Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

«Μία βραδιά γεμάτη στίχους για τον έρωτα»

 Η ποίηση με τον έρωτα έχουν μία αδιαμφισβήτητα στενή σχέση. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι ίσως κανέναν άλλο είδος γραφής δεν έφτασε τόσο βαθιά στο ζήτημα του έρωτα όσο η ποίηση. Σε όλα τα υπόλοιπα λογοτεχνικά είδη εστιάζουμε κυρίως στην αφήγηση, την περιγραφή και την σκιαγράφηση των σχέσεων, του χωρισμού, των συνεπειών και των ονείρων με αποτέλεσμα σε πολλά από αυτά να δημιουργούνται στερεοτυπικά αναγνώσματα γύρω από το ζήτημα.
Η ποίηση ωστόσο πρόβαλλε το συναίσθημα. Με όλα τα όπλα που έχει η 
ποίηση, ποιητικό λεξιλόγιο, μεταφορές, σύμβολα, ομοιοκαταληξία οι ποιητές που ασχολήθηκαν με το θέμα παρουσίασαν ατόφιο το φάσμα των συναισθημάτων που προκαλεί ο έρωτας, ο χωρισμός, το ανεκπλήρωτο.
Σχεδόν κάθε Έλληνας ποιητής έγραψε έστω ένα ποίημα με θέμα τον έρωτα.
Συμφωνώντας απόλυτα με τον Κικέρωνα που έγραφε πως «ο έρως και η λογική μοιάζουν με
τον ήλιο και το φεγγάρι:
 Όταν ανατέλλει το ένα, δύει το άλλο», θα πω πως αξίζει, έστω για μία 
φορά στη ζωή του, να νιώσει ένας άνθρωπος αυτά που περιγράφει η Σαπφώ στο ποίημά της:
…γιατί μόλις σε δω για μια στιγμή, δεν μπορώ πια να αρθρώσω λέξη: αλλά η γλώσσα μου γίνεται κομμάτια και, κάτω από το δέρμα μου, γλιστράει απότομα μια λεπτή φωτιά: τα μάτια μου χάνουν το βλέμμα τους, τ’ αυτιά μου βουίζουν, ο ιδρώτας αυλακώνει το κορμί μου, ένα ρίγος με κυριεύει σύγκορμη∙ γίνομαι πιο χλωμή κι από τη χλόη και, λίγο ακόμη, θα ‘λεγα ότι πεθαίνω.»

Έτσι διαλέξαμε ένα μπουκέτο από ερωτικά ποιήματα μεγάλων ποιητών για την εκδήλωση του Οικο.Πολις, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Χαϊδαρίου στις 14/02/2024,στη Βιβλιοθήκη του Δήμου.Σε μια κατάμεστη αίθουσα είχαν την ευκαιρία οι παρευρεθέντες να τα παρακολουθήσουν,να τα απολαύσουν να τα χαρούν και να ταξιδέψουν στον έρωτα μέσα από τη σαγήνη των στίχων των ερωτευμένων ποιητών μας.΄

Την εκδήλωσε άνοιξε η Σοφία Δημητρίου, πρόεδρος του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο οποίος στάθηκε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η ποίηση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου.



Η Φώρα Ορφανουδάκη , συντονίστρια της ομάδας Ανάγνωσης ποίησης του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είπε λίγα λόγια για τη σχέση ποίησης και έρωτα: "Μιλάμε και για έρωτα και για ποίηση. Θα έλεγε κανείς ότι ο έρωτας είναι από μόνος του ποίηση και η ποίηση έρωτας. Ακόμα και αν δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στενή σχέση με την ποίηση, σίγουρα υπάρχουν πολλά ποιήματα, που θα τους συγκινήσουν και θα συνδεθούν με κάποιο κομμάτι του εαυτού τους, που μπορεί να βρίσκεται λίγο πιο βαθιά μέσα τους."

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί φίλοι και μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ ,η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κατερίνα Βελέντζα ( την οποία ευχαριστούμε πολύ για όλη τη συνεργασίαστην οργάνωση της εκδήλωσης), η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ελένη Θερμού, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Ντηνιακός, Βασίλης Τσίτσος, Αγγελική Ρηγάκη Γκανά και ο πρόεδρος των «Φίλων της Φύσης» Κώστας Φωτεινάκης.

Διάβασαν τα ποιήματα ΕΔΩ

Φωτογραφικό Υλικό :









Μετά την όμορφη εκδήλωση συγκεντρωθήκαμε όλη η παρέα και κόψαμε την πίτα μας με την ευχή για περισσότερες και πιο πολυποίκιλες δράσεις!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια: