Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Η κλιματική αλλαγή "κατάπιε" ένα ακατοίκητο νησάκι, πεδίο έντονης διαμάχης Ινδίας και Μπαγκλαντές!!!


Εκτός από τους οικονομικούς μετανάστες, τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για πολιτικούς λόγους ή να γλυτώσουν από τις εμπόλεμες ζώνες θα έχουμε και τους κλιματικούς μετανάστες.
Διαβάστε το ρεπορτάζ της Μαρίας Κράλη στο ΕΘΝΟΣ 2/4/2010 και θα καταλάβετε περισσότερα. Οι Ινδίες και το Μπαγκλαντές διεκδικούσαν ένα νησάκι το οποίο το "ρούφηξε" η θάλασσα. Ένταση, εξοπλισμοί, απειλές κ.λπ. ενώ "μέχρι το 2000, η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε περίπου τρία εκατοστά τον χρόνο. Ομως, την τελευταία δεκαετία η άνοδος ήταν της τάξης των πέντε εκατοστών κάθε χρόνο."
«Δεν υπάρχει ίχνος του νησιού πλέον», λέει ο Σουγκάτα Χάζρα, καθηγητής στη Σχολή Ωκεανολογικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γιανταβπούρ της Καλκούτα. «Αυτό που δεν κατάφεραν οι δύο χώρες με χρόνια διαπραγματεύσεων επιλύθηκε από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας».
--------
Το γειτονικό νησάκι Λοχασάρα καλύφτηκε από τα νερά το 1996, αναγκάζοντας τους κατοίκους του να μετακομίσουν στην ενδοχώρα, ενώ και ένα άλλο νησάκι, το Γκοραμάρα, βρίσκεται κατά 50% κάτω από το νερό.
«Θα έχουμε όλο και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που θα μετατοπίζονται, καθώς νησιωτικές περιοχές θα βυθίζονται κάτω από το νερό», προειδοποιεί ο Χάζρα.
Το Μπαγκλαντές είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης.
Οι κυβερνητικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το 18% των παράκτιων περιοχών του θα βρεθεί κάτω από τα νερά και περίπου 20 εκατομμύρια κάτοικοι θα εκτοπιστούν όταν η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει στο ένα μέτρο μέχρι το 2050, βάσει των επιστημονικών προβλέψεων.
ΠΗΓΗ: Το Πράσινο Χαμομηλάκι από το ΕΘΝΟΣ 2/4/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: