Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

'Ηλιε μου εχθρέ μου - Τα φωτοβολταϊκά στην Ισπανία, στη Ρώμη αλλά και στην Κύπρο και Ελλάδα.


Άρθρο για τα Φωτοβολταϊκά του Γιώργου Περδίκη,Βουλευτή,και Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Κύπρου. Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έχει στο καταστατικό του ως στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
----------------
Πάνω από 2000 επιστήμονες από 750 εταιρείες συγκεντρώθηκαν τη βδομάδα που πέρασε στη Βαλένσια της Ισπανίας για να παρουσιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Το συνέδριο οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών EPIA. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου ήταν η διαπίστωση ότι η βιομηχανία φωτοβολταϊκών εξελίσσεται ραγδαία και με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από αυτό που αναμενόταν.

Σύμφωνα με την ΕΡΙΑ, μέχρι το 2020, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να καλύψουν το 12% της ζήτησης ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο και προγραμματισμός.

Στην Κύπρο, ελέω Υπηρεσίας Ενέργειας, ο στόχος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο (και όχι μόνο τα φωτοβολταϊκά) δεν ξεπερνά το 2%. Τα φωτοβολταϊκά, τα οποία βρίσκονται στις ενεργειακές προτεραιότητες άλλων χωρών της Ευρώπης με πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια από την Κύπρο, βρίσκονται υπό διωγμό και καταπίεση στη χώρα μας.

Η εισήγηση μας για δωρεάν τοποθέτηση 5000 ηλιακών στεγών σε σπίτια πολύτεκνων οικογενειών ούτε καν έχει μελετηθεί από τους αρμοδίους και την ΑΗΚ. Προτιμούν να μειώσουν τις ταρίφες, να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος από το δίκτυο της ΑΗΚ και να βαθύνει περαιτέρω η εξάρτηση μας από το πετρέλαιο.

Αυτή τη βδομάδα ανακοινώθηκαν άλλες δύο μεγάλες συμφωνίες που αφορούν γειτονικές μας χώρες. Στην πόλη Sezze 75 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 2,5 MW το οποίο θα παραδίδει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για 1000 σπίτια (Εταιρεία Day4 Energy Inc), ενώ στην Σαραγόσα της Ισπανίας στην οροφή εγκαταστάσεων των εργοστασίων της General Motors θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά που θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργοστασίων (και θα παράγουν επιπλέον ενέργεια) δυναμικότητας 12 MW.

Κάθε βδομάδα, κλείνουν δεκάδες τέτοιας μορφής συμφωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τί γίνεται στην Κύπρο; Γιατί δεν ακούσαμε για έστω μια τέτοια συμφωνία; Η Κύπρος δεν έχει τον ίδιο φιλικό ήλιο όπως η Ιταλία και η Ισπανία;

Δυστυχώς, στη χώρα μας κάποιοι μετέτρεψαν τον ήλιο από φίλο σε εχθρό μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πανάκριβες επιδοτούμενες 'εναλλακτικές' για όσους έχουν τύψεις, χωρίς ποτέ ούτε μια λέξη για αμεσοδημοκρατική αποκέντρωση-αυτάρκεια... Π.χ.:
Αιολικά εργοστάσια: το σκοτεινό παρασκήνιο
Κάθε πυλώνας κοστίζει 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιδοτείται σε ποσοστό 70% από κονδύλια ΕΕ. Έχει διάρκεια ζωής περίπου 15-20 έτη το μέγιστο. Για να κάνει απόσβεση πρέπει όμως να ικανοποιούνται αυστηρά κάποιες ειδικές συνθήκες ανέμου εκεί όπου τοποθετείται. Δηλαδή απαιτούνται μέση ταχύτητα ανέμου κατά την διάρκεια του χρόνου, 7-8 m/sec που με υπεραισιόδοξο σενάριο κάνουν απόσβεση, ενώ με 6-7 m/sec και λιγότερο οι εκμεταλλεύσιμες περιοχές δεν κάνουν απόσβεση. Περιστασιακά μια πολύ μεγάλη ένταση ανέμου, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας. Βλάβες, συντήρηση κλπ δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την απόσβεση. Το κόστος παραγωγής αιολικής ενέργειας ακόμα και σε περίπτωση απόσβεσης της επένδυσης, είναι υψηλότερο από άλλους τρόπους παραγωγής. Μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ υπάρχει ειδικό τέλος υπέρ της αιολικής ενέργειας. Η παραγόμενη αιολική ενέργεια αγοράζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το κράτος σε υψηλή τιμή, δημιουργώντας την καλύτερη εμπορική συνθήκη για τους παραγωγούς της. Εκτός αυτού δωρίζονται προς τους «επενδυτές» τεράστιες εκτάσεις γης συνήθως προστατευμένες οι οποίες στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως, να πουληθούν σε τρίτους κλπ κλπ
Σύμφωνα με την έκθεση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεραίνει ότι αντί να δαπανούμε δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών, θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανέγερση κατοικιών που θα είναι πιο οικονομικές από την άποψη της κατανάλωσης ενέργειας.
Οι επικριτές της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία λένε ότι η μόνωση των παλιών σπιτιών και η αναβάθμιση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα κόστιζαν φθηνότερα και θα ήταν προτιμότερα για το περιβάλλον.

Al Gore’s carbon trading business GIM was banked with Lehman Bros. It will be interesting to see how this will play in the future but I suspect that this increases the risk of participating in Carbon Trading. Merrill Lynch was also deeply involved in this business.
Γιατί το ραδιενεργό βρετανικό κράτος συμμάχησε με τα ραδιενεργά αρχιλαμόγια γενοκτόνο Γκορ και Χάνσεν της ΝΑΣΑ υπέρ των δήθεν αντιραδιενεργών ακτιβιστών:
http://omniclimate.wordpress.com/2008/09/12/greenpeace-trial-why-the-uk-government-wanted-to-lose
http://www.charlierose.com/shows/2008/08/12/2/a-conversation-with-james-hansen
http://www.john-daly.com/history.htm

Ανώνυμος είπε...

Μόνο στην Ελλάδα δεν εξελίσσονται τα φωτοβολταικα panel... Οξύμωρο, μιας κι έχουμε τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σαν χώρα.