Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Κίνηση "Θριάσιο SOS": "ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΔΙ - ή αυτοί ή εμείς/ Όχι ΝΕΑ ΒΑΡΗ στη Δυτική Αττική


[Αφίσα από την εκδήλωση στο Nosostros 2009 - Δείτε ΕΔΩ το Power Point που παρουσιάστηκε]

ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 880 ΜW ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΔΙ: ή αυτοί ή εμείς
-Γιατί;
Γιατί ενώ η ΠΕΤΡΟΛΑ υψώνει ήδη τις καμινάδες για να απελευθερώσει σύντομα στον αέρα του Θριασίου τα αέρια απόβλητά της με ρυθμό 1.500.000 κυβ. μέτρων την ώρα, η Χαλυβουργική προωθεί ραγδαία το σχέδιο κατασκευής ενός τεράστιου ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 880 ΜW... που αλλού; Μα φυσικά στο ήδη κορεσμένο και πολύπαθο Θριάσιο.
-Πού συγκεριμένα;
Ο ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ θα αναπτυχθεί στις ήδη μπαζωμένες από την Χαλυβουργική, με χιλιάδες τόνους σκουριά, θαλάσσιες εκτάσεις 102 στρ., σε απόσταση αναπνοής από την παραλία Ασπροπύργου και το Καλυμπάκι.
Ήδη, μάλιστα, προετοιμάζεται η κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης μήκους 7 χλμ που θα συνδέσει, διαμέσου του Αεροδρομίου Ελευσίνας, τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ στο Πάτημα με την Χαλυβουργική με σκοπό να τροφοδοτήσει το Σταθμό με 1 δις τόνους αερίου τον χρόνο!
-Και τι σημαίνει αυτό για την πόλη;
• Από την καύση του αερίου θα εξέρχονται από τις δύο καμινάδες του Σταθμού 4,5 εκ. κυβ. μέτρα καυσαέρια την ώρα, ενώ σε ετήσια βάση 2.000 τόνοι Οξειδίων του Αζώτου θα προστεθούν στον αέρα που αναπνέουμε.
• Θα αυξηθεί το όζον σε όλο το λεκανοπέδιο.
• Θα εκπέμπονται ετησίως στην ατμόσφαιρα 2,5 εκ. τόνοι Διοξείδιου του Άνθρακα (CO2) καθώς και άλλοι επικίνδυνοι αέριοι ρύποι όπως Μεθάνιο, Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου καθώς και σημαντική ποσότητα (5 Κg ετησίως) υδραργύρου, που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.
• Από τις διαδικασίες ψύξης των μονάδων θα υπάρξει περαιτέρω ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενώ η μονάδα θα εκβάλλει μεγάλες ποσότητες θερμότητας στη θάλασσα και εν μέρει στην ατμόσφαιρα.
• Τέλος, κάθε άλλο παρά αμελητέος θα είναι ο θόρυβος από την συνεχή λειτουργία 2 αεριοστροβίλων.

-Δηλαδή η Πόλις Εάλω;
Ναι. Αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και περιμένουμε... τον Godot να μας σώσει, ζήτω που καήκαμε!!! Μας βλέπω να μετακομίζουμε ομαδικά. Εκτός αν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
- Τι μπορούμε να κάνουμε δηλαδή;
Κατ΄ αρχάς να μην αδιαφορήσουμε, να μη σωπάσουμε, να μην αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ηττοπάθεια. Χρόνος και πολυτέλειες για αναβολή και για μεμψιμοιρία δεν υπάρχει: Ή αυτοί ή εμείς.
• Να ενημερωθούμε, να ενεργοποιηθούμε, να δράσουμε. Να θέσουμε το θέμα στην οικογένεια, στο σχολείο, στη γειτονιά, στην ενορία, στις συλλογικότητες που συμμετέχουμε, στις παρέες μας.
• Να διεκδικήσουμε την άμεση πολιτική λύση του προβλήματος. Για να ανακληθεί άμεσα η περιβαλλοντική αδειοδότηση του περιβαλλοντοκτόνου σχεδίου και να μην χορηγηθεί Άδεια Εγκατάστασης χρειάζεται να κινήσουμε γη και ουρανό. Και θα τον κινήσουμε!!!
• Να εκφράσουμε σε κάθε ευκαιρία (σε συγκεντρώσεις, στα δημοτικά συμβούλια, στο δρόμο, σε εκδηλώσεις, στα γραφεία τους) και με κάθε πρόσφορο τρόπο (αφήστε την φαντασία σας να δουλέψει!) την ανησυχία, τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτησή, την οργή μας:
-προς τους Δημάρχους του Θριασίου που ολιγωρούν ή κρύβονται πίσω από μεγαλόστομα ψηφίσματα και δηλώσεις συμπαράστασης, χωρίς να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις και ενέργειες.
-προς τον αιρετό Περιφερειάρχη που οφείλει τώρα να πάρει θέση δημόσια, να διακηρύξει σε όλους τους τόνους και να απαιτήσει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη μη υλοποίηση του επιβλαβούς σχεδίου για το περιβάλλον της Αττικής.
- προς τις Τοπικές Οργανώσεις Θριασίου όλων των κομμάτων, προς τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, και ιδιαίτερα του Κυβερνώντος Κόμματος, που παραμένουν τραγικά σιωπηλοί, κρύβονται επιμελώς για το θέμα και δεν αναλαμβάνουν καμία ουσιαστική πρωτοβουλία.
Το θριάσιο δεν αντέχει & δεν ανέχεται άλλη ρύπανση!
Κίνηση ΘΡΙΑΣΙΟ S.O.S
------------------------
Δείτε ΕΔΩ τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τη "δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από την ΔΕΗ στην Χαλυβουργική" όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Καμαρώστε τον κ.Ραγκούση (Γραμματέας του "κινήματος" τότε)και τα άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που είναι στην κυβέρνηση "τσιμουδιά", όλα τα βρίσκουν "όμορφα" και ωραία.
---------------------------
Διαβάστε ΕΔΩ την εισήγηση του κ.Δεκλερή (8/3/2008) που έκανε στον Ασπρόπυργο. Μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι ["...στο Θριάσιο λειτουργούν σήμερα 670 βιομηχανικές μονάδες, εκ των οποίων οι 100 (εκατό) ανήκουν στην βαρειά βιομηχανία και, κατά την αρμοδίαν αξιολόγηση του ΕΛΚΕΘΕ, «Ο κόλπος της Ελευσίνος είναι η πλέον επιβαρυμένη και διαταραγμένη περιοχή της Ελλάδος».
Σημειωτέον, ό,τι συνέβη στο Θριάσιο Πεδίο συνέβη και στον Παγασητικό Κόλπο, τον Θερμαϊκό κλπ., δηλ σε σημαντικά ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα της Χώρας...πρέπει να τεθεί το μείζον θέμα της περιβαλλοντικής αποκατάστάσης του Θριασίου, ώστε να προβλεφθεί στα υπό κατάρτιση χωροταξικά σχέδια ως ο επιβεβλημένος μείζων στρατηγικός προγραμματισμός.
Επειδή στην χώρα μας η χωροταξία άργησε πάρα πολύ, και έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί παράνομες καταστάσεις με σημαντική απώλεια φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου, η περιβαλλοντική αποκατάσταση και ο ορθός προγραμματισμός της πρέπει να είναι το κύριο αντικείμενο της χωροταξίας. Χρειαζόμαστε ανάκτηση περιβάλλοντος, ιδίως παρακτίων οικοσυστημάτων για να έχομε περιβαλλοντική ισορροπία...]
-----------------
Εμείς ως σύλλογος είμαστε πρωτίστως με τους ενεργούς πολίτες της Ελευσίνας, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη Κίνηση "Θριάσιο SOS".

Δεν υπάρχουν σχόλια: