Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Η Περιφερειακή Οδός σύνδεσης Δαφνίου – Δάσους Χαϊδαρίου. Μικρό ρεπορτάζ από το Δημοτικό Συμβούλιο 14/1/2008

Η επιστολή που διαβάστηκε από την Ευαγγελία Φανού και κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπογεγραμμένη από α) Τη Διαρκή Κίνηση για την υπεράσπιση των δασών και των αλσών Χαϊδαρίου β) τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Δαφνίου γ) τον Εξωραϊστικό Σύλλλογο Αφαίας και δ) τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. παρουσιάσε τα επιχειρήματα των τεσσάρων συλλογικοτήτων:
• για την μη ωφελιμότητα του έργου - και την απειλή για το περιβάλλον.
• την επικινδυνότητα, γιατί δημιουργεί νέα πολεοδομικά δεδομένα.
• την μη τήρηση της δασικήςνομοθεσίας και την μη συνεργασία με το Δασαρχείο Αιγάλεω, με αποτέλεσμα το έργο να έχει διακοπεί δύο φορές και να έχει μηνυθεί ο Δήμος (2005).
Τα επιχειρήματα ήταν συντρηπτικά και δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου.
(ολόκληρη η επιστολή των συλλόγων - κλικάρετε στον τίτλο)


Ωστόσο το έργο, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2002 και έχει διακοπεί για σωρεία παρανομιών, θα συνεχιστεί σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Μαραβέλια «γιατί πρέπει να απορροφηθούν τα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ και για να είναι ο Δήμος αξιόπιστος».
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε πάντως ότι:
• Θα αλλάξει τον τίτλο του έργου που φέρει τον προκλητικό τίτλο «Περιφερειακή Οδός σύνδεσης Δαφνιού – Άνω Δάσους/ Πεζόδρομος γιατί όντως δημιουργεί πολεοδομικά δεδομένα», γεγονός το οποίο είχαμε επισημάνει στην επιστολή που διαβάστηκε και καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
• Δεν θα υπάρξει ηλεκτροφωτισμός.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε κατά πλειοψηφία στην πρόταση του Δημάρχου, ενώ οι τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης" του κ.Σελέκου ζήτησαν την ακύρωση του έργου και την καταψήφισαν.
Ο κ.Βίτσας επικεφαλής της δ.κ. «πολίτες σε δράση» ζήτησε την ακύρωση του έργου και πρότεινε τεχνικό τρόπο διακοπής.

Οι φορείς και οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι σε ετοιμότητα «να αποκρούσουν οποιοδήποτε σχέδιο ή έργο, και όχι μόνο την περιφεριακή οδό, απειλεί το Ποικίλο Όρος» τόνισε στο τέλος ο Νίκος Νικολίτσης, εκπρόσωπος των τεσσάρων συλογικοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο 2.000 υπογραφές Χαϊδαριωτών αλλά και ευαισθητοποιημένων κατοίκων των γειτονικών δήμων ενώ 15 περιβαλλοντικοί, εξωραϊστικοί σύλλογοι και επιτροπές αγώνα έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα μας.
Οι 2.000 υπογραφές (συνεχίζεται η συλλογή τους) αποτελεί ένα ρεκόρ υπογραφών στην ιστορία του Χαϊδαρίου και δείχνει την αποφασιστηκότητα των πολιτών να προστατέψουν το περιβάλλον και τη ζωή τους.
Κ.Φ.

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Τα βουνά δε χρειάζονται ανθρώπινες παρεμβάσεις με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "διαμόρφωση". Ας διαμορφώσουν και ας αναπλάσουν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες του Χαϊδαρίου, που πραγματικά το έχουν ανάγκη και όχι τα βουνά.
Το «έργο» αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί παρά τις δικαιολογίες για Γ’ Κ.Π.Σ., χρηματοδοτήσεις κλπ…Οι δημότες του Χαϊδαρίου περιμένουν από τη δημοτική Αρχή να δίνει λύσεις και να μην επικαλείται τους διάφορους τεχνικούς λόγους. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητας ζωής μας.

Ανώνυμος είπε...

Αν υπήρχαν ονομασίες δρόμων στα δάση(οδός Δήμητρας στο βουνό πάνω από την Αφαία, στο Δαφνί)η Κοκκινοσκουφίτσα δεν θα χανόταν!