Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

«Η απόπειρα περιθωριοποίησης του Δρος Δημήτρη Παναγόπουλου από συγκεκριμένα μέλη του Τμήματος Βιολογίας»


[Φωτογραφία από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που συνόδευε το άρθρο "ΠΟΥ τα Όρια που η διαπλοκή"]

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. Χαϊδαρίου χωρίς τεχνοφοβία έχει ασχοληθεί με το θέμα ελάχιστα γιατί δεν έχουμε τις δυνάμεις εκείνες που θα μπορούσαμε να το αναδείξουμε. Ωστόσο είχαμε κάνει μια ημερίδα τον Φεβρουάριο του 2009 για τις ακτινοβολίες που δυστυχώς δεν είχε συνέχεια. Το πρόβλημα στην περιοχή μας εντοπίζεται, εκτός των άλλων θεμάτων, στη λειτουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ υψηλής τάσης, που βρίσκεται σε κατοικημένη στην οδό Επαύλεως και που είναι κοντά στο 2ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο.
Βεβαίως υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίες που κάποιες απ΄ αυτές είναι ορατές κάποιες άλλε όχι. Μία κεραία στην περιοχή του Δαφνίου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ο Σύλλογος Δαφναίος Απόλλων έχει κάνει διαμαρτυρίες αλλά και συγκέντρωση έξω από το σπίτι που είναι η κεραία... αλλά αυτή εξακολουθεί και "καμαρώνει"...
Για την ημερίδα δείτε ΕΔΩ την αφίσα και ΕΔΩ τα συμπεράσματα.

Τώρα διαβάστε το μήνυμα που λάβαμε και κρατήστε την οργή σας....

---------------
[Εισαγωγικό-Ενημερωτικό σημείωμα: Στις 27 και 29 Απριλίου 2010, προσκλήθηκαν τέσσερις διεθνείς επιστήμονες ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις των ακτινοβολιών, να μιλήσουν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας του Καναδικού Κοινοβουλίου με θέμα, «Επιδράσεις Μικροκυματικών Ακτινοβολιών στην Ανθρώπινη Υγεία». Οι επιστήμονες αυτοί ήταν ο Δρ. Olle Johansson του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας, η Δρ. Annie Sasco του Πανεπιστήμιου Bordeaux της Γαλλίας, ο Δρ. Andrew Goldsworthy από το Imperial College του Λονδίνου και ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και οι τέσσερις κατέθεσαν με βάση την έρευνά τους, ότι οι ακτινοβολίες μικροκυμάτων που εκπέμπονται από κινητά τηλέφωνα και κεραίες σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας καθώς και άλλες συσκευές ασύρματης επικοινωνίας όπως ασύρματα δίκτυα υπολογιστών κ.λ.π., αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Kαι οι τέσσερις, τόνισαν την ανάγκη άμεσης και δραστικής μείωσης των ισχυόντων ορίων ασφαλείας και την ανάγκη επανάληψης κάποιων πειραμάτων με πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης υγείας και ιδιαίτερα των παιδιών που είναι πιο ευάλωτα στις ακτινοβολίες. Αμέσως μετά την συμμετοχή των τεσσάρων επιστημόνων στη συνεδρίαση αυτή, οι διευθυντές τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου εργάζονται οι τρεις από τους τέσσερις, τους αφαίρεσαν τα γραφεία τους, ενώ ο τέταρτος είχε μόλις πριν συνταξιοδοτηθεί. Ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος είναι ένας εκ των τριών που του αφαιρέθηκε το γραφείο-εργαστήριό του στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής, του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον διευθυντή του Τομέα, Καθηγητή Λουκά Μαργαρίτη. Το παρακάτω κείμενο είναι μεταφρασμένο από το αυθεντικό στα αγγλικά και αποτελεί επερώτηση Καναδών πολιτών προς τον Έλληνα πρέσβη στον Καναδά, για το γεγονός της «δίωξης» του Έλληνα επιστήμονα].
«Ακαδημαϊκή δίωξη επειδή απέδωσε τεράστια δημόσια υπηρεσία μέσω της κατάθεσής του»

Αγαπητέ κ. Πρέσβη Νικόλαε Μάτση,

Γενικοί πρόξενοι κ. Δημήτρη Αζεμόπουλε και κα Μαρία Καρνούτσου, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Καναδά που μπορεί να τον ενδιαφέρει:

Στις 27 και 29 Απριλίου 2010, η Επιτροπή Υγείας του Καναδικού Κοινοβουλίου (HESA) άκουσε μια πολύ σημαντική κατάθεση αναφορικά με ένα φλέγων ζήτημα που δεν αφορά μόνο τον Καναδικό λαό. Τα μέλη της Επιτροπής, που είναι και μέλη του Καναδικού Κοινοβουλίου προερχόμενοι από όλα τα κόμματα της Βουλής, άκουσαν εισηγήσεις όχι μόνο από Καναδούς αλλά και από διεθνείς επιστήμονες-ερευνητές, σχετικά με τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία από την έκθεση σε ακτινοβολίες μικροκυμάτων από κινητά τηλέφωνα και άλλες σχετικές πηγές ασύρματης επικοινωνίας.

Κατά την προετοιμασία για την εξέταση ειδικών μαρτύρων της HESA, έπεσε στην αντίληψή μας η πολύ σημαντική πρόσφατη έρευνα που γίνεται από έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαζί με άλλους τρείς Ευρωπαίους συναδέλφους του, ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος δέχτηκε ευγενικά την πρόσκληση της HESA να καταθέσει στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, παραθέτοντας ταυτόχρονα και σχετικές δημοσιεύσεις από την έρευνά του.

Η συμβολή του Βιοφυσικού Δρ. Δημήτρη Παναγόπουλου με την εμφάνισή του μέσω τηλεδιάσκεψης στις 29 Απριλίου, ήταν εξαιρετική σε σαφήνεια και επάρκεια, σε συμφωνία με την ποιότητα των επιστημονικών του δημοσιεύσεων. Οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή Υγείας αναμένεται να στηριχθούν ιδιαίτερα στην κατάθεσή του όσον αφορά τις προτάσεις που θα κάνουν στο Καναδικό Κοινοβούλιο για μια σειρά μέτρων προστασίας της Δημόσιας υγείας.

Δυστυχώς η αφορμή για αυτή μου την επιστολή δεν είναι μόνο η επιθυμία να εξυμνήσω έναν Έλληνα πολίτη που κάνει μια ζωτικής σημασίας διεθνή προσφορά με το επιστημονικό του έργο, αλλά η ανάγκη έκκλησης σε εσάς να παρέμβετε θετικά για λογαριασμό του. Προς μεγάλη απογοήτευση όλων των ανθρώπων διεθνώς που εργάζονται ανιδιοτελώς για την καλυτέρευση της δημόσιας υγείας παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τα έως τώρα ισχύοντα, ξεπερασμένα κριτήρια σχετικά με τα επιτρεπτά όρια έκθεσης στις ακτινοβολίες μικροκυμάτων, φαίνεται ότι οι επιστήμονες που κατέθεσαν, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Δημήτρη Παναγόπουλου, υπέστησαν στη συνέχεια ακαδημαϊκή δίωξη επειδή απέδωσαν τεράστια δημόσια υπηρεσία μέσω των καταθέσεών τους σε αυτή τη σημαίνουσα Δημόσια Αρχή του Καναδά.

Λίγο μόλις καιρό μετά τις εργασίες της Επιτροπής τον Απρίλιο, ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος, ο Δρ. Olle Johansson του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας και η Δρ. Annie Sasco του Πανεπιστήμιου Bordeaux της Γαλλίας, τρείς δηλαδή από τους τέσσερις προσκεκλημένους διεθνείς ομιλητές ενώπιον της επιτροπής, οι οποίοι στηριζόμενοι στις επιστημονικές τους έρευνες τόνισαν και οι τέσσερις, την ανάγκη αναθεώρησης των ορίων επιτρεπόμενης έκθεσης στις παραπάνω ακτινοβολίες, αντιμετωπίσθηκαν με αφαίρεση των γραφείων τους από τα πανεπιστημιακά ιδρύματά στα οποία εργάζονται. Ο τέταρτος διεθνής ειδικός, ο Δρ. Andrew Goldsworthy από το Imperial College του Λονδίνου, είχε μόλις συνταξιοδοτηθεί και επομένως δεν του αφαιρέθηκε το γραφείο, αλλά μας κατέθεσε ότι είχε υποστεί παρόμοιες διώξεις πριν τη συνταξιοδότησή του.

Οι βουλευτές που συμμετέχουν στην HESA ενημερώθηκαν για αυτά τα γεγονότα απροκάλυπτης και εξοργιστικής δίωξης που αποτελούν μια συντονισμένη επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία και δικαιοδοσία. Είναι λυπηρό που οι έπαινοι για μια συμβολή σε διεθνές επίπεδο από έναν Έλληνα επιστήμονα, μετριάζονται από τη διεθνή κατακραυγή για το γεγονός ότι ο ίδιος ερευνητής αναγκάζεται να σταματήσει την ζωτικής σημασίας επιστημονική του έρευνα.

Ήδη έχουν σταλεί αντίστοιχες επιστολές υποστήριξης για τον Δρ. Johansson προς το Ινστιτούτο Karolinska, καθώς είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στο χώρο διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια. Φοβόμαστε ότι ο νεώτερος συνάδελφός του στη χώρα σας θα είναι πολύ πιο ευάλωτος για διάφορους λόγους. Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε πρώτα στους εκπροσώπους της χώρας σας στην δική μας, τον Καναδά, όπου και έλαβε χώρα η πρόσφατη σημαντική συμβολή του, ακολουθούμενη από τις τόσο άμεσες και δυσάρεστες συνέπειες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αντιπρόσωποι της Ελλάδας θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια κατάσταση στην οποία οι ίδιοι οι Καναδοί βουλευτές θα παρέμβουν αυτοπροσώπως προκειμένου να διερευνήσουν το θέμα άμεσα, καθώς αυτή η δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να προκλήθηκε από τη δική τους καλοπροαίρετη πρόσκληση προς έναν πολίτη της χώρας σας.

Θα διερευνήσετε εκτενώς το θέμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών;
Θα εκφράσετε την μεγάλη δυσαρέσκεια που νοιώθουμε εδώ καθώς και την επιθυμία να αποφύγουμε περαιτέρω διεθνή διασυρμό;
Θα παρέμβετε ώστε να αποκαταστήσετε την πεποίθησή μας ότι ένα ίδρυμα σαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν είναι ένας χώρος όπου γίνονται αποδεκτές ανάρμοστες επεμβάσεις στην ακαδημαϊκή ανεξαρτησία αλλά συνεχίζει να παράγει επιστημονικό έργο παγκόσμιας σημασίας, σαν αυτό που έκανε την Επιτροπή Υγείας του Καναδικού Κοινοβουλίου να καλέσει τον Δρ. Δημήτρη Παναγόπουλο;

Σας ευχαριστώ πολύ για την επείγουσα προσοχή που θα δώσετε σε αυτό το ζήτημα, το οποίο έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον Καναδών πολιτικών και δημοσιογράφων.

Τα σχετικά πρακτικά της HESA, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του Δρ. Δημήτρη Παναγόπουλου, για την οποία θα έπρεπε να είσαστε περήφανοι, μπορείτε να τα βρείτε στον διαδικτυακό τόπο ΕΔΩ

Επίσης έχουν κατατεθεί επιστημονικές εργασίες του στην Επιτροπή Υγείας οι οποίες θα έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής έκθεσης της Επιτροπής. Έτσι, ένας Έλληνας πολίτης μπορεί να έχει προσφέρει σημαίνουσα κοινωνική υπηρεσία σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας στον Καναδά, ενώ ταυτόχρονα, σαν αποτέλεσμα αυτής του της προσφοράς, διώκεται στην χώρα του, την Ελλάδα.

Με εκτίμηση,

Daryl Vernon (Toronto),

με άμεση υποστήριξη από τους Lorraine Penner, Barbara Payne, Sharon Noble, Catherine Mullally, François Therrien, Charlene Creelman, Una St. Clair-Moniz, Elizabeth Barris, Linda Ewart, Susan Yurychuk, Edna Pettipas, Emily Duffy-Arsenault, Catherine Gamba, Susan Clarke, Deborah M. Rubin, και πολλών ακόμη».
----------
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπάρχει το κείμενο και στα αγγλικά καθώς και άλλοι σύνδεσμοι σχετικοί με το θέμα των διώξεων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστές οι θέσεις τών επιστημόνων και ειδικά για την κινητή τηλεφωνία που η ακτινοβολία της είναι 20 φορές μεγαλύτερη απ' αυτή τών ασύρματων δικτύων υπολογιστών

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

http://www.aeei.gov.sk.ca/health-effects-and-exposure-guidelines-overview