Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Και νέες επιβαρύνσεις στη Δυτική Αττική – 400 πλοία πρόκειται να παροπλιστούν στον κόλπο της Ελευσίνας!


Στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας (πρώην Πετρόλα) η επέκταση προχωράει με τη διευκόλυνση της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τώρα προγραμματίζεται ο παροπλισμός 400 πλοίων, 300 γράφει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, δικές μας όμως πληροφορίες λένε για 400. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε προηγούμενη κρίση της ναυτιλίας το 1983 είχαν παροπλιστεί 450 πλοία, ενώ τα επόμενα είκοσι χρόνια και μέχρι το 2002 ήταν περίπου 50 – 75 για να περιοριστούν ακόμα περισσότερα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Οι επιβαρύνσεις λοιπόν στη «δυτική Όχθη» συνεχίζονται και οι απειλές επίσης (Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Χαλυβουργική, μεταφορά των δεξαμενών από το Πέραμα στο Στρ.Ξηρογιάννη στη Λίμνη Κουμουνδούρου, οι λιμενικές λειτουργίες στο Σκαραμαγκά κ.λπ).
Τι επιδράσεις όμως θα έχει ο παροπλισμός του 400 πλοίων στον Κόλπο της Ελευσίνας;
1. Οι θαλάσσιοι ρύποι θα αυξηθούν από την λειτουργία των πλοίων τα οποία όταν παροπλίζονται εξακολουθούν και διατηρούν πλήρωμα για την ασφάλεια και τη συντήρηση.
2. Κάποια από τα παροπλισμένα πλοία δεν θα γίνουν ποτέ αξιόπλοα και ανταγωνιστικά με αποτέλεσμα α) να εγκαταλειφθούν στον κόλπο της Ελευσίνα β) να αυξηθούν οι μονάδες scrap στην περιοχή.
3. Θα εμποδιστεί ο κυματισμός από τις «ντάνες» των παροπλισμένων πλοίων και έτσι θα εμποδίζεται ο αυτοκαθαρισμός του κόλπου, ο οποίος μοιάζει σαν μια κλειστή λίμνη.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι το θέμα των παροπλισμένων θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας και ότι ο Δήμος δεν θα συμφωνήσει με τον παροπλισμό των πλοίων στο κόλπο. Θα παρακολουθούμε το θέμα και βεβαίως θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα εμποδίζουν ή θα βάζουν «φρένο» στην επιβάρυνση του κόλπου της Ελευσίνας.
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
(κλικάρετε στον τίτλο για να διαβάσετε το άρθρο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: