Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Νότης Περγιάλης: Όταν σηκώθηκαν τα δένδρα


Το μυθιστόρημα του Νότη Περγιάλη "Όταν σηκώθηκαν τα δένδρα" εκδόθηκε το 1971. Το βιβλίο που έχουμε στα χέρια μας, μας το έδωσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης (συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης μουσικός κ.ά.) το 1999 με αφιέρωση.
Το εξώφυλλο του βιβλίου υποθέτουμε ότι το σχεδίασε ο ίδιος ο Νότης Περγιάλης και δείχνει δύο δένδρα που μοιάζουν με ανθρώπους να "επαναστατούν".
Θεωρούμε ότι ο Νότης Περγιάλης ήταν ένας οικολόγος, και μάλιστα της βαθιάς οικολογίας, χωρίς όμως να θεωρεί τον εαυτό του οικολόγο. Μία ενδιαφέρουσα εργασία θα ήταν εάν από κάποιο Πανεπιστήμιο της χώρας μας έδιναν ένα μεταπτυχιακό με θέμα "Η οικολογία, η φύση και το περιβάλλον στο έργο του Νότη Περγιάλη". Η φύση ήταν ένα μόνιμο θέμα σε όλα τα θεατρικά έργα καθώς και στα μυθιστορήματα του καλλιτέχνη.

Σήμερα, ίσως για πρώτη φορά, παρουσιάζεται το βιβλίο "Όταν σηκώθηκαν τα δένδρα" (εξώφυλλο και ένα μικρό απόσπασμα) στο Internet.

[...Δυστυχώς τα δένδρα δεν είχαν άλλον τρόπο να μιλήσουν στους ανθρώπους και οι άνθρωποι δεν ήξεραν τη γλώσσα των δένδρων, αλλιώς θάταν εύκολο ν' ανοίξει ένας διάλογος σ΄ αυτόν το κόσμο. Ένας διάλογος ζωής. Επιτέλους δεν είμαστε οι μόνοι κάτοικοι της γης. Πρέπει να ρωτήσουμε και τ΄άλλα ζωντανά αν θέλουν να πεθάνουν μαζί μας. Να λοιπόν που τα δένδρα αρνούνται αυτήν τη πορεία...]
Απόσπασμα από το βιβλίο, σελ.23.

Δεν υπάρχουν σχόλια: