Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Η δυτική Αττική ξεσηκώνεται | Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το άμεσο και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

[Φωτ. από τη σύσκεψη 20/9/2016]


Η άρνηση του ΕΔΣΝΑ προκειμένου να δεσμευτεί για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μόλις γεμίσουν και οι τελευταίοι εναπομείναντες χώροι στην εγκατάσταση , η προκλητική αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής κατά 200.000 τόνους τον χρόνο και το νέο μαντάτο για την κατασκευή ΧΥΤΕΑ στον Ασπρόπυργο ξεχειλίζουν το ποτήρι της αγανάκτησης στην δυτική Αττική.
Στη χτεσινή μεγάλη σύσκεψη [20/9/2016] του συντονισμού, οι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από όλη την δυτική Αττική συμφώνησαν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το άμεσο και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
  • Να μην γίνει Καμιά επέκταση δραστηριοτήτων και δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής.
  • Να απομακρυνθεί άμεσα ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών-νοσοκομειακών αποβλήτων.
  • Να μην επιτραπεί καμία νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων, στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτές που σχεδιάζουν η εταιρεία WATT ΑΕ και ο δήμος Αθήνας.
  • Να αποσυρθεί το συγκεντρωτικό σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, με επίκεντρο την εγκατάσταση της Φυλής. Να αναμορφωθεί ριζικά, με στόχο το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης, την αποκέντρωση, την πρόληψη, την προδιαλογή και την ανακύκλωση των υλικών και με τη διαχείριση από δημόσιους φορείς. Όλες οι περιοχές να αναλάβουν το φορτίο που τους αναλογεί.
  • ΟΧΙ άλλα σκουπίδια στη Φυλή. Να ξεκινήσει, άμεσα, η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της.
  • Να προχωρήσει, χωρίς καμία καθυστέρηση, η διεξαγωγή ουσιαστικής επιδημιολογικής μελέτης των επιπτώσεων της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής. 
Στην σύσκεψη αποφασίστηκαν και οι πρωτοβουλίες του συντονισμού για το επόμενο διάστημα όπως η συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια των δήμων της δυτικής Αττικής, η επίσκεψη σε κοινοβουλευτικές ομάδες και αρμόδιες υπηρεσίες και η διοργάνωση μαχητικών κινητοποιήσεων των κατοίκων της δυτικής Αττικής. 
ΠΗΓΗ: ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ συμμετέχουν και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες  για το άμεσο και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την εφαρμογή ενός αποκεντρωμένου, οικολογικού, κοινωνικά δίκαιου προγράμματος για τη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: