Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2008

Έφυγε ο κατακτητής της "στέγης του κόσμου"

Ο "κατακτητής" της "στέγης του κόσμου", της υψηλότερης κορυφής της οροσειράς των Ιμαλαϊων, ο Νεοζηλανδός σερ Έντμουντ Χίλαρι, πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών.
Μία από τις πλέον εμβληματικές και αναγνωρίσιμες διεθνώς φυσιογνωμίες της Νέας Ζηλανδίας, ο Χίλαρι αναρριχήθηκε στο Έβερεστ στις 29 Μαϊου 1953, ύστερα από επτά αποτυχημένες προσπάθειες.

Ο ίδιος βοήθησε να χτιστούν στο Νεπάλ νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες, ακόμη και ένα αεροδρόμιο. Το 2003 επέστρεψε στην Κατμαντού συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50χρονα της κατάκτησης της "στέγης του κόσμου".
"Ήταν μια ηρωική προσωπικότητα που όχι μόνο υπέταξε το Έβερεστ αλλά έζησε μια ζωή με αποφασιστικότητα, ταπεινότητα και γενναιοδωρία" δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Τραστ. Ο Χίλαρι ήταν ο γνωστότερος Νεοζηλανδός παγκοσμίως και ο μοναδικός εν ζωή το πρόσωπο του οποίου αποτυπώθηκε σε χαρτονόμισμα της χώρας του.
"Η κληρονομιά του σερ Έντμουντ Χίλαρι θα συνεχιστεί. Τα επιτεύγματά του συνεχίζουν να εμπνέουν τις νέες γενιές των Νεοζηλανδών, όπως γίνεται εδώ και μισό αιώνα", πρόσθεσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: