Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Η κοπή των δένδρων στο άλσος Δαφνίου: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου


(Φωτογραφία αρχείου: Ο διάδρομος έχει προκύψει με την κοπή δένδρων για να τοποθετηθούν τα πέλματα που θα στηρίξουν τη γέφυρα που θα ίπταται της Λ.Αθηνών και θα ενώνει το Όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο στο άλσος Δαφνίου. Την Τετάρτη 8/4/09 η κοπή και η διαπλάτυνση του διαδρόμου συνεχίστηκε)
Το θέμα της διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου - Ασπροπύργου μας έχει απασχολήσει από το Δεκέμβριο του 2004, όταν διαπιστώσαμε πεζοπορώντας στο βουνό διανοίξεις δρόμων, κοπή δένδρων και χαμηλής βλάστησης κ.λπ.
Δυστυχώς ακόμα και εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά "μας πιάσανε στον ύπνο". Η δημοτική αρχή του κ.Ντηνιακού είχε υποβαθμίσει το γεγονός ευθυγραμμιζόμενη με τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για την πραγματική αναγκαιότητα του έργου αλλά σαφώς αντίθετη γνώμη για τη διαδρομή. Η σιδηροδρομική γραμμή θα μπορούσε να ακολουθήσει την πορεία της Λ.Σχιστού και να συνεχίσει για Ασπρόπυργο σε συνδυασμό με τη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω.
Τώρα όμως το έργο έχει προχωρήσει, χιλιάδες δένδρα έχουν κοπεί, τσιμεντένιες γέφυρες που ενώνουν χαράδρες έχουν τοποθετηθεί, τα τούνελ έχουν διανοιχθεί, τεράστια ποσά έχουν δαπανηθεί.
Η θέση μας τώρα είναι, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τη διαμορφωμένη κατάσταση, να τελειώσει το έργο σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους και να γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις και γενναίες δενδροφυτεύσεις για τη διατήρηση του ισοζυγίου πρασίνου.
Να μη παραληφθεί το έργο εάν δεν γίνει η περιβαλλοντική αποκατάσταση που προβλέπεται από τη σύμβαση.
Κλικάρετε εδώ για να δείτε την πρώτη ανάρτηση 2/1/08 και εδώ για να δείτε τη δεύτερη ανάρτηση 21/8/08.

Δεν υπάρχουν σχόλια: