Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Βιομηχανικά και Τοξικά απόβλητα / Η περίπτωση της Δυτικής Αττικής

Διαβάζουμε συνεχώς για πρόστιμα που επιβάλλονται ή που θα επιβληθούν στη χώρα μας για τα βιομηχανικά απόβλητα, τις παράνομες χωματερές κ.λπ.
Σε πρόσφατη ανάρτηση στο ΣΚΑΙ αναφέρεται ότι: "Σε πολλές παράνομες χωματερές καταλήγουν επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα που μολύνουν έδαφος, αέρα και υδροφόρο ορίζοντα." Περισσότερα ΕΔΩ.

Στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ διαβάζουμε "Βόμβα στην καρδιά της Αθήνας": "«Εφθανε μόνο ένα σπίρτο για να τιναχθεί στον αέρα η Αθήνα»! Μ' αυτή τη φράση η ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, περιγράφει στην «Η» την κατάσταση που συνάντησε στο εγκαταλειμμένο και αφύλακτο εργοστάσιο της υπό πτώχευση HELLASFOAM στο Βοτανικό.
Στην έρευνα που έκαναν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν μεγάλες ποσότητες αφύλακτων τοξικών χημικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μονωτικών υλικών, τα οποία είχαν γίνει... «βορά» στους αθίγγανους του παρακείμενου καταυλισμού στον Ταύρο."
Περισσότερα ΕΔΩ.

Στη Δυτική Αττική στις "νόμιμες" χωματερές των Άνω Λιοσίων και της Φυλής έχουν κατά καιρούς αναφερθεί ότι μεταφέρονται βιομηχανικά και τοξικά απόβλητα. Αλλά και τα στραγγίσματα των σκουπιδιών (επιπρόσθετα από τις διαρροές των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων) έχουν ρυπάνει τον υδροφόρο ορίζοντα.
Δείτε ορισμένες φωτογραφίες:

[Ένα τμήμα της χωματερής των Άνω Λιοσίων: α) Όγκοι σκουπιδιών έχουν "θαφτεί" με χώμα και έχουν σχηματίσει "λοφίσκους" β) Ακριβώς από κάτω από τους λοφίσκους έχουν σχηματιστεί "λίμνες" από τα στραγγίσματα των σκουπιδιών. Και όλα αυτά σε 500 μέτρα απόσταση από το ιστορικό "Τοίχος του Δέματος".Φωτογραφίες Σεπτ.2010]

--------------

[Το φράγμα στη Λίμνη Κουμουνδούρου: Μία δυσάρεστη οσμή και αφροί στην έξοδο του φράγματος προς τη θάλασσα Σκαραμαγκά. Φωτ.14/11/2010]

-------
Επόμενη ανάρτηση: Οι "νόμιμες" άδειες για τη διοχέτευση των καταλοίπων από βιολογικό καθαρισμό και χημικών στη θάλασσα του Σκαραμαγκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: