Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΦΟΡΑ Κώστα Φωτεινάκη [Ωράριο λειτουργίας του «Κυλικείου» και άλλες ελεγχόμενες ως παράνομες πράξεις ή παραλήψεις στο δασικό χαρακτηρισμένο χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»]
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ της ΑΝΑΦΟΡΑΣ του Κώστα Φωτεινάκη [ολόκληρη η αναφορά ΕΔΩ]

Οι καταγγελλόμενες και ελεγχόμενες ως παράνομες πράξεις που αφορούν την λειτουργία του «κυλικείου»:
1.       Το κυλικείο ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2015 χωρίς «η Δασική Υπηρεσία να έχει φροντίσει για την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας του σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ.176958/5671/27-7-85 εγκύκλιο διαταγή Υπ.Γεωργίας, ο οποίος υποχρεωτικά αναγράφεται σε ξύλινες πινακίδες που τοποθετούνται στην είσοδο του χώρου δασικής αναψυχής». ΦΕΚ 170/14.3.1995 άρθρο Γ’.
2.       Σύμφωνα με το ΦΕΚ 170/14.3. 1995, άρθρο Δ ’Επιτρεπόμενα έργα, α/α 15: «Η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων που θα χρησιμοποιούνται σαν αναψυκτήρια, μη επιτρεπομένης της λειτουργίας τους μετά  τη δύση του ηλίου ή σε καθαρά επιχειρηματική βάση. (Απλή διάθεση αναψυκτικών, σάντουιτς κ.λπ. για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου). Τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα θα κατατίθενται στο ΚΤΓ και Δασών.» [σ.σ. την τελευταία πρόταση δεν δύναμαι να την εξηγήσω περιορίζομαι α) «στη δύση του ηλίου» β) «σε καθαρά επιχειρηματική βάση» γ) «Απλή διάθεση αναψυκτικών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου». Το άρθρο αυτό του νομοθέτη για «την υπαίθρια αναψυχή στα δάση» παραβιάζεται κατά τη γνώμη μου γιατί:
2.1   [συνέχεια από 2] α)Το κυλικείο παραμένει ανοικτό και μετά τη δύση του ηλίου μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες και μάλιστα με το φωτισμό του αναστατώνει την «άγρια ζωή» της περιοχής. Η λειτουργία του κυλικείου μετά τη δύση όχι μόνο δεν αμφισβητείται  από κανέναν αλλά προβάλλεται και από το site του «Βοτανικού Κήπου». Συγκεκριμένα διαβάζουμε στο site «Το Κυλικείο λειτουργεί από το πρωί, με την έναρξη της εισόδου των επισκεπτών στον Κήπο, και συνεχίζει την λειτουργία του και τις βραδινές ώρες, ανάλογα με την εποχή…» Επιπρόσθετα δείτε και το διαφημιστικό της επιχείρησης του «κυλικείου» στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, φωτ. αρ.3.
2.2   [συνέχεια από 2] β) Λειτουργεί καθαρά σε επιχειρηματική βάση. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το «κυλικείο» λειτουργεί και εκτός του ωραρίου του «Βοτανικού Κήπου» που ο χώρος του είναι επισκέψιμος. Κα αυτό δεν αμφισβητείται, αντιθέτως προβάλλεται στο site του Βοτανικού Κήπου. Συγκεκριμένα διαβάζουμε στο site «Όμως, όταν ο Κήπος είναι κλειστός για τους επισκέπτες, οι θαμώνες του Κυλικείου θα πρέπει να περιορίζονται στον χώρο γύρω από αυτό.». Τα δεδομένα  αποδεικνύουν ότι το κυλικείο δεν εξυπηρετεί τους επισκέπτες του Βοτανικού Κήπου, αλλά ο Βοτανικός Κήπος εξυπηρετεί εκτός του ωραρίου «τους θαμώνες» του κυλικείου.  Η ανωτέρω άποψη γίνεται ποιο ισχυρή γιατί το «κυλικείο» εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό και κατά τη διάρκεια που ο  Βοτανικός Κήπος παραμένει κλειστός από 15 Ιουλίου – 31 Αυγούστου.
2.3  [συνέχεια από 2] γ) Λειτουργεί καθαρά σε επιχειρηματική βάση γιατί δεν περιορίζεται στην «Απλή διάθεση αναψυκτικών, σάντουιτς κ.λπ. για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών…» αλλά διαθέτει πιάτα τα οποία  προσφέρονται σε φημισμένα εστιατορίων.
3.       Καφέ -  Εστιατόριο η «Δασική Υπηρεσία». Αυτό που προκαλεί όλους όσοι έχουμε κάποια σχέση με τη φύση και τα δάση και που θα έκανε να τρίζουν τα κόκαλα των μεγάλων μορφών που υπηρέτησαν τη Δασική Υπηρεσία, όπως του Τάσου Στεφάνου και ιδιαίτερα του Γεωργίου Ντούρου που έγραψε με ψευδώνυμο Κώστας Κλωνάρας το άρθρο για το Ποικίλο Όρος, είναι η ξυλόγλυπτος επιγραφή έξω από το δεύτερο «ξύλινο οίκημα» «Δασική Υπηρεσία». Στο εξωτερικό λοιπόν του «ξύλινου οικήματος» υπάρχει η επιγραφή «Δασική Υπηρεσία» και στο εσωτερικό υπάρχουν εγκαταστάσεις για τους «θαμώνες». Αναρωτιέμαι α) γιατί τοποθετήθηκε αυτή η πινακίδα «Δασική Υπηρεσία» στη δεύτερη ξύλινη κατασκευή? Μήπως για να δικαιολογήσει την επέκταση του δεύτερου «ξύλινου οικήματος» ως «Κέντρου Ενημέρωσης Επισκεπτών» και για να μετατραπεί στη συνέχεια σε χώρο εστίασης? Δεν γνωρίζω την απάντηση -  εκείνο που γνωρίζω όμως και μάλιστα καλά είναι ότι η πινακίδα «Δασική Υπηρεσία» έξω από το χώρο εστίασης πρέπει να κατέβει ή να παίξει πραγματικά το ρόλο της, δηλαδή να γίνει ο χώρος πραγματικά «Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών». [Δείτε τις φωτογραφίες σε άλλο έγγραφο με την επιγραφή και το χώρο για να κατανοήσετε το θέμα. Οι δύο φωτογραφίες είναι αναρτημένες στο site του Βοτανικού Κήπου – τα σχόλια είναι δικά μου]
4.       Μετά την εγκατάσταση του «μισθωτή» έχουν γίνει σημαντικές επεκτάσεις στην πίσω πλευρά του κυλικείου. Αυτές οι επεκτάσεις έγιναν σε γνώση και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη Δασική Υπηρεσία και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ή έγιναν αυθαίρετα?

Η επιστολή μου αυτή έχει ως βασικό της σκοπό της αποκατάσταση και τη δικαίωση του όρου «Δασική Υπαίθρια Αναψυχή», ο οποίος κατά τη γνώμη μου παραβιάζεται από τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας του «κυλικείου». Και επειδή γνωρίζω επαρκώς τον όρο Δασική Αναψυχή διευκρινίζω ότι είναι απαραίτητο ένα κυλικείο στο χώρο του Βοτανικού Κήπου, σύμφωνα όμως με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προδιαγράφει η δασική νομοθεσία και το δημόσιο συμφέρον και όχι η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σας παρακαλώ να ελέγξετε τις καταγγελλόμενες ως παράνομες πράξεις και να πράξετε τα δέοντα σε όλα τα επίπεδα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: