Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους - Κλειστός για το κοινό ανοικτό για τα Ι.Χ. και διαφημιστικά γυρίσματα;


Τα χελωνάκια στον πανέμορφο Βοτανικό Κήπο που αποτελεί ένα σημαντικό περιβαλλοντικό σχολείο αλλά και χώρο ήπιας ψυχαγωγίας και ξεκούρασης όχι μόνο στο Χαϊδάρι και στη Δυτική Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Αττική.
------------
Χαϊδάρι 5 Σεπτεμβρίου 2008

Προς:
 Δασαρχείο Αιγάλεω
 Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους


Στο Χαϊδάρι έχουμε το προνόμιο να λειτουργεί ο πανέμορφος Βοτανικός Κήπος. Απ΄ ότι γνωρίζουμε η παραχώρηση του ελληνικού κράτους της εν λόγω έκτασης έγινε για συγκεκριμένους λόγους και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Χθες, 4 Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, διαπιστώσαμε ότι επί σειρά ωρών πραγματοποιήθηκαν κινηματογραφικά γυρίσματα για τη διαφήμιση αυτοκινήτων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
• Τα κινηματογραφικά γυρίσματα για τη διαφήμιση Ι.Χ. που έχουν κατακλίσει βουνά, ποτάμια και λαγκάδια, σ΄ έναν πανεπιστημιακό βοτανικό κήπο και καθαρά δασικό χώρο είναι σύννομα με τους όρους του παραχωρητηρίου;
• Η επίσκεψη του κοινού στο χώρο δεν ήταν δυνατή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο Βοτανικός Κήπος θα είναι επισκέψιμος στις 15 Σεπτεμβρίου. Κατανοούμε ότι οι εργαζόμενοι πασχίζουν για να διατηρηθεί ο χώρος καθαρός και ασφαλής, αντικείμενο έρευνας και μελέτης καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες, το αναγνωρίζουμε, και εκτιμούμε ότι ενδεχομένως δεν είναι αρκετοί για την συντήρηση, φύλαξη κ.λπ. ενός τόσο μεγάλου χώρου. Όμως είναι τουλάχιστον πρόκληση η είσοδος του κοινού να μην επιτρέπεται (έστω και για λόγους ασφαλείας) ενώ αντίθετα η είσοδος των κινηματογραφικών συνεργείων, και αυτοκινήτων για καθαρά διαφημιστικούς και εμπορικούς λόγους να επιτρέπεται.
• Συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες για την ανεύρεση οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία του Βοτανιού Κήπου, όμως αυτοί οι πόροι δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μας, να αναζητούνται από τη διαφήμιση Ι.Χ. αυτοκινήτων σε «Ιερούς», πανεπιστημιακούς και δασικούς χώρους.

Για τα παραπάνω θα επιθυμούσαμε να έχουμε την άποψή σας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
(H παραπάνω επιστολή στάλθηκε στο Δασαρχείο και στο Διομήδειο Κήπο 5/9/08)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κυρίες/κύριοι.
Ονομάζομαι Τάσος και είμαι κάτοικος Αγίας Βαρβάρας και συχνός επισκέπτης του κήπου. Μετά και την ανάγνωση του άρθρου σας, αφού έψαξα πολύ στο internet να δω γιατί αυτό το κόσμημα είναι ανοικτό σε ώρες απαγορευτικές για την επίσκεψή του, αποφάσισα να στείλω mail στον ΣΚΑΙ, ο οποίος και ανταποκρίθηκε. Αύριο 28/04 στις 12:00 το μεσιμέρι θα βγει εκπομπή από τον Βοτανικό κήπο στην οποία με κάλεσαν να μιλήσω. Δυστυχώς δεν μπορώ να παραβρεθώ (θα είναι η σύζυγός μου). Αν μπορείτε παρακαλώ να είστε και εσείς μήπως και καταφέρουμε να "ανοίξουμε" τις πόρτες του κήπου για περισσότερο κόσμο.
Ευχαριστώ