Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

Αντιδράσεις – Αντιστάσεις – Λαϊκή κατακραυγή αλλά και πολλά νομικοτεχνικά κενά και ερωτήματα για την «περιφερειακή οδό Δαφνίου - Δάσους»

Η καταγγελία του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στο Δασαρχείο Αιγάλεω (διάβαζε παρακάτω), η ευαισθητοποίηση του νεοσυσταθέντος Εξωραϊστικού Συλλόγου Δαφνίου και της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Δασών και των Αλσών Χαϊδαρίου, κινητοποίησαν τους κατοίκους της πόλης μας, οι οποίοι αντέδρασαν με δύο συγκεντρώσεις την Κυριακή το πρωί 23/12 και τη Δευτέρα το πρωί 24/12 με σκοπό να σταματήσουν τη διάνοιξη της «περιφερειακής οδού» που «ναρκοθετεί» το συγκεκριμένο σημείο του Ποικίλου Όρους.
Αντιπροσωπεία των κατοίκων επισκέφτηκαν το Δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Δημήτρη Μαραβέλια, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο έργο και απαίτησαν την απομάκρυνση του εκσκαφέα από την περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν στην οδό Κομνηνών στο Δαφνί, μαζί με τον Δήμαρχο, ο οποίος και έδωσε εντολή να απομακρυνθεί ο εκσκαφέας και διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι δεν θα συνεχιστούν οι εργασίες στην διάρκεια των εορτών.
Οι υπογραφές των κατοίκων για την διακοπή των εργασιών και την ακύρωση του έργου συνεχίζονται καθώς και η επαγρύπνηση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι:
· Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε λήξει από 13/8/2005 χωρίς να έχει ανανεωθεί.
· Δεν υπήρξε απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
· Δεν υπήρξε απόφαση ορισμού δασοπόνου ή δασολόγου επιβλέποντα του έργου.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους και νομοτεχνικά το έργο είναι έωλο, η δε έναρξη των εργασιών χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις να αναζητηθούν ακόμα – εκτός από τις πολιτικές - και διοικητικές ευθύνες.Σημειώνουμε ότι το Δασαρχείο Αιγάλεω είχε υποβάλλει στο Δήμο Χαϊδαρίου «Πρωτόκολλο μηνύσεως για τις εργασίες του ηλεκτροφωτισμού» του δασικού δρόμου το 2005, στην πρώτη φάση των εργασιών· το έργο διακόπηκε και μέσα στις γιορτές (!!!), μετά από δύο χρόνια, η νέα Δημοτική Αρχή με τη απόλυτη στήριξη της μείζονος αντιπολίτευσης επιχείρησε την ολοκλήρωση των εργασιών. Στο εισηγητικό κείμενο για τον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνεται (σελ.18) και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χαϊδαρίου για το οικονομικό έτος 2008, το έργο «Περιφερειακή Δάσους – Δαφνίου» παρά το γεγονός ότι αναφέρονται επιφυλάξεις «ως προς την ωφελιμότητά του». Η ύπαρξη ηλεκτροφωτισμού περνάει στα μαλακά, στην τεχνική προδιαγραφή η οποία αναφέρει ότι «βρίσκεται σε απολύτως στοιχειώδη επίπεδα, ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία της περιοχής». Το τι όμως είναι «στοιχειώδη επίπεδα ηλεκτροφωτισμού» και κυρίως τι στην πραγματικότητα ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ η ύπαρξή του είναι ένα σοβαρό ερώτημα. Για όσους έχουν μια στοιχειώδη γνώση, ηλεκτροφωτισμός σε δασώδη περιοχή δεν συμβιβάζονται. Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που είχε μηνυθεί από το Δασαρχείο η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. δεν θα μείνουν παρατηρητές στις εξελίξεις. Ελπίζουν ότι η Δημοτική Αρχή θα πάρει τα μηνύματά της, καθώς και οι υποστηριχτές της στο δημοτικό συμβούλιο, και θα ακυρώσουν, όχι ένα μη «ωφέλιμο» αλλά ένα επικίνδυνο έργο. Άλλωστε ούτε η Δημοτική Αρχή φαίνεται - κατά τη γνώμη μας -πεισμένη για την ωφελιμότητα του έργου, ανεξάρτητα από τις ευθύνες που έχει για την αποδοχή μιας «επικίνδυνης κληρονομιάς».

Κώστας Φωτεινάκης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
xaidari είπε...

Χρόνια πολλα σε όλους. Το e-mail είναι xkokkinos@gmail.com.