Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

22 Σεπτεμβρίου: Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο





Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακινήσεων (κινητικότητας) αναρτώντας στο blog επί ένα μήνα ειδήσεις, σχόλια, προτάσεις, φωτογραφίες, video που πρόβαλλαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα δικαιώματα των πεζών, των ΑμΕΑ και των ποδηλατών. Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου επεξεργάστηκε και υπόβαλε δέκα προτάσεις στο Δήμο Χαϊδαρίου και στην τοπική κονωνία για τα θέματα μετακίνησης, δικαιωμάτων κ.λπ. Για το θέμα όμως του αστικού περιβάλλοντος, την κυκλοφορία, των δικαιωμάτων των πεζών και των ποδηλατών θα επανέλθουμε με τη διοργάνωση σχετικής συζήτησης/εσπερίδας.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν η διοργάνωση της μικτής ποδηλατοδρομίας (βουνό - πόλη) την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου από την Αφαία Σκαραμαγκά στο Παλατάκι.
Σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και επιλέξαμε να κάνουμε σύνδεση με το blog Ibis στο οποίο παρουσιάζονται "Τα ελληνικά νούμερα" στα Ι.Χ. και στην κυκλοφορία.
Δεν είμαστε πρωτόγονοι για να αναπολούμε τις ημέρες εκείνες που οι άνθρωποι έκαναν τις μετακινήσεις τους πεζή ή με τα άλογα (όπως χαρακτηριστικά μας κατηγόρησε ένας συμπολίτης μας) είμαστε όμως αφενός ρεαλιστές και αφετέρου αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ζήσουμε σε μια πιο ανθρώπινη πόλη μέσα σε μια πιο οργανωμένη και λιγότερο εξαρτημένη από το αυτοκίνητο Ελλάδα.
Υ.Γ.: Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και των παρεμβάσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακινήσεων και των Δικαιωμάτων των πεζών, των ΑμΕΑ και των ποδηλατών ήρθαμε σε επαφή με πολλούς ευαίσθητους ανθρώπους που συνειδητοποιούν το αδιέξοδο της συνεχούς αύξησης του Ι.Χ. της κατάληψης των πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, πλατειών κ.λπ. αλλά και με πολλούς άλλους (μπορεί και περισσότερους) οι οποίοι μας χαρακτήρισαν γραφικούς.
Δεν πειράζει εμείς συνεχίζουμε να αισιοδοξούμε ότι μπορεί να βελτιώσουμε τις συνθήκες μετακινήσεων στις πόλεις. "Διεκδικούμε την πόλη μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: