Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Απολογισμός ημερίδας με θέμα:"Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές εξυγίανσης της παράκτιας ζώνης και του βυθού στον Κόλπο της Ελευσίνας" - 4/3/09


(φωτογραφία:Aeroclub of Chania)
Είναι γνωστό ότι στον Κόλπο της Ελευσίνας διοχετεύτηκαν τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων από τις βιομηχανίες της περιοχής, ενώ σημαντική στην υποβάθμιση ήταν και η συμβολή του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού που κατέληγε στο Κερατσίνι. Σήμερα ο Κόλπος της Ελευσίνας ανακάμπτει αλλά παραμένουν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης κυρίως λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων οργανικού άνθρακα, πετρελαιοειδών και βαρέων μετάλλων, που ναι μεν παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις αλλά συνεχίζουν να είναι υψηλότερες από τις γύρω περιοχές.

Απαιτείται λοιπόν εντονότερη προσπάθεια για τη μείωση της ρύπανσης, συντονισμένες ερευνητικές προσπάθειες για να υπάρχει μια συνεχής και πλήρης εικόνα για την κατάσταση της θάλασσας, του βυθού και των ειδών της περιοχής καθώς και συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και δέσμευση για την περιβαλλοντική αναγέννησή της ευρύτερης περιοχής μέχρι το 2020. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα «Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές εξυγίανσης της παράκτιας ζώνης και του βυθού στον Κόλπο της Ελευσίνας» που διοργάνωσε την Τετάρτη 4/3/2009 το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με τη συνεργασία του Δήμου Ελευσίνας και του ΟΛΕ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE- Περιβάλλον «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις- Λιμάνια: ο κόλπος της Ελευσίνας το 2020».
--------
Κλικάρετε εδώ για να δείτε αναλυτικά τις εισηγήσεις και στον τίτλο την περίληψη των εισηγήσεων και τα βασικά συμπεράσματα.
Αν κλικάρετε την φωτογραφία θα δείτε πόσο κοντά είναι οι δεξαμενές των ΕΛΠΕ Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) από την πόλη!!! Η φωτογραφία είναι από την αερολέσχη Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: