Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου περπατάμε στο Ποικίλο Όρος και διασχίζουμε το φαράγγι Ζαστάνι.


[Το φαράγγι Ζαστάνι από ψηλά]

[Ο δάσκαλος αναρρίχησης Δημήτρης Τιτόπουλος, ΕΟΣ Αθηνών.]

[Αναρριχητικά πεδία στο Ζαστάνι]

Το φαράγγι είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους και από το 1990 έχουν διανοιχτεί περισσότερες από 50 διαδρομές.
Είχαμε μάθει γι΄ αυτό από το βιβλίο του Νίκου Νέζη "Τα βουνά της Αττικής" Α! έκδοση και από την περιγραφή του "Στρατοκόπου" (1930), το είδαμε στο χάρτη του Kaupert 1878 και το επισκεφτήκαμε με κίνδυνο της ζωής μας (από άγνοια) πριν από είκοσι περίπου χρόνια και κανά δυό φορές ακόμα με τους Ν.Καρ., Γ.Μάντζ., Στ.Μπάλ. Ότι είχαν ανοιχτεί αναρριχητικά πεδία το μάθαμε το 2007 και τελικά το επισκεφτήκαμε με το δάσκαλο της αναρρίχησης Δημήτρη Τιτόπουλο 31 Αυγούστου, 2009. Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε τη σχετική ανάρτηση με τον Δημήτρη και το φαράγγι. "Το μεγάλο πεδίο το έχουμε ονομάσει Ιερά Οδός" μας είπε ο Δημήτρης....

Την Κυριακή το πρωί θα πάμε στο φαράγγι με μια ομάδα παιδιών από την Αφαία.
Όποιος όντως περπατάει και θέλει να γνωρίζει το φαράγγι Ζαστάνι "το στενώτερο" της Αττικής, ας επικοινωνήσει μαζί μας. Αναχώρηση 9:00 π.μ. - Επιστροφή 2:00 μ.μ.
xpolis@gmail.com Επειδή ο καιρός προβλέπεται να είναι βροχερός πρέπει να έχουμε αδιάβροχα και μπότες.
ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ αναρρίχηση, θα δούμε νέους αναρριχητές από τη σχολή του Δημήτρη Τιτόπουλου, να εκπαιδεύονται και να "αναρριχώνται" στις ερυθρές πλαγιές του Ποικίλου Όρους.
---------------
Η Πεζοπορία αναβλήθηκε λόγω της πρόβλεψης του μετεωρολογικού δελτίου για ραγδαία επιδείνωση του καιρού. Επισημαίνουμε ότι η διάσχιση του φαραγγιού είναι δύσκολη και δεν συνιστούμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία και εξοπλισμό να επιχειρήσουν να το περάσουν.
----------
[..Προς την πλευρά των Νεόκτιστων Ασπροπύργου έχει ένα εντυπωσιακό μικρό φαράγγι (είναι από τα πιο στενά της Αττικής) που στη μέση του έχει μία μεγάλη δολίνη, σαν βάραθρο, και γι’ αυτό λέγεται και Τρύπα Ζαστάνι...] Από το βιβλίο του Νίκου Νέζη "Τα βουνά της Αττικής" (εξαντλημένες και οι δύο εκδόσεις.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προγνωση καιρου για την Κυριακη 25/10
Ασθενής βροχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αραιή συννεφιά τη νύχτα.
Θερμοκρασία 16-20 β. Κελσιου
Ανεμοι Βορειοι 17 km/h

Ανώνυμος είπε...

Δηλώνω συμμετοχή.
ΠΑΝ

Τζούλια είπε...

Κώστα καλησπέρα, πες μου μόνο αν είναι κατάλληλη η διαδρομή για μαθητές έκτης δημοτικού για να το προτείνω στα παιδιά...
εννοείται..εγώ θα έρθω...

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Δεν θα στο συνιστούσα γιατί α) δεν ξέρουμε τον καιρό β) η διαδρομή δεν είναι ακριβώς καθορισμένη γ) δεν είναι για μία ή δύο ώρες - μπορεί να ανησυχούν οι γονείς.
Επιλεκτικά ίσως ορισμένα παιδιά θα μπορούσαν να έρθουν.

Ανώνυμος είπε...

Σου είναι εύκολο να μου πειςαπό
που ξεκινάει;Ευχαριστώ

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Ξεκινάει από τα Νεόκτιστα Ασπροπύργου (είναι το πιο εύκολο) αλλά και από το Ποικίλο Όρος (δεν είναι εύκολο να περιγράψω την είσοδο).

Τα Νεόκτιστα Ασπροπύργου είναι στη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω. Όταν φτάσεις εκεί θα δεις μια μεγάλη γέφυρα δεξιά σου που πρόκειται να περάσει το τρένο.

Ακριβώς από κάτω από την γέφυρα ξεκινάει το φαράγγι. Είναι δύσβατο γιατί έχει άγρια χόρτα και βλάστηση που σε ορισμένα σημεία το κλείνει και μετά από μισή ώρα περπάτημα περίπου φτάνει σε ένα σημείο που δεν μπορείς να συνεχίσεις.... το φαράγγι φυσικά συνεχίζει αλλά η πεζοπορία σταματάει. Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι, αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, δεν έχετε υψοφοβία και γνωρίζετε από βουνά, να παρακάμψετε από αριστερά το σημείο που σταματήσετε και να πάτε προς την κατεύθυνση που γίνεται η αναρρίχηση.

Σας συνιστούμε να πάτε με παρέα και μόνο αν έχετε πεζοπορική ή αναρριχητική εμπειρία.