Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο και η Δυτική Αθήνα – Αττική και η "Πρόταση για την προστασία του Οικοσυστήματος Όρους Αιγάλεω - Ποικίλο, Λ. Κουμουνδούρου"


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής 3/10/2010 «το νέο ρυμιστικό σχέδιο θα παρουσιαστεί έως το τέλος του χρόνου». Ο δημοσιογράφος κ.Λιάλιος υπό μορφή συζήτησης με τον πρόεδρο του ΟΡΣΑ παρουσιάζει βασικές θέσεις του νέου ρυθμιστικού, που έγιναν «έπειτα από πιέσεις του υπουργείου Υποδομών», μέχρι το 2020: Μεταφορές, Ορεινοί Όγκοι, Επεκτάσεις πόλεων και λειτουργίες πόλεων, Ελαιώνας κ.λπ.
Για την Δυτική Αθήνα προβλέπεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα:
1. "Για το Μετρό, ολοκλήρωση της γραμμής 3 (Αιγάλεω - Πειραιάς)". [σ.σ. Δεν γίνεται καμία αναφορά για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ από τον Άγιο Αντώνιο στους επόμενους προγραμματισμένους σταθμούς Περιστέρι, Ανθούπολη.]
2. "Την αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας των ορεινών όγκων Πεντέλης, Λαυρεωτικής και Αιγάλεω" [σ.σ. Είχε εξαγγελθεί μετά το ΠΔ για τον Υμηττό, να δούμε αν παρθούν υπ΄ όψιν η «πρόταση του οικοσυστήματος Όρους Αιγάλεω – Ποικίλο ως περιοχή προστασίας της φύσης» που κατατέθηκε στον ΟΡΣΑ και το ΥΠΕΚΑ από φορείς της Δυτικής Αθήνας]
3. "Την οργάνωση των αξιόλογων ιστορικών και φυσικών στοιχείων της δυτικής Αττικής σε ενιαίο πάρκο" [σ.σ. η πρόταση για το Οικοσύστημα του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλο παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά για τα «ιστορικά και φυσικά στοιχεία της περιοχής, ωστόσο θα πρέπει να γίνει άμεσα μια νέα παρουσίαση για την ανάδειξη (ανασκαφή τμημάτων) της Ιεράς Οδού – Λίμνης των Ρειτών (Κουμουνδούρου) – Μονή Δαφνίου]
4. "Καινοτόμες προτάσεις για τον νέο Ελαιώνα. Μία από τις βασικές «στροφές» του νέου ρυθμιστικού πλαισίου σε σχέση με το παρελθόν αφορά τα 9.000 στρέμματα του Ελαιώνα. Το ισχύον προέβλεπε τη σταδιακή μετατροπή της περιοχής σε πόλο πρασίνου, με την απομάκρυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Σήμερα, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα προτείνει (σχεδόν) το αντίθετο: τη διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή, αλλά με καλύτερους όρους" [Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και βοήθεια από πολεοδόμους και άλλους επιστήμονες]
Προφανώς στην Καθημερινή παρουσιάζεται ένα τμήμα του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής και όχι ολόκληρο. Ας είμαστε προετοιμασμένοι…

Όσον αφορά τη Δυτική Αθήνα, η παλαιότερη πρόταση του ΟΡΣΑ «ΔΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ, σχέδιο – πλαίσιο», 1991, έχει ενδιαφέροντα στοιχεία και προτάσεις, για τον ορεινό όγκο του Αιγάλεω – Ποικίλο, τη Λίμνη Κουμουνδούρου (εδώ θέλει επικαιροποίηση), Βοτανικό Κήπο Διομήδους, Ιερά Οδό, Μονή Δαφνίου κ.λπ. που μαζί με την «πρόταση για την προστασία του Οικοσυστήματος του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλο και Λίμνης Κουμουνδούρου ως περιοχή προστασίας της φύσης» που καταθέσαμε έγκαιρα, θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν από το ΥΠΕΚΑ/ΟΡΣΑ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Δυτική Αθήνα έγινε η πρώτη παρουσίαση θέσεων και κριτική στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής που είχε καταθέσει ο κ.Σουφλιάς (ΥΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας) από περιβαλλοντικούς φορείς της περιοχής για να ακολουθήσουν και άλλες ημερίδες και συναντήσεις εργασίας για το ίδιο θέμα. Δείτε το ρεπορτάζ από την ημερίδα (17/6/2009) στο Περιστέρι.
---------
Και ένα βιβλίο, πρόταση, σε όσους θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο "Ένα μέλλον για την Αθήνα". Προφανώς υπάρχουν αρκετά του είδους, αλλά αυτό εκτιμούμε ότι έχει πολλές προσεγγίσεις, αν και δεν το έχουμε διαβάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: