Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Θορυβημένη η πολιτική ηγεσία από τις κλιμακούμενες αντιδράσεις των κατοίκων του Θριασίου



(έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ - την ίδια ώρα μια η επιτροπή για το Μητροπολητικό πάρκο στο Γουδή διαδήλωνε έξω από άλλο κτήριο του ΥΠΕΧΩΔΕ! Δουλειές με φούντες ο κ.Σουφλιάς)
Παρά την άσκηση πιέσεων, εκ μέρους του Γ.Γ του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτά, για αναβολή της προγραμματισμένης για την Τετάρτη 16 Απριλίου παράσταση Διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ - και μάλιστα λίγες ώρες πριν την κινητοποίηση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ - πάνω από 200 εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων αλλά και πολίτες του Θριασίου βροντοφώναξαν έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ « Όχι άλλο έγκλημα στο Θριάσιο» , τα σχέδια «Δεν θα περάσουν», μεταφέροντας τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα !

Θορυβημένη η πολιτική ηγεσία από τις κλιμακούμενες αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης και του λαού του Θριασίου προσπαθεί - λεκτικά τουλάχιστον – να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα που οι επιλογές της πυροδοτούν.

Κατά την διάρκεια της Διαμαρτυρίας πενταμελής αντιπροσωπεία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Ελευσίνας Γ. Αμπατζόγλου, τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Ελευσίνας κ. Π. Λινάρδο , τον τέως Νομάρχη κ. Παπαπέτρου , τον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Γ. Βασιλείου και τον Δημ. Σύμβουλο κ. Χ. Χρηστάκη συναντήθηκε με τον Γ.Γ του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτά, του επέδωσε εμπεριστατωμένο Υπόμνημα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ και του κατέστησε σαφές ότι τα σχέδια:



· γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ

· εγκατάστασης Θερμοηλεκτρικού Σταθμού 880 MW και μονάδας 70 ΜW από την σύμπραξη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ – ΔΕΗ και

· της εγκατάστασης Χωματερής Επικινδύνων Αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας

αντιστρατεύονται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης του Θριάσιου, δεν έχουν εξασφαλίσει την παραμικρή κοινωνική συναίνεση και πυροδοτούν κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Την εντονότατη αντίδραση της αντιπροσωπείας εισέπραξε ο κ. Μπαλτάς όταν στην επισήμανση ότι στο Θριάσιο εδρεύουν 16 εγκαταστάσεις υπαγόμενες στην Οδηγία SEVESO II και κανένας Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, αντέτεινε ότι υπάρχουν κι άλλες περιοχές με τέτοια συσσώρευση επικινδυνότητας ! Στο κενό έπεσε και η προσπάθειά του να συμψηφίσει τα νέα επεκτατικά σχέδια με εξαγγελίες για παροχές και προγράμματα προς όφελος του Θριάσιου. Όσον αφορά τα θέματα που του ετέθησαν:

1) Για την γιγάντωση και εδαφική επέκταση του Διυλιστηρίου της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ: μετέφερε τις απόψεις και τα επιχειρήματα της ίδιας της εταιρίας, χωρίς να διατυπώνει την γνώμη του Υπουργείου , διαβεβαίωσε ότι καμιά άδεια δεν έχει υπογραφεί, αλλά δεν δεσμεύτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον ! Η αντιπροσωπεία του τόνισε κατηγορηματικά ότι οποιασδήποτε αδειοδοτική πράξη θα προσβληθεί στο ΣτΕ για να κριθεί η συνταγματικότητα του νέου περιβαλλοντοκτόνου για την Αττική και το Θριάσιο νόμου 3325 /05 .

2) Για την εγκατάσταση θερμοηλεκτρικού σταθμού 880 MW από τις ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ – ΔΕΗ: απέσεισε τις ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζοντας ότι είναι επιλογή του Υπουργείου Ανάπτυξης ! Σε παρατήρηση γιατί ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε τους Περιβαλλοντικούς Όρους απάντησε ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ! Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνάντηση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ με τον κ. Σιούφα στις 4/7/07, ο τέως Υπουργός Ανάπτυξης είχε δηλώσει ότι η ευθύνη ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ !

3) Για την χωματερή αποβλήτων στο Μελετάνι : επανέλαβε την δήλωση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Νομάρχη και τους Δημάρχους ότι τίποτε δεν θα προχωρήσει, αν προηγουμένως δεν ενημερώσει την Δήμαρχο Μάνδρας. Στην πιεστική απαίτηση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ να εκφράσει από τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ την κατηγορηματική του άρνηση στην εγκατάσταση χωματερής επικινδύνων αποβλήτων στο Μελετάνι ο Γενικός Γραμματέας δε δεσμεύτηκε, δίνοντας την εντύπωση ότι επιδίδεται σε παραπλανητικούς λεκτικούς τακτικισμούς.

Οι πολίτες του Θριασίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν διαρκή αγώνα σε όλα τα επίπεδα τη πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του περιβάλλοντος του Θριασίου. Απαιτούμε – εδώ και τώρα - την απόσυρση των σχεδίων .

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της !

η συντονιστική γραμματεία

Ελευσίνα 21/4/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: