Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Διαδικτυακές συναντήσεις ανάγνωσης διηγήματος από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ

 

3η δράση:Η Ελένη Μπάστα διαβάζει την "Παραλογή" από το
Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου

Μέσα σε ένα δημιουργικό κλίμα, η Ελένη Μπάστα διάβασε την "Παραλογή" από το Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου.
Η Βούλα Σοφού έκανε καταπληκτικές παρεμβάσεις και συμμετείχαν όλοι στη συζήτηση.
Συμμετείχαν μέλη και φίλοι του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Ήταν η τρίτη εκδήλωση ανάγνωσης και την στηρίζει η ομάδα ανάγνωσης ποίησης του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Η επόμενη δράση το 2021!!!!


«Σαν πέφτουνε πάνω στη γης του Χάρου οι κουβέντες, στης πέτρας τα ραγίσματα πιάνονται σαν το σπόρο, ρίζες απλώνουν στα βαθιά, τα σπλάχνα της γκαστρώνουν. Σειούνται οι κορφές απ' τα δεντρά, σειούνται γύρω τα βράχια κι η γης ριγά κι αγκομαχά και δίνει σκόλια γέννα και βγάνει γιο απ' την κοιλιά, ολόκρηο παλικάρι». 

2η Δράση: Μια υπέροχη διαδικτυακή συνάντηση στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Η Ράνια Παναγιωτίδου, με την υπέροχη φωνή της, διάβασε "Το γυάλινο μάτι" από το Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου.
Ο Δ. Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσίνα της Λοκρίδας. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Η Αδελφότητα του Πυριτίου (Αρμός, 1998) και ο Τέταρτος Ιππότης (Κέδρος 2001) και τη συλλογή διηγημάτων ΜεταΠοίηση (Κέδρος, 2012) που ήταν υποψήφια για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας στη κατηγορία Διήγημα - Νουβέλα. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Συμμετείχαν ενεργά μέλη της ομάδας ανάγνωσης ποίησης και φίλοι.
Ευχαριστούμε πολύ όλες και όλους για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη συζήτηση.Τη Βούλα Σοφού για τις εύστοχες παρεμβάσεις της αλλά και όλους τους συμμετέχοντες.

Τόπος: Στο σπίτι σας μέσω της πλατφόρμας του zoom.

1η συνάντηση:Η ομάδα Ανάγνωσης ποίησης του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ οργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: " Διαβάζουμε απόσπασμα από τον Ζητιάνο του Α. Καρκαβίτσα".
Συναντηθήκαμε 9 άτομα διαδικτυακά.
Η Βούλα Σοφού διάβασε απόσπασμα από το έργο και μαζί με τη Φλώρα Ορφανουδάκη έδωσαν πληροφορίες για το έργο, το συγγραφέα, το Νατουραλισμό.
Ακολούθησε συζήτηση και με ευκαιρία την παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας, επικεντρωθήκαμε στο ρόλο της γυναίκας εκείνη την εποχή αλλά και σήμερα.
"Γυναίκες από όλο το ηλικιακό φάσμα, παντρεμένες και ανύπαντρες, δέσμιες της φτώχειας, της δεισιδαιμονίας και της αγυρτείας. Περιγράφεται με ρεαλισμό και δηλώνεται η έντονη αποχή της από την κοινωνική ζωή. Η γυναίκα είναι απολύτως υποβαθμισμένη από τη λήψη σοβαρών κοινωνικών αποφάσεων. Είναι νοικοκυρές, δουλεύτρες του σπιτιού και του χωραφιού.
Η εμμονή στις προλήψεις είναι χαρακτηριστικό του μεταφυσικού σύμπαντός τους."Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις από τα μέλη της ομάδας οι οποίες θα είναι ανοικτές για τα μέλη και τους φίλους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: