Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Οι ενεργοί πολίτες παρεμβαίνουν (κάνουν ακόμα και καταλήψεις) και σώζουν τις πράσινες και ιστορικές οάσεις της Αθήνας: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ΙΣΤΟΣ (πρώην Δημαρχείο Χαϊδαρίου)


 Με αφορμή τη μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στη Φωκίωνος Νέγρη επιλέγω να παρουσιάσω το ιστορικό της διάσωσης που είναι περίπου το ίδιο με τη διάσωση του δικού μας χώρου «ΙΣΤΟΣ - Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Αλληλεγγύης (πρώην Δημαρχείο Χαϊδαρίου «Δημήτρης Γιαχνής»)

 Του Κώστα Φωτεινάκη



Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το 2003 έκλεισε το τελευταίο μανάβικο, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης – μικρογραφία της Βαρβακείου (Κεντρικής) Αγοράς, στο κέντρο της Αθήνας, στην Οδό Φωκίωνος Νέγρη. Αμέσως μετά άνοιξαν οι ορέξεις των εργολάβων για να κατασκευάσουν ένα πολυώροφο πολυκατάστημα με υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Λογάριαζαν όμως «χωρίς το ξενοδόχο» που ήταν οι πολίτες οι οποίοι αντιστάθηκαν στη τσιμεντοποίηση και στην καταστροφή της τοπικής ιστορίας και οικονομίας της Κυψέλης. Με ισχυρά επιχειρήματα και υπομνήματα κατάφεραν, το 2005, το «Δημόσιο κτήριο  που κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου» να χαρακτηριστεί «κτίσμα του μοντέρνου κινήματος» (ΦΕΚ 1580Β΄ της 16.11.2005).
Παρ΄ όλα αυτά ο αρχικός σχεδιασμός να γκρεμιστεί το κτήριο της ιστορικής Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και να κατασκευαστεί στη θέση του ένα πολυκατάστημα, τύπου Mall, δεν εγκαταλείφτηκε. Έτσι τον επόμενο χρόνο, το 2006, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και αλληλέγγυοι έκαναν κατάληψη, ζωντάνεψαν και ανάδειξαν το χώρο με πολυποίκιλες δράσεις.  Έτσι ο χώρος διασώθηκε από τους πολίτες για να επαναλειτουργήσει από το Δήμο Αθηναίων και τώρα να τον χαίρονται όλοι.



ΙΣΤΟΣ Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Αλληλεγγύης  (πρώην Δημαρχείο  Χαϊδαρίου «Δημήτρης Γιαχνής»)

Διαβάζουμε από την πρώτη ανακοίνωση της κατάληψης 4/1/2012: «Το περιφρονημένο κτήριο του παλαιού δημαρχείου στην οδό Κουμουνδούρου, πλησίον της εκκλησίας «Κοίμηση της Θεοτόκου» (Παναγίτσα) στην Ιερά Οδό, ξαναζωντανεύει από εμάς τους ενεργούς πολίτες του Χαϊδαρίου. Το κτήριο λειτούργησε ως Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου μέχρι το 2005 και εγκαταλείφθηκε, όταν τα τμήματα επιμόρφωσης μεταφέρθηκαν στην οδό Κολοκοτρώνη (πρώην ΝΕΛΕ). Από τότε και για έξι ολόκληρα χρόνια το κτήριο παρέμεινε κλειστό.
Το κτήριο αυτό που φέρει το όνομα του πρώην δημάρχου Δημήτρη Γιαχνή είναι ιστορικό, καθώς ανήκε σε Γερμανό κατάσκοπο και μετά την απελευθέρωση κατασχέθηκε από το ελληνικό δημόσιο για να στεγάσει το Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου και το Δημαρχείο από το 1965 -1978. Μέχρι το 2005 λειτούργησε ως Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και στη συνέχεια απαξιώθηκε. Εμείς οι πολίτες του Χαϊδαρίου που συμμετέχουμε στον ΙΣΤΟ, επαναχρησιμοποιούμε το παλαιό Δημαρχείο, προς όφελος της κοινωνίας.»

Στο χώρο αυτό αναπτύχθηκαν σημαντικές δράσεις, γνωρίστηκαν άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές της πόλης, συνεργάστηκαν αλλά και διαφώνησαν μεταξύ τους, λειτούργησαν πολιτιστικές και αλληλέγγυες ομάδες, δημιουργήθηκε κοινωνικό φροντιστήριο, αναπτύχθηκαν αντιφασιστικές - αντιρατσιστικές δράσεις κ.λπ.

Το ιστορικό αυτό κτήριο με την καταπράσινη αυλή του είχε προγραμματιστεί να το γκρεμίσουν και να καταστρέψουν την μικρή αλλά πανέμορφη πλατεία. «Την Παρασκευή 4/5/12, εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρίας, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο από  τη Περιφέρεια Αττικής, προσπάθησε αυθαίρετα χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση Άδειας Κατεδάφισης ή Ανέγερσης στην Πoλεοδομία Αιγάλεω, να προχωρήσει στην εγκατάσταση εργοταξίου στο χώρο της πλατείας».

Το κτήριο «Δημαρχείο Δημήτρης Γιαχνής» - ΙΣΤΟΣ Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Αλληλεγγύης και η πλατεία διασώθηκαν λόγω της κατάληψης και της άμεσης παρέμβασης των κατοίκων. Ωστόσο ο αρχικός στόχος των εργοληπτών παραμένει: να γκρεμιστεί το ιστορικό κτήριο και να κτιστεί ένα νέο καταστρέφοντας την πλατεία. Προφανώς και δεν θα τους αφήσουμε και αυτή τη φορά να γκρεμίσουν την ιστορία μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: