Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010
Λίμνη Κουμουνδούρου από την απαξία το 2008 - πολύτιμος υγρότοπος της Αττικής το 2010/ Το χρονικό της «πιστοποίησης»
[Κλικάρετε στο έγγραφο της Ορνιθολογικής - Θα διαπιστώσετε ότι η Λίμνη Κουμουνδούρου περιλαμβάνεται στο υγρότοπους της Αττικής]
Από το 2008 ξεκίνησε η προσπάθεια από ευαισθητοποιημένους πολίτες του Χαϊδαρίου, ιδιαίτερα από αυτούς που δραστηριοποιούνται μέσω του ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ. και της Διαρκoύς Κίνησης Χαϊδαρίου να αναδειχθεί α) Η Οικολογική και ιστορική αξία της Λίμνης Κουμουνδούρου (Λίμνες των αρχαίων Ρειτών) β) Η υπόγεια και η υπέργεια ρύπανση των υδάτων της Λίμνης, που προέρχεται από τα γειτονικά εργοστάσια, διυλιστήρια και από τα στραγγίσματα του «ΧΥΤΑ» Άνω Λιοσίων.
Τον Οκτώβριο του 2008 ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ. και η Διαρκής Κίνηση δημοσιοποίησαν την έρευνα με τίτλο «Για την Οικολογική και Ιστορική Ανάδειξη της Λίμνης Κουμουνδούρου», αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας, στην οποία παρουσίαζαν α) την μελέτη ΙΓΜΕ (1992) β) την Τεχνική Έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που έγινε για λογαριασμό του Δήμου Ασπροπύργου (Νοέμβριος 2006), γ) την έκθεση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχ. Σκούλλου, (επικεφαλής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος) κ.ά, οι οποίες πιστοποιούσαν την ρύπανση.
Παράλληλα στην έρευνα αναδείχθηκε, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ότι αν και σε «συνθήκες ρύπανσης» και απαξίωσης της Λίμνης, υπήρχε πλούσια και σπάνια ορνιθοπανίδα. Αμέσως μετά, η Ορνιθολογική Εταιρεία συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τη Λίμνη Κουμουνδούρου στις περιοχές εκείνες που χρήζουν παρατήρησης και καταγραφής της Ορνιθοπανίδας.
Στις 7/12/2008 γίνεται στη Λίμνη Κουμουνδούρου η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την απορρύπανση και τη λήψη μέτρων προστασίας της.
Στις 24/5/2009 πραγματοποιείται από το Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου (Μεγάρων), σημαντικού αλλά απειλούμενου υγροτόπου, «Ημερίδα για του Υγροτόπους της Αττικής». Στην Ημερίδα αυτή έγινε η «Παγκόσμια πρώτη» επίσημη παρουσίαση της Λίμνης Κουμουνδούρου ως υγροτόπου από α) τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ. και τη Διαρκή Κίνηση και β) Τη Ορνιθολογική εταιρεία.
Στο διάστημα των δύο ετών 2008-2009 έγιναν:
1. Δεκάδες ερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές όλων των κομμάτων και με τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργείων διευκρινίστηκαν κάποια θέματα χρήσιμα για την κλιμάκωση του αγώνα μας.
2. Πολλά ρεπορτάζ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, γεγονός που βοήθησε στην προβολή της Λίμνης, των προβλημάτων αλλά και τις αξίας της.
3. Επισκέψεις σχολείων και περιβαλλοντικών ομάδων.
4. Συστηματικότερη παρατήρηση και καταγραφή της ορνιθοπανίδας της Λίμνης.
Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2/12/2010 με τη συνεργασία τεσσάρων φορέων: ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ., Διαρκής Κίνηση, Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου, Ορνιθολογική Εταιρεία, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για τους «Πολύτιμους Υγροτόπους της Αττικής». Εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση και Δελτίο Τύπου, τυπώθηκαν αφίσες, πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη Λίμνη Κουμουνδούρου και το Βουρκάρι Μεγάρων, έγινε συγκέντρωση/ παρέμβαση στη Λίμνη 31/12/2010 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δόθηκε συνέντευξη τύπου από την Ορνιθολογική Εταιρεία στην οποία συμμετείχε και ο κ.Ανέστης Νίνος (από το φορέα Βουρκαρίου) στην οποία παρουσιάστηκαν τα προβλήματα των υγροτόπων.
Για πρώτη φορά η Λίμνη Κουμουνδούρου παρουσιάστηκε με αδιαφιλονίκητα στοιχεία ως πολύτιμος υγρότοπος της Αττικής και αυτή είναι μια πρώτη Νίκη.
Είναι προφανές ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για την απορρύπανση και για την προστασία της Λίμνης καθώς και για την περαιτέρω νομικής της θωράκισης.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Λίμνη Κουμουνδούρου και το Βουρκάρι Μεγάρων στα blogs http://limnik.blogspot.com/ -http://vourkari.blogspot.com/
ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ. Χαϊδαρίου
Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου