Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Οι Ορεινοί όγκοι του Αιγάλεω και του Ποικίλου, οι ευθύνες της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ρόλος των πολιτών...


Με αφορμή το δημοσίευμα του ΣΚΑΪ «Περιβαλλοντική απειλή στo Σχιστό» και την ανάρτηση (κριτική στο δημοσίευμα) στο blog ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ «πόσα ΒΑΤΟΠΕΔΙΑ στο Όρος Αιγάλεω» διατυπώνουμε τις παρακάτω σκέψεις.
------------
Κάποιοι είδαν το "φως το αληθινό" και "έλαβαν πνεύμα επουράνιον" και ξαφνικά τώρα διαπίστωσαν τι γίνεται στους ορεινούς όγκους του Αιγάλεω και του Ποικίλου Όρους, στον Ελαιώνα, στο Σκαραμαγκά, στη Δυτική Αττική κ.λπ.
Επαναλαμβάνουμε ότι οι ευθύνες της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι διαχρονικές και μεγάλες. Ανέχτηκαν στο παρελθόν τις εκκλησιαστικές "επεκτάσεις", υπέκυψαν στις "εμπορικές" επιθυμίες των επιχειρηματιών, αδιαφόρησαν στην απώθηση ραδιενεργών λυμάτων και άλλων υλικών (μπάζα, σκουπίδια κ.λπ) στο όρος Αιγάλεω, έχουν μετατρέψει το Ποικίλο σε λεωφορειόδρομο αφού περνούν τα απορριμματοφόρα από τους δασικούς δρόμους, δεν πραγματοποίησαν δενδροφυτεύσεις με προγραμματισμό αλλά κυρίως το έκαναν για εντυπωσιασμό. Ανέχονται την παράνομη βόσκηση, το κυνήγι με το πρόσχημα της «εκπαίδευσης σκύλων», τις διανοίξεις μη δασικών δρόμων στο βουνό κ.λπ. Κάποια βήματα έγιναν μόνο το 2008για την πυροπροστασία .

Οι παρεμβάσεις των bloggers και άλλων συλλογικοτήτων αναδεικνύουν τα προβλήματα και καλό είναι όσοι ενδιαφέρονται (bloggers, σύλλογοι, δημοτικές κινήσεις, ομάδες, ευαισθητοποιημένοι πολίτες κ.α) να συνεργαστούν σε μια κατεύθυνση να δημιουργηθεί μια Διαδημοτική Επιτροπή για την Υπεράσπιση των ορεινών όγκων του Αιγάλεω – Ποικίλου Όρους.
Να συνεργαστούμε με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανά περίπτωση, ελέγχοντας και αναδεικνύοντας, παραλείψεις, ευθύνες, συμβιβασμούς κ.λπ. και υπερασπίζοντας τον χαρακτήρα των ορεινών όγκων ως βουνών. Δεν διεκδικούμε να παίξουμε το ρόλο των «Ρομπέν των δασών», ούτε το copyright του υπερασπιστή του περιβάλλοντος. Όλοι έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στο παιχνίδι όποτε αυτοί κρίνουν, ακόμα και να αλλάζουν πολιτικές απόψεις, όμως ας δείξουν ειλικρίνεια και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα κακώς κείμενα που έγιναν και με δική τους συμμετοχή.
Οι ευθύνες της δασικής υπηρεσίας είναι προφανείς σε ορισμένες περιπτώσεις (παράνομη βοσκή κ.λπ.) αλλά τουλάχιστον δεν μας προκαλούν!

Για το θέμα των ορεινών όγκων θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: