Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Τα έργα στην Ιερά Οδό φαίνεται ότι δεν θα ξεκινήσουν άμεσα, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις για τον Μάρτιο του 2009 - Πρόχειρη αντιμετώπιση


[Η επικίνδυνη στροφή στην Ιερά Οδό, 180 ατυχήματα κατεγράφησαν το 2008 - Φωτογραφία αρχείου]

[Πρόσφατη τοποθέτηση πινακίδων - Προφανώς τα εξαγγελθέντα έργα διαπλάτυνσης θα καθυστερήσουν]

[Πινακίδες προειδοποίησης στο ύψος της εκκλησίας "Παναγίτσα"]

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, όχι μόνο εμείς αλλά και πολλοί άλλοι Χαϊδαιριώτες και διερχόμενοι την Ιερά Οδό, στο ύψος της Περαιβού, την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία των πολιτών.
Μόνο το 2008 είχαν καταγραφεί 180 ανατροπές στο συγκεκριμένο σημείο. Ακόμα υπάρχουν τα τρία πανό διαμαρτυρίας (δες και προηγούμενη ανάρτηση). Ο Δήμος Χαϊδαρίου, παρά το γεγονός ότι το έργο είναι ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου 2009, είχε δημοσιεύσει ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν τέλος Μαρτίου 2009. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες μετά την εξαγγελθείσα ημερομηνία αλλά, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση προοπτική να υλοποιηθεί η μελέτη.
Αντί για παρεμβάσεις στο οδόστρωμα, τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες για την επικυνδυνότητα της στροφής, το όριο ταχύτητας περιορίστηκε στα 30 χλμ, γεγονός που μας κάνει να υποθέσουμε ότι το έργο θα καθυστερήσει να γίνει.
Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν η μελέτη συνάδει με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (1991), με τη μελέτη του ΑΣΔΑ (1997) καθώς και με την εξαγγελία του Υπουργείου Μεταφορών (2008) σύμφωνα με τις οποίες μελέτες προβλεπόταν να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος στην Ιερά Οδό, τουλάχιστον μέχρι τη Μονή Δαφνίου.
Περιμένουμε να δούμε α) αν η νέα μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ για την παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο προβλέπει την προοπτική ποδηλατόδρομου β) αν το έργο ξεκινήσει τουλάχιστον πριν το Χειμώνα για να αποφευχθούν επιπρόσθετες οχλήσεις και καθυστερήσεις λόγου καιρού.
Θα παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση την μελέτη του ΑΣΔΑ (1997) για 3,5 χιλιόμετρα στην Ιερά Οδό, σύμφωνα με την οποία μεταξύ των άλλων προβλεπόταν ποδηλατόδρομος. Η υλοποίηση της μελέτης προχώρησε μόνο σε ένα τμήμα της Ιεράς Οδού, στο ύψος του ΨΝΑ Δρομακαϊτειον, ήταν μικρής κλίμακας και δεν άλλαξε τα δεδομένα. Η παρέμβαση έχει εγκαταλειφθεί, η φύτευση έχει ξεραθεί κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: