Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Παρέμβαση του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. για τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Χαϊδαρίου




Οι δάσκαλοι & οι «μαθητές» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου «θύματα» των οικονομικών και πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης – «Κανείς μόνος του στη κρίση»

Στα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου (μουσική, ζωγραφική, εικαστικά, κόσμημα κ.λπ) συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 «μαθητές» την περσινή περίοδο. Η γραμματειακή υποστήριξη και οι δάσκαλοι που στελέχωναν αυτόν τον «μαθησιακό – επιμορφωτικό – ψυχαγωγικό» οργανισμό παρείχαν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις χρόνου, οι οποίες κάθε νέα «σχολική χρονιά» έπρεπε να ανανεωθούν και να εγκριθούν από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (μέχρι σήμερα ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση). Κανένας Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει προσωπικό ή συνεργάτες χωρίς έγκριση, και αν το κάνει δεν θα πληρωθούν οι άνθρωποι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Για τη «σχολική χρονιά» που διανύουμε (2010 -2011), οι ανάγκες του Πνευματικού Κέντρου για 1.300 «μαθητές» ήταν 45 άτομα προσωπικό. Δυστυχώς η Περιφέρεια ενέκρινε μόνο 13, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον τα 13 άτομα διδακτικό και γραμματειακό προσωπικό να παρέχουν υπηρεσίες στους «μαθητές». Σημειωτέον ότι λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης πολλές οικογένειες περιορίζουν τις δαπάνες τους, δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικές σχολές χορού, ωδεία κ.λπ., αναζητούν οικονομικότερες διεξόδους, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις εγγραφής στα τμήματα του Π.Κ. να έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2009-2010.

Έτσι θα έχουμε αύξηση «μαθητών», προβλέπεται να φτάσουν τους 2.000 (πέρσι 1.300), και δραματική μείωση προσωπικού, υπάρχει έγκριση μόνο για 13 (πέρσι 45).

Είναι προφανές ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης δεν πλήττουν μόνο αριθμητικά τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων αλλά αποδομούν το «κοινωνικό κράτος». Κανείς δεν γνωρίζει το τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2011. Δάσκαλοι και «μαθητές» θα έχουν κοινή μοίρα; Δηλαδή οι μεν δάσκαλοι θα οδηγηθούν στην ανεργία και όσοι μείνουν στην εντατικοποίηση, οι δε «μαθητές» θα υποχρεωθούν στην υποβάθμιση ή ακόμα και στη διακοπή των «σπουδών» τους;

Με βάση τη θέση μας «Κανείς μόνος του στη κρίση» προτείνουμε:
1. Την υπεύθυνη γραπτή ενημέρωση του Δήμου Χαϊδαρίου για το πρόβλημα που δημιουργείται και να περιγράψει τον τρόπο που προτείνει να το αντιμετωπίσει. Η πρότασή μας είναι: από κοινού «Μαθητές» (γονείς) – Εργαζόμενοι στο Πνευματικό Κέντρο – Δήμος να καταγγείλουν τις περικοπές και να διεκδικήσουν την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού.
2. Ο Δήμος Χαϊδαρίου να παγώσει όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις εφήμερης ψυχαγωγίας υψηλού κόστους (συναυλίες με «μεγάλα ονόματα») και τα αντίστοιχα κονδύλια να τα διαθέσει για την μισθοδοσία του προσωπικού του Π.Κ. βρίσκοντας με τους εργαζόμενους μια νέα πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών, αν τελικά οι από κοινού αγωνιστικές κινητοποιήσεις δεν αποδώσουν.

Κώστας Φωτεινάκης -Πρόεδρος / Κατερίνα Σταθακοπούλου - Γραμματέας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα περιγράφετε,Κώστα και Κατερίνα.Το ζητούμενο ,όμως, είναι ότι Διοικήσεις πέρασαν πολλές και όλες στράφηκαν κατά των εργαζόμενων διαχρονικά.Πουθενά όμως δεν αναφέρεται στο άρθρο ότι τα του Πνευματικού Κέντρου είναι απόρροια κεντρικων πολιτικών κατευθύνσεων που πλήττουν συνολικά τον λαό.Άρα η κλίση για κοινές κοινιτοποιήσεις είναι σαν να καλείς αυτόν που εφαρμόζει αντιλαικές πολιτικές να αγωνιστεί για την ανατροπή τους.Μάλλον οξύμωρον.... Μόνο οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν τέτοιες επιλογές με διεκδηκιτικό πλαίσιο που να περιέχει μεταξύ άλλων "μόνιμη και σταθερή εργασία" και όχι"άλλου είδους παροχή υπηρεσιών".Αυτά ως επέκταση του άρθρου που περιγράφει ακριβώς την πραγματικότητα.
Με εκτίμηση
Πετρίδης Δημήτρης
(τέως Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής)

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για το σχόλιο...
Ίσως θα έπρεπε να είχατε προσέξει ότι ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. Χαϊδαρίου δεν είναι κόμμα ούτε δημοτική παράταξη.
Παρ΄ όλα αυτά το τίτλος της ανακοίνωσης που είναι ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και όχι του Κώστα και της Κατερίνας είναι δηλωτικός:
"Οι δάσκαλοι & οι «μαθητές» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου «θύματα» των οικονομικών και πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης – «Κανείς μόνος του στη κρίση»"

Η πρόταση για "κοινές κινητοποιήσεις" Δήμου - Εργαζομένων - και μαθητών/γονιών δεν αφαιρούν το δικαίωμα σε κανένα από τα τρία μέρη να διεκδικήσουν τη λύση του προβλήματος με το τρόπο που επιθυμούν...
Άρα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Π.Κ. ή των μαθητών και θα μας βρουν συμπαραστάτες τους.
Εμείς ως σύλλογος με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε το συγκεκριμένο πρόβλημα...
Και εσείς με το δικό σας τρόπο παρεμβαίνετε και πολύ καλά κάνετε, όπως έχετε δικαίωμα..
Όμως έχουμε και εμείς το δικαίωμα (ακόμα) να έχουμε άποψη και να τη διατυπώνουμε με τον τρόπο που εκτιμούμε.
Κώστας Φωτεινάκης