Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Παρέμβαση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στο Δασαρχείο – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Δημήτρη Μαραβέλια

Την Πέμπτη το πρωί 20/12 επικοινώνησα με τον Διευθυντή Δασών Δυτική Αττικής και την κ. Γεωργάρα από το Δασαρχείο Αιγάλεω. Επιβεβαιώθηκε η λήψη της καταγγελίας (διάβαζε παρακάτω είδηση) και μου απάντησαν ότι το Δασαρχείο θα κάνει τα «δέοντα». Δεν γνωρίζω ποια είναι τα «δέοντα» πάντως την Πέμπτη το πρωί στις 10:45 εργαζόταν συνεργείο με εκσκαφέα στην είσοδο του δασικού δρόμου από την πλευρά του Άνω Δάσους (υπάρχει σχετική φωτογραφία) καθώς και στην περιοχή απέναντι από το νταμάρι κοντά στην έκταση που ανήκει στο ΨΝΑ.
Την ίδια ώρα έστειλα 2η επιστολή - καταγγελία στο Δασαρχείο.
Λίγο αργότερα συνάντησα τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου κ.Δ.Μαραβέλια ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για μονοπάτι.
Ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου και τις ενέργειες του Δασαρχείου απαιτείται επαγρύπνηση· σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε ηλεκτροφωτισμό (ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει ήδη μηνυθεί γι΄ αυτό), διαπλάτυνση του δασικού δρόμου, κοπή πεύκων και χαμηλής βλάστησης (ιδιαίτερα στις παριές του δασικού δρόμου), άσφαλτο ή πλακόστρωση, ονοματοδοσία, διέλευση αυτοκινήτων κτλ.
Καλούμε τους Χαϊδαριώτες σε επαγρύπνηση και συντονισμό ενεργειών έτσι ώστε να «σώσουμε οτιδήποτε δεν σώζεται».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα μονοπάτια τα αγαπάμε και τα σεβόμαστε γιατί μέσω αυτών διασχίζουμε τα βουνά στις ορεινές πεζοπορίες μας. Μονοπάτια με πέτρινες μάντρες δεν υπάρχουν· στο Χαϊδάρι και στο δασικό δρόμο πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία.
Αν υπάρχουν χρήματα για ξόδεμα να τα αφιερώσουν σε προγραμματισμένες αναδασώσεις, καθαρισμό των δασικών δρόμων από τα σκουπίδια και τα μπάζα (π.χ. στην είσοδο της γέφυρας Σκαραμαγκά) κτλ. Οι διανοίξεις ή διαπλατύνσεις δρόμων στο Ποικίλο Όρος είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα εμφανίσουν «ιδιοκτήτες» στο βουνό, σε πρώτη φάση, και εν συνεχεία πιέσεις για επέκταση του σχεδίου πόλης.

Κώστας Φωτεινάκης

1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

Μία ματιά από το Google Earth στο Ποικίλο Όρος δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του βουνού. Όπως πάει η κατάσταση σε μερικά χρόνια δε θα έχει απομείνει μεγάλο μέρος του βουνού. Μετατρέπεται σιγά σιγά σε μία απέραντη τσιμεντούπολη.
Παραταύτα στο Χαϊδάρι αντί να φυτεύονται δέντρα στο βουνό ανοίγονται πλακόστρωτα «μονοπάτια»…Ποιος θα λογοδοτήσει στις μελλοντικές γενιές για την καταστροφή?