Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

2009: 'Ετος Δαρβίνου και Αστρονομίας (Γαλιλαίου)


Χρονιά του Γαλιλαίου ή του Δαρβίνου;
Οι ειδήμονες παίρνουν θέση στη δύσκολη απόφαση για το ποιος από τους δύο άλλαξε ριζικά τον τρόπο σκέψης μας. Αυτό είναι δίλημμα: το 2009 έχει ονομαστεί Διεθνές Ετος Αστρονομίας καθώς είναι η 400ή επέτειος της χρήσης του τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο. Ατυχώς είναι και η 200ή επέτειος από τη γέννηση του Δαρβίνου και έτσι το 2009 ονομάστηκε δικαίως και Έτος Δαρβίνου. Και οι δύο επέτειοι έχουν ισχυρούς λόγους ύπαρξης και είμαστε ανήμποροι να αποφασίσουμε ποια είναι η σημαντικότερη.
(κλικάρετε στον τίτλο για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο)
---------

Επιστημονικό σινεμά για την βιολογία και την αστρονομία...


Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Κ. Δαρβίνου, ενώ παράλληλα το 2009 έχει ανακηρυχθεί σαν Διεθνές Έτος Αστρονομίας (International Year of Astronomy - ΙΥΑ), μια που συμπληρώνονται 400 χρόνια από τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις του Γαλιλαίου μέσω τηλεσκοπίου. Η βιολογία και η αστρονομία αποτελούν δύο από τα πιο αγαπημένα θέματα όσων ασχολούνται με το επιστημονικό σινεμά, τόσο πίσω από τις κάμερες, όσο και σαν θεατές. Τα φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών αποτελούν θεσμό ανά την Ευρώπη, εδώ και αρκετά χρόνια, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί χάρη στο φεστιβάλ που διοργανώνεται από το CAID.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: H οικολογία δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη στην θεωρία της εξέλιξης των ειδών ούτε για το τι συμβαίνει στον πλανήτη μας και στο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: