Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

O μαχόμενος πολεοδόμος Γρηγόρης Διαμαντόπουλος, το βιβλίο του, η μελέτη του για το Ποικίλο Όρος (1992) και η προσφορά του


Παρουσιάστηκε την Τρίτη 13/1/09 στη Στοά του Βιβλίου το πόνημα του Γρηγόρη Διαμαντόπουλου «Τι μένει άραγε από 45 χρόνια μαχόμενης πολεοδομίας;» έκδοση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Ομιλητές οι κ.: Γιάννης Αλαβάνος, πρόεδρος τού ΤΕΕ, Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός, πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Κώστας Κουρκούτης, πρώην δήμαρχος Θήβας, Τάσος Αλιφέρης, δήμαρχος Τήλου, Χρήστος Παλαιολόγου, πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς.
"Χωρίς το Γρηγόρη θα 'μασταν βλαχοδήμαρχοι" δήλωσε μεταξύ των άλλων ο Σταύρος Μπένος.
Ο αρχιτέκτονας – πολεοδόμος Γρηγόρης Διαμαντόπουλος, έχει συνδέσει την επιστημονική και επαγγελματική του εργασία με τη Δυτική Αθήνα, με τη μνημειώδη μελέτη για το ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ που είχε αναλάβει από τον ΑΣΔΑ (πρόεδρος Δημήτρης Σκαμπάς) με τους συνεργάτες του το 1992. Η μελέτη αυτή παρουσιάζει την ιστορία, το νομικό καθεστώς, τη χλωρίδα και την πανίδα, την μορφολογία, την ωφελιμότητα του βουνού κ.λπ. Στη σύνταξη της μελέτης συμμετείχαν, ιστορικοί, μετεωρολόγοι, δασολόγοι, μηχανικοί κ.λπ. Η μόνη διαφωνία που μπορεί να κατατεθεί σήμερα, και κάτω από την συνεχή πίεση και εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας, είναι η πρόταση για την «αξιοποίηση» του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου η οποία προέβλεπε τη δημιουργία της Μυθούπολης, την κατασκευή κτηρίων, ξενοδοχείων κ.λπ.
Κλικάροντας στο τίτλο θα δείτε την συνέντευξη του Γρηγόρη Διαμαντόπουλου στην εκπομπή «Νυκτερινός Επισκέπτης» της ΕΡΤ (1997). Ο Γρηγόρης Διαμαντόπουλος μιλάει για τη ζωή του, την αριστερά, τις προτάσεις του για την Καλαμάτα, την Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Με το βιβλίο του για τη Μαχόμενη Πολεοδομία ο Γρ.Διαμαντόπουλος έρχεται να εξοπλίσει με τις ιδέες τους όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ποιότητα ζωής στην πόλη, αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.
(η ανάρτηση που ακολουθεί δεν είναι και τόσο άσχετη με το θέμα)

1 σχόλιο:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Μπραβο για την παρουσίαση αυτού του εκλεκτού ανθρώπου ,επιστήμονα, μαχητή