Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

8 Σεπτεμβρίου 1944 - Η εκτέλεση στο Δαφνί (σήμερα Διομήδειος Βοτανικός Κήπος)Στις 8 Σετπεμβρίου 1944, ένα μήνα πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί από την Αθήνα (12 Οκτωβρίου 1944) εκτέλεσαν 59 Έλληνες στην περιοχή του Δαφνιού (σήμερα στο χώρο του Διομηδείου Βοτανικού Κήπου - 700 μέτρα από την είσοδο).
Μεταξύ αυτών η Λέλα Καραγιάννη και ο Μανώλης Λίτινας. Σχεδόν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Χαϊδαρΐου αγνοεί την εκτέλεση και ελάχιστοι συγγενείς των εκτελεσθέντων επισκέπτονται και τοποθετούν στεφάνια κάθε χρόνο στις δύο στήλες που υπάρχουν στο τόπο της εκτέλεσης με τα ονόματα των νεκρών.
Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, καθηγητής της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνέλεξε πληροφορίες και έγραψε το βιβλίο "Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944
Η Αόρατη Στρατιά στο απόσπασμα" εκδ.ΠΑΤΑΚΗ. Για το ίδιο θέμα υπάρχουν αναφορές σε διάφορα βιβλία, όπως του Αντώνη Φλούντζη (γιατρού του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου) με τίτλο "ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ" εκδ.ΠΑΠΑΖΗΖΗ. 

Ο λόγος της μη δημοσιοποίησης του τόπου της εκτέλεσης συνδέεται μάλλον από το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες δεν είχαν σχέση με τον ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αλλά με άλλες οργανώσεις που είχαν σχέσεις απ΄ ευθείας με τους Άγγλους και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί φεύγοντας εκτέλεσαν και κάποιους συνεργάτες τους.

Ωστόσο και η εκτέλεση αυτή συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτυρικών τόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: