίτες σε δράση", "Φίλοι της Φύσης", "Οικόπολις"

Δερβεχοχώρια, 26 Ιουνίου


Θλίψη προκαλεί η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Μνήμες από το καλοκαίρι του 2007 ξύπνησαν. Πάνω από 5.000 στρ. δάσους έχουν γίνει στάχτη και ένα πέπλο πυκνών καπνών δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Μπορεί να μην χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, αλλά η απώλεια είναι μεγάλη. Η ισορροπία στο περιβάλλον διαταράχτηκε, τα ζώα χάνουν το σπίτι τους και εμείς ένα πνεύμονα πρασίνου που συμβάλει στην ποιότητα ζωής μας. 

Αρκαδία, 25 Ιουνίου.
Την ώρα που στο νομό Βοιωτίας η ενίσχυση των ανέμων προκαλεί συνεχείς αναζωπυρώσεις και αγωνία για το αποτέλεσμα, σε μια άλλη περιοχή, στο νομό Αρκαδίας συντελείται μια άλλη καταστροφή από τις πλημμύρες και το χαλάζι της 25ης Ιουνίου. Η κακοκαιρία, που σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στο φαινόμενο ''ψυχρής λίμνης'', δημιούργησε μεγάλες ζημιές και απώλειες σε καλλιέργειες και περιουσίες.

Πολλά και έντονα τα φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην αλλαγή του κλίματος. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το περιβάλλον όπως το κάνουμε για το σπίτι μας. Άλλωστε τι είναι το περιβάλλον για όλους μας; Δεν είναι το σπίτι μας;

Μπορεί η αλλαγή του κλίματος να είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις όμως είναι τοπικού χαρακτήρα.

Οφείλουμε να δράσουμε τοπικά ο καθείς στην περιοχή του, να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πνεύμονες πρασίνου που μας περιβάλλουν. Παράλληλα να πιέσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, ελέγχου και ανάπτυξης αυτών των πνευμόνων και συνάμα να δώσουν το παράδειγμα στους πολίτες με την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο βαθμό που τους αναλογεί.

Στο Χαϊδάρι έχουμε την τύχη να μας αγκαλιάζει το πράσινο, αλλά και η θάλασσα, το Ποικίλο όρος, ο Σκαραμαγκάς, η λίμνη Κουμουνδούρου. Μπορεί η παραλία (Σκαραμαγκά), όπου κάποιοι από εμάς κάναμε μπάνιο όταν ήμαστε παιδιά, να χάθηκε από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα, όμως υπάρχουν περιθώρια να προστατέψουμε και να αναδείξουμε ό,τι μας έχει απομείνει σε βουνό και θάλασσα.

Ας προστατέψουμε το οικοσύστημα της γειτονιάς μας είτε αυτό είναι ένα παρτέρι είτε η πλατεία/παρκάκι είτε και λίγο παραπέρα στο Ποικίλο όρος. Ακόμα και το πάρκο Αντώνης Τρίτσης, παρ’ ότι δεν ανήκει στο δήμο μας, είναι ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου, στη Δυτική Αθήνα, με μεγάλα προβλήματα και οφείλουμε να τον προστατέψουμε.

Να απαιτήσουμε την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, να βοηθήσουμε στη αναδάσωση και στην πυροπροστασία.

Να συμμετέχουμε σ’ ένα φιλικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, όπου θα προβάλλεται καταρχήν η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση των υλικών.

Να μειώσουμε τη χρήση των Ι.Χ., να χρησιμοποιούμε ποδήλατο βοηθώντας έτσι στο όσο μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.
 
 Καιρός να υπερασπιστούμε το ΣΠΙΤΙ μας, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: