Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Άνοιξε μετά από εννέα χρόνια η Μονή Δαφνίου - Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου διοργανώνει ξενάγηση την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, 11:00 μ.μ.


Μέρος του πρόναου, παρατηρείστε την Ιωνική κολώνα που τον στηρίζει!
Η Μονή Δαφνίου που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO υπέστη σοβαρό πλήγμα από το σεισμό του 1999 και από τότε, για εννέα χρόνια, παρέμεινε κλειστή στο κοινό.
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. με τέσσερα υπομνήματα προς την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μία επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη, δεκάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και δύο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, Μ.Παπαγιαννάκης – Ψαριανός ΣΥΡΙΖΑ (02/2008), Μ.Δαμανάνη ΠΑΣΟΚ (09/2008) κατάφερε με «στενό μαρκάρισμα» να επιταχύνει τις διαδικασίες και να ανοίξει ο προαύλιος χώρος της Μονής στις 15/10/08. Ο Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ήταν και ο πρώτος επισκέπτης την ημέρα εκείνη.
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. προγραμματίζει επίσκεψη – ξενάγηση στον πανέμορφο χώρο της Μονής, την Κυριακή 26/10/08 στις 11:00 και μετά προτείνει καφέ στον Διομήδειο Κήπο.
Την ξενάγηση θα κάνει η φιλόλογος και Γραμματέας του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Ασημίνα Ζαμπούνη.
Την περιγραφή του Χανς Κρίστιαν Άντερσες (1841) και του βυζαντινολόγου Γ.Λαμπάκη θα διαβάσει ο ηθοποιός Λεωνίδας Χρυσομάλλης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη Μονή Δαφνίου έχουν ζωγραφίσει και φωτογραφίσει δεκάδες καλλιτέχνες όπως ο F.Perilla 1928, Τάσος, Nelly’s,Fred Boissonnas κ.ά., την έχουν συμπεριλάβει σε μυθιστορήματα μεγάλοι πεζογράφοι όπως ο Εμμανουήλ Ροΐδης στην Πάπισσα Ιωάννα (1866), ο Κοσμάς Πολίτης στο Λεμονοδάσος (1930) κ.ά. και την έχουν περιγράψει γνωστοί περιηγητές όπως ο Φραγκίσκος Σατωμπριάν (1806), Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (ο γνωστός Δανός παραμυθάς) 1841, ο Γουστάβος Φλωμπέρ (1850) κ.ά

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχετε φωτογραφίες και ρεπορτάζ από την προβολή? Που μπορούμε να το δούμε γιατί είμαστε εκτός ΑΘηνών? Μήπως υπάρχει κάποιο DVD να το αγοράσουμε και από που;

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

1)Θα αναρτήσουμε τις επόμενες ημέρες φωτογραφίες κ.λπ. από την εκδήλωση 2)Θα γίνει μια προβολή τον Νοέμβριο στην αυτοδιαχειριζόμενη Δημοτική αγορά Κυψέλης, όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία θα την αναρτήσουμε στο blog 3)Το ντοκιμαντέρ δεν πωλείται, απλά προβάλεται σε συλλόγους, παρέες, εκδηλώσεις φορέων κ.λπ.

Unknown είπε...

Ξέρω πως η Μονή ΔΑνίου αποτελείται από διάφορα πααρεκκλήσια ένα εκ των οποίων είναι του Αγίου Σιλβέστρου.
Πολύ παλαιά, δεν θυμάμαι ακριβώς χρονολογία) και επί σειρά ετών, μία θεία μου ονόματι Μαρία Μελαδάκη, έπαιρνε άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και λειτουργούσε με δικά της έξοδα στο παρεκλήσιο του Αγίου Σιλβέστρου, την ημέρα της ονομαστικής μου εορτής (2 Ιανουαρίου).
Θα ήθελα να μάθω πότε λειτουργεί ο χώρος για να τον επισκευθώ και να ξαναδώ το παρεκλήσιο του Αγίου Σιλβέστρου.
Με ευχές για Χαρούμενο και Ευτυχισμένο Νέο Χρόνο.
Σύλβα-Αφροδίτη Γιαννακοπούλου-Κοκκαλάνη

Unknown είπε...

Ξέρω πως η Μονή Δαφνίου αποτελείται από διάφορα παρεκκλήσια ένα εκ των οποίων είναι του Αγίου Σιλβέστρου.
Πολύ παλαιά, δεν θυμάμαι ακριβώς χρονολογία,και επί σειρά ετών, μία θεία μου ονόματι Μαρία Μελαδάκη, έπαιρνε άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και λειτουργούσε με δικά της έξοδα στο παρεκλήσιο του Αγίου Σιλβέστρου, την ημέρα της ονομαστικής μου εορτής (2 Ιανουαρίου).
Θα ήθελα να μάθω πότε λειτουργεί ο χώρος για να τον επισκευθώ και να ξαναδώ το παρεκλήσιο του Αγίου Σιλβέστρου.
Με ευχές για Χαρούμενο και Ευτυχισμένο Νέο Χρόνο.
Σύλβα-Αφροδίτη Γιαννακοπούλου-Κοκκαλάνη