Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Το 1ο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης (Friends of Nature)


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης (Friends of Nature) στην Κάλυμνο.
Στο Ελληνικό Δίκτυο έχουν ήδη ενταχθεί 35 σύλλογοι από όλη τη χώρα και η προοπτική είναι άμεσα να υπάρχει παρουσία των Φίλων της Φύσης σε όλους τους νομούς της χώρας.
Στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου :
 Παραβρέθηκε και χαιρέτησε το συνέδριο ο Δήμαρχος της Καλύμνου και άλλοι παράγοντες του νησιού, ενώ μηνύματα έστειλαν εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.
 Παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις α) του κ. Νίκου Δαναλάτου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Λειψυδρία και το φάσμα της ερημοποίησης» β) του κ.Δημήτριου Λαγού επικ. Καθηγητή στη σχολή Τουρισμός και Οικονομία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Βιώσιμος και Αειφορικός Τουρισμός. Η περίπτωση της Δωδεκανήσου».
 Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου κ.Μάκης Σταύρου παρουσίασε τη δράση της διεθνούς οργάνωσης Friends of Nature και τα μέλη της ΥΔΝΑ Καλύμνου που είχαν την ευθύνη της οργάνωσης του συνεδρίου παρουσίασαν δύο εισηγήσεις με θέμα "Αναρρίχηση – Σπηλαιολογία και προστασία της Φύσης» (Α.Ρωμανού & B.Καλογεράκης) και «Προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης στην Κάλυμνο" (Στάθης Κλίμης).
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις των συλλόγων, το πρόγραμμα δράσης και εκδόθηκαν σημαντικά ψηφίσματα.
Στη συνέχεια εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, η Εξελεγκτική και Διαιτητική Επιτροπή. Το νέο Δ.Σ., η θητεία του οποίου είναι τριετής, είναι το ακόλουθο:
1. Πρόεδρος: Μάκης Σταύρου από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Βούλας.
2. Γραμματέας και υπεύθυνος Κυκλάδων, Σάμου, Ικαρίας : Γεώργιος Μάλλης από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Μήλου.
3. Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων: Χάρης Ερμίδης από το Σύλλογο Ορειβασίας Χιονοδρομίας Καλαβρύτων.
4. Ταμίας και υπεύθυνος Στερεάς Ελλάδος: Λουκάς Παπαγεωργίου από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Παρνασσού.
5. Δημόσιες σχέσεις, Υπεύθυνος Τύπου και περιφέρειας Αττικής: Κώστας Φωτεινάκης από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου.
6. Υπεύθυνη Μακεδονίας: Μαρία Στήκα από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Θεσσαλονίκης
7. Υπεύθυνος Δωδεκανήσων: Δημήτρης Βαγγέλης από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Κω.
8. Υπεύθυνος Κρήτης: Γιώργος Λελεδάκης από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Ρεθύμνου.
9. Υπεύθυνη νεολαίας: Μελάνη Μαυρογιώργη φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Ικαρίας.
Το νέο Δ.Σ. ως προτεραιότητα έθεσε την συμμετοχή των μελών των Φίλων της Φύσης στις εκδηλώσεις δράσεις για την Κλιματική αλλαγή (6/12/08) και λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων και προβλημάτων αποκατάστασης της πυρόπληκτης περιοχής της Ηλείας όρισε την επόμενη συνεδρίασή του να γίνει σε μία από τις πληγείσες πόλεις. Με την ευκαιρία αυτή προγραμματίζει συναντήσεις με την Επιτροπή Αγώνα καθώς και με τους φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου ο τοπικός σύλλογος της Καλύμνου ΥΔΝΑ είχε οργανώσει βραδιές με Καλύμνικη μουσική και χορούς, εκδρομές και περιηγήσεις καθώς και προβολές ντοκιμαντέρ για τους σφουγγαράδες και τη Κάλυμνο.
4/11/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: