Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Κωνσταντίνος Μουντζούρης: "Για το Ψηφιδωτό, τη Μονή Δαφνίου, το Χαϊδάρι"


[Μονή Δαφνίου, Καθολικό. Ψηφιδωτό τρούλου με Κεφαλή του Προφήτη Ιεζεκιήλ (λεπτομέρεια). Σχέδιο, 1889. Μολύβι και Υδατογραφία σε χαρτί. Διαστάσεις: 34χ49 εκ. Δημιουργοί: R. Weir-Schultz, S. Barnsley. Αρχείο Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, Αδημοσίευτο.]


[Φωτ. Εξώφυλλο από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟ/ 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, 1997/ Το πρόγραμμα μεταξύ των άλλων περιελάμβανε ως θέμα την "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ"/ από το αρχείο του Γιάννη Ιγγλέση]

Ο Κωνσταντίνος Μουντζούρης είναι ψηφοθέτης, κοινωνιολόγος και δάσκαλος στο τμήμα ψηφιδωτού του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου. Ο κ.Μουντζούρης καταθέτει μια αξιόλογη πρόταση την οποία υιοθετούμε και θα την αξιοποιήσουμε (μερικώς αρχικά) αυτόνομα ανεξάρτητα από την αποδοχή που θα έχει από το Δήμο Χαϊδαρίου και τους άλλους φορείς της πόλης.
Ενημερώνουμε ότι ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος με θέμα τη Συντήρηση - Αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου. Την επιστολή του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. προσυπογράφουν σημαντικοί άνθρωποι. Η επιστολή με τους συνυπογράφοντες θα δημοσιοποιηθεί όταν παραληφθεί από τους κ.κ. Παπούλια, Παπανδρέου.
--------------------------------------
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗ


Το κείμενο αυτό προέρχεται από τη δεκαπεντάχρονη συνεργασία μου με το Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου διδάσκοντας στα Τμήματα Ψηφι-δωτού του και αναβιώνοντας κατά κάποιον τρόπο, μια καλλιτεχνική έκφραση χαμένη στην περιοχή για αιώνες. Τουλάχιστον τριακόσιοι ενήλικες έχουν έρθει σε επαφή με το ψηφιδωτό ξεκινώντας με τη δημιουργία αντιγράφων και συνεχίζοντας με τη δημιουργία πρωτότυπων έργων και νέων εφαρμογών. Σημειώνω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων αρκετές/οί μαθήτριες/τές έχουν δημιουργήσει αντίγραφα τμημάτων ψηφιδωτών παραστάσεων προερχόμενα από τη Μονή Δαφνίου.
Κατά καιρούς έχω μιλήσει, για τις ιδέες που έχω για μια προσέγγιση με αυτή την κληρονομιά, σε Δημάρχους και Δημοτικούς συμβούλους, (γιατί θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να αναλάβουν τις ευθύνες μα και να ωφεληθούν από μια τέτοια διαδικασία, ο Δήμος – η Πόλη - οι Χαϊδαριώτισσες και οι Χαϊδαριώτες) αλλά χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση. Όπως και σ’ αυτούς έτσι και τώρα θέλω να υπενθυμίσω, πως οι προτάσεις μου δεν αποσκοπούν σε οποιουδήποτε είδους προσωπική απολαβή ή προβολή. Πάντοτε τόνιζα στους συνομιλητές μου, και το επαναλαμβάνω και τώρα πως είμαι πρόθυμος να συμβάλλω και να συνεργαστώ συμμετέχοντας όπου, όπως και αν κριθεί απαραίτητο.
Οι φορείς της πόλης με πρωταγωνιστή το Δήμο είναι ώρα να αναλάβουν την ευθύνη για την πραγματοποίηση σειράς δραστηριοτήτων που, κατά τη γνώμη μου θα εμπλουτίσουν τη φυσιογνωμία, τον πολιτισμό, την οικονομία της Πόλης και των κατοίκων της δημιουργώντας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες, ιστορικής σημασίας.
Οι προτάσεις που παρουσιάζω στοχεύουν (ίσως) να αφυπνίσουν και (ίσως) να ανοίξουν ένα δημόσιο διάλογο. Αφορούν σε πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι απαραίτητο κατά τη γνώμη μου να πάρουν υπόσταση, σε μια περιοχή που διασώζει μοναδικά δείγματα της Τέχνης και της Τεχνικής των Ψηφιδωτών στη Μονή Δαφνίου, ένα μνημείο κορυφαίας αισθητικής, ιστορικής, θρησκευτικής αξίας με μοναδική σημασία για την Αττική, την Ελλάδα και τον κόσμο (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco).

Διαβάστε ΕΔΩ
τις ολοκληρωμένες προτάσεις του κ.Μουντζούρη.
-----------------------
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., όπως αναφέρουμε στην εισαγωγή, στηρίζει την πρόταση του κ.Μουντζούρη, η οποία εντάσσεται στη γενικότερη πρόταση που έχουμε στείλει με την επιστολή μας προς τους κ.κ. Παπούλια, Παπανδρέου και που θα την καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες στο ΥΠΠΟΤ, 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κόμματα, Φορείς κ.λπ. Η επιστολή μας τελειώνει ως εξής:
"...Εμείς έχουμε τη διάθεση να συμβάλλουμε στην καλύτερη ανάδειξη του Μνημείου και να συνεργαστούμε για να δημιουργηθεί ένα μικρό Μουσείο για το Δαφνί με βιβλία, φωτογραφίες, γκραβούρες κ.λπ. από τη μακρόχρονη ιστορία του..." 22/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: