Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Και άλλη παρέμβαση προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την πυροπροστασία ή "στου κωφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα"?

ΠΡΟΣ
 Δήμο Χαϊδαρίου και όλους τους υπευθύνους που εμπλέκονται στην πυροπροστασία – δασοπροστασία των ορεινών όγκων του Δήμου.
 Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και όλους τους υπευθύνους που εμπλέκονται στην πυροπροστασία – δασοπροστασία των ορεινών όγκων του Δήμου.
 Δασαρχείο Αιγάλεω
 Πυροσβεστική Περιστερίου
 ΥΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα πυροπροστασίας των ορεινών όγκων του Ποικίλου και του Αιγάλεω .

Συνέχεια των προηγουμένων επιστολών σας ενημερώνω, και σας παρακαλώ να πάρετε μέτρα για τα κάτωθι:
1. Κατά μήκος της Λ.Αθηνών από το Δαφνί μέχρι και τον Σκαραμαγκά υπάρχουν περισσότερες από 60 σακούλες που περιέχουν κομμένα ξερά χόρτα. Οι σακούλες αποτελούν εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς (κοινώς μπαρουταποθήκη) γι΄ αυτό σας παρακαλώ να τις απομακρύνετε με ίδια μέσα εάν το ΥΠΕΧΩΔΕ καθυστερεί.
2. Η περιοχή από το Δαφνί μέχρι τον Σκαραμαγκά, επιβαρύνεται περιβαλλοντικά - κυκλοφοριακά γιατί συγκεκριμένη μεγάλη «ψυχαγωγική» μονάδα λειτουργεί ως μαγνήτης Ι.Χ. σε μια δασώδη περιοχή όπως είναι το Όρος Αιγάλεω και Ποικίλο και στις ένθεν και ένθεν της Λ. Αθηνών περιοχές.
3. Την Κυριακή 15/6/08 κάνοντας χρήση της σχετικής απόφασης του Γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος επιτρέπει την τοποθέτηση μπάρας στις εισόδους του δασικού δρόμου που ξεκινάει από τη γέφυρα Σκαραμαγκά, κάτοικοι της πόλης μας απαγόρευσαν την διέλευση και τη στάθμευση τροχοφόρων. Ήταν μια πράξη καθόλα νόμιμη και δεν αμφισβητήθηκε από το τετραμελές ανώτατο κλιμάκιο της Δασικής Υπηρεσίας που επισκέφτηκε το χώρο και με το οποίο ανταλλάξαμε απόψεις για το θέμα της πυροπροστασίας και των ορεινών όγκων. Σας ενημερώνουμε ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια που είμαστε εκεί, δηλαδή από τις 9:00 έως 14:00, δεν επιτρέψαμε την στάθμευση ΙΧ αυτοκινήτων των οποίων οι οδηγοί αναζητούσαν χώρο στάθμευσης. Μόλις αποχωρήσαμε, η μπάρα που με δυσκολία είχαμε τοποθετήσει δέκα άνθρωποι απομακρύνθηκε (από ποιους; πόσους; και για ποιο λόγο; – απαντήστε μόνοι σας) με αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστη ώρα η δασική περιοχή και ο δασικός δρόμος να γεμίσει από Ι.Χ.
4. Απαιτούμε για την περιοχή στο ύψος της γέφυρας Σκαραμαγκά – Δασικό Δρόμο (σκαρίφημα και απόφαση της Περιφέρειας σας έχουμε ήδη στείλει):
 Από τον ΑΣΔΑ να τοποθετήσει αμέσως μπάρες στην είσοδο και στην έξοδο του δασικού δρόμου στο ύψος του Σκαραμαγκά. Από το Δήμο Χαϊδαρίου να τοποθετήσει πυροφύλακες καθ΄ όλο το 24 ώρο στην είσοδο και να απαγορεύσει τη διέλευση και τη στάθμευση τροχοφόρων. Παράλληλα να ελέγχει την καλή λειτουργία της μπάρας.
 Από τον ΑΣΔΑ και Δήμο Χαϊδαρίου να ενημερώσουν τις εταιρίες ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ και ΜΟΧΛΟΣ ότι απαγορεύεται η διέλευση των τροχοφόρων και να εξυπηρετούνται στο εργοτάξιό τους από την είσοδο του Ασπροπύργου.
 Από τον ΑΣΔΑ και το Δήμο Χαϊδαρίου να ενημερώσουν τη ΤΕΔΝΚΑ και την Ε.Σ.Δ.Ν.Κ.Α ότι ο δασικός δρόμος είναι ΔΑΣΙΚΟΣ και δεν επιτρέπεται η διέλευση απορριμματοφόρων.
 Σας ενημερώνουμε ότι ο συγκεκριμένος δασικός δρόμος έχει γίνει de facto οδικός δρόμος κυκλοφορίας ΙΧ των κατοίκων και των επιχειρήσεων Νεοκτίστων Ασπροπύργου γιατί έχει απαγορευτεί η στροφή αριστερά από τα Διυλιστήρια των ΕΛΠΕ προς Πειραιά και Αθήνα.
5. Για τον αστικό ιστό:
 Από το Δήμο Χαϊδαρίου να καθαρίσει τα ξερά χόρτα από τον αστικό ιστό (π.χ. στα Κουνέλια,Αστυθέα κτλ) και να απομακρύνει τις σακούλες με τα ξερά χόρτα (μπαρουταποθήκες) από το τρίγωνο του Δαφνίου και όπου αλλού αυτές βρίσκονται.
 Από τον ΑΣΔΑ να κόψει τα ξερά χόρτα στο Πάρκο Νεολαίας στο Δάσος Χαϊδαρίου, εναλλακτικά να το κάνει ο Δήμος.
6. Για το βουνό – δάσος:
 Να συντηρηθούν τα τμήματα των διαβρωμένων δασικών δρόμων και ιδιαίτερα ο βασικός άξονας Νεόκτιστα Ασπροπύργου – Κεραίες, καθώς και στην περιοχή της Πετρούπολης. (ΑΣΔΑ - Δασαρχείο).
 Nα ελέγχονται οι δεξαμενές στους ορεινούς όγκους γιατί πολλές απ΄ αυτές είναι σε κακή κατάσταση, άλλες έχουν διαρροές και άλλες είναι εν αχρηστία.
7. Ευαίσθητες – εύφλεκτες περιοχές:
 Οδικοί άξονες: Λ.Αθηνών, Σχιστό Κορυδαλλού, Σχιστό Σκαραμαγκά, Ιερά Οδός.
 Πάρκο Νεολαίας, Άλσος Δαφνίου, οικόπεδα και ρέματα στον αστικό ιστό.
 Γειτονικές περιοχές με τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου.
 Η γνωστή περιοχή γύρω από την μεγάλη «ψυχαγωγική» μονάδα που συνορεύει με δασικές εκτάσεις καθώς και ο χώρος παράνομης διέλευσης και στάθμευσης τροχοφόρων στη γέφυρα Σκαραμαγκά.
8. Ειδικά προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας για τη Μονή Δαφνίου που είναι ένα σημαντικό μνημείο ιστορικής, καλλιτεχνικής και φυσικής κληρονομιάς και συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
9. Άλλα θέματα:
 Έχουμε διαπιστώσει μεγάλες καθυστερήσεις των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα της πρόληψης, της προετοιμασίας, της οργάνωσης και του συντονισμού μεταξύ τους.
 Εθελοντισμός: Συνεισφέρομε ήδη εθελοντικά με τις παρεμβάσεις μας, έγγραφα και προσωπικές για την επισήμανση αδυναμιών, προβλημάτων που συνδέονται με τη δασοπροστασία και την πυροπροστασία. Η θέση μας είναι ότι το εθελοντικό κίνημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους φορείς που είναι υποχρεωμένοι, έχουν τα οικονομικά και τεχνικά μέσα, να διαφυλάττουν τα δάση, να παίρνουν προληπτικά μέτρα και να δρουν κατασταλτικά. Οι εθελοντές συνεισφέρουν επικουρικά. Την κύρια ευθύνη την έχουν οι θεσμοθετημένοι φορείς.
 Για την εθελοντική πυρασφάλεια το καλοκαίρι: O OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. συνεργάζεται με τη Διαρκή Κίνηση για την προστασία των δασών Χαϊδαρίου, η οποία και μας εκπροσωπεί στην επαφή, την συνεργασία κτλ με το Δήμο Χαϊδαρίου. Κατάλογο με ονόματα εθελοντών και διαθεσιμότητα έχουν ήδη κατατεθεί στη Διαρκή Κίνηση. Ο κατάλογος θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται.
10. Γενικότερα τις θέσεις μας για την πυροπροστασία, την οργάνωση σε γενικό επίπεδο τις έχουμε καταθέσει στην προηγούμενη σύσκεψη των φορέων στο Δήμο Χαϊδαρίου (14/5/08). Εδώ επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζεται ενιαίο συντονιστικό όργανο ανά βουνό και συγκεκριμένα της οροσειράς Ποικίλον Όρος - Κορυδαλλός – Αιγάλεω.

Επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας σας παρακαλούμε να πάρετε υπ΄ όψιν σας τις παρατηρήσεις μας και τις προτάσεις μας.

Ρεπορτάζ για την πυροπροστασία και τα προβλήματα που επισημαίνουμε μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε φωτογραφίες στο blog του συλλόγου μας www.xpolis.blogspot.com

Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε ΠΡΑΞΕΙΣ.

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Χαϊδάρι 19 Ιουνίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: