Στο Όρος Αιγάλεω και στο Ποικίλο έχουμε διαπιστώσει εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια την ύπαρξη ασβεστοκάμινων αλλά και εγκαταλειμμένων οικισμών και που μεγάλη μας ευχαρίστηση διαπιστώσαμε ότι ορισμένους απ΄ αυτούς, όπως και σπήλαια,έχουν εντοπίσει οι ΣΤΡΑΤΟΚΟΠΟΙ.
Όπως είναι γνωστό οι ορεινοί όγκοι που μας περιτριγυρίζουν είναι ασβεστολιθικοί και προσφέρονταν για την παραγωγή ασβέστη.
Σε παλαιούς χάρτες που έχουμε στη διάθεσή μας ορισμένα ασβεστοκάμινα έχουν καταγραφεί, όπως και διάφοροι οικισμοί, όμως δεν έχουμε υπ΄ όψιν μας προφορικές οι γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη τους, εκτός από την περίπτωση του "καμινιού" που περιγράφει (1892)ο Δημήτριος Καμπούρογλου στο βιβλίο του ΤΟ ΔΑΦΝΙ.
Στις φωτογραφίες βλέπετε δύο από τα πολλά ασβεστοκάμινα που έχουμε φωτογραφίσει και έναν οικισμό. Αν κάποιος από εσάς έχει περισσότερες πληροφορίες, γραπτές ή προφορικές για τα ασβεστοκάμινα, τους οικισμούς, τα σπήλαια (κάποια γνωρίζουμε), τις πολεμίστρες κ.λπ. στο Όρος Αιγάλεω και στο Ποικίλο ας επικοινωνήσει μαζί μας. Θέλουμε να φωτογραφήσουμε και να καταγράψουμε ότι στοιχείο υπάρχει στους ορεινούς όγκους.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο mail του ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ. xpolis@gmail.com.
Ένα μεγάλο ασβεστοκάμινο στο Διομήδειο Κήπο. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι αυτό που περιγράφει ο Δημήτριος Γ.Καμπούργλου στο βιβλίου του ΔΑΦΝΙ. Στη φωτογραφία ο ο κ.Μιχάλης Σταματάκης (Καθηγητής Βιομηχανικών Ορυκτών, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).
Ασβεστοκάμινο μετά το Άλσος Δαφνίου, το ανακάλυψαν οι ΣΤΡΑΤΟΚΟΠΟΙ, όπως και έναν οικισμό κοντά στο χώρο.
Οικισμός σε πλαγιά από την πλευρά του Ασπρόπυργου (1)
Οικισμός σε πλαγιά από την πλευρά του Ασπρόπυργου (2)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου