Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Θέλουμε το Ποικίλο Όρος Βουνό - Να σταματήσουν οι επεκτάσεις των πόλεων που υπονομεύουν το χαρακτήρα του/ Οι θέσεις μας για το 10 ΕΛ Περιστερίου


[Το Ποικίλο Όρος. Η κόκκινη γραμμή είναι η διαδρομή που σχεδιάστηκε από την ΕΛΠΑ για να πραγματοποιηθεί το Rally Acropolis το 2008, που τελικά αποτράπηκε μετά από παρέμβαση και του ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ. Χαϊδαρίου]

Με αφορμή την ανέγερση του 10ου Λυκείου Περιστερίου στη Ζώνη Β΄ Προστασίας του Ποικίλου Όρους τα Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου (Π.Φ.Σ.Π.) και του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. πήραν αποφάσεις και εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες ζητούν να περιφρουρηθεί το βουνό και να μη γίνουν ανεγέρσεις κτηρίων για οποιοδήποτε λόγο στις πλαγιές του βουνού, έτσι όπως υπαγορεύει ο νόμος 2742/1999.

Μεταξύ των άλλων ο Π.Φ.Σ.Π. "σημειώνει ότι οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης προστασίας του βουνού, με σκοπό τη νομιμοποίηση της ανέγερσης, θα δημιουργούσε δυσμενές προηγούμενο στο καθεστώς προστασίας του Ποικίλου, όχι μόνο από διάφορους που έχουν παρόμοιες διεκδικήσεις (Μονή Φοινικιώτισας και Γηροκομείο της Μητρόπολης Περιστερίου, διάνοιξη ταχυλεωφόρων στις ανατολικές υπώρειες του βουνού, διάφοροι ιδιώτες, Μητρόπολη Φθιώτιδας κ.λ.π.), αλλά και προηγούμενο για άλλες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.
Η κερκόπορτα που θα άνοιγε σε μια τέτοια περίπτωση, θα ναρκοθετούσε τις προσπάθειες προστασίας του περιαστικού πράσινου σε όλο το λεκανοπέδιο, ιδιαίτερα τη στιγμή που εκκρεμούν παρόμοιες διεκδικήσεις τόσο στην Πεντέλη και Υμηττό όσο και στην Πάρνηθα
."
Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ.

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ. Χαϊδαρίου επιβεβαιώνει τις θέσεις του που προκύπτουν από τη "Χάρτα για την Προστασία και την Οικολογική Ανάδειξη του Ποικίλου Όρους» (Μάιος 2008). Οι θέσεις αυτές στο Κεφάλαιο Δ΄ επιγραμματικά είναι:
1. Καμία επέκταση, και για κανένα λόγο, των πόλεων προς το βουνό.
2. Όλο του βουνό να χαρακτηριστεί Υψηλή Ζώνη Προστασίας Α΄.
3. Το Βουνό να χαρακτηριστεί «Δημόσια Δασική Έκταση»
4. Καμία δραστηριότητα (διανοίξεις περιφερειακών οδών, ανέγερση κτηρίων έστω και για κοινωνικούς λόγους κ.λπ) που θα υπονομεύει τον χαρακτήρα του Ποικίλου ως ορεινού όγκου.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ. Χαϊδαρίου δεν συμφωνεί με την κατασκευή οποιουδήποτε κτηρίου, και όχι μόνο στην περίπτωση του 10ου Λυκείου Περιστερίου, ακόμα και για κοινωνικές χρήσεις. Η τυχόν προσπάθεια για κατασκευή κτηρίων σε Ζώνες που δεν επιτρέπει ο ν.2742/1999, είναι παράνομη, και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε ασκώντας όλα τα νόμιμα μέσα."

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ.

Η ΧΑΡΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: