Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η Ορνιθολογική Εταιρεία για τους χορηγούς, το Πάρκο Τρίτση και την Coca Cola



Στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου είχαμε αναρτήσει ένα άρθρο/παρέμβαση του Δημήτρη Τσουκάλη (μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου) με τίτλο "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση υπό τον έλεγχο των Πολυεθνικών;". Δείτε το άρθρο ΕΔΩ.
Στις 28/3/2011 λάβαμε μια επιστολή για το θέμα που θίγει ο Δημήτρης Τσουκάλης ("Τα πουλιά υπό την «προστασία» της COCA COLA") από τον Δ/ντή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Ξενοφών Κάππα την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω.
-----------
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση – με νομική μορφή σωματείου, την πιο ανοικτή μορφή οργάνωσης που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Αντικείμενο της είναι η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα. Από το 1982 εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο περιβάλλον τόσο για τα πουλιά, όσο και για τον άνθρωπο. Το έργο της περιλαμβάνει δράσεις προστασίας και μελέτης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, καθώς και παρεμβάσεις για τα κρίσιμα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία της οργάνωσης και την επίτευξη των σκοπών της, προέρχονται από τις εισφορές των μελών και των υποστηρικτών της καθώς και τη συγχρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων/προγραμμάτων από εθνικούς, κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους. Έτσι, στο πλαίσιο του κοινωφελούς έργου ιδιωτικών Ιδρυμάτων καθώς και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ιδιωτικών εταιριών, εξασφαλίζεται μέρος των απαιτούμενων πόρων για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων όπως το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» με την υποστήριξη της εταιρίας Coca-Cola μέσω του Ιδρύματός της (The Coca Cola Foundation) το σχολικό έτος 2009-2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με διαφορετικές χρηματοδοτήσεις αδιάκοπα από το 2005 ως σήμερα, με ένα ετήσιο αριθμό μαθητών που φτάνει πια στις 6.000.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορνιθολογικής το οποίο απαρτίζεται αυστηρά από εθελοντές και εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών κάθε δύο χρόνια, αποφασίζει με διαφανείς διαδικασίες αξιολογώντας κατά περίπτωση τις συνεργασίες που αναπτύσσει με τον ιδιωτικό τομέα με βάση τη σχετική πολιτική και διαδικασία που έχει καταρτίσει. Παράλληλα οι συνεργασίες παρουσιάζονται μαζί με τα οικονομικά στοιχεία ετησίως στη Γενική Συνέλευση η οποία είναι ανοιχτή στα μέλη και έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να κρίνει τη σκοπιμότητα της οποιαδήποτε συνεργασίας. Στο πλαίσιο κάθε συνεργασίας είναι αυτονόητο ότι προβάλλεται η συνέργεια για την υλοποίηση κάθε δράσης/προγράμματος με την αναφορά του χορηγού στο έντυπο ενημερωτικό υλικό που διανέμεται κατά τόπους στα σημεία δράσης. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με όλες τις άλλες συγχρηματοδοτήσεις από εθνικούς, κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους.

Η Ορνιθολογική, στο πλαίσιο της Κοινωνίας των Πολιτών, καταφέρνει να αναπτύσσει σημαντικό έργο, διατηρώντας συνεργασίες και με ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν την κοινωνική ευθύνη. Παράλληλα φροντίζει για την αξιολόγηση κάθε συνεργασίας ξεχωριστά λαμβάνοντας υπόψη και τη διατήρηση των οικονομικών ισορροπιών που της επιτρέπουν να διατηρεί την πολιτική και οικονομική αυτονομία της χωρίς καμία εξάρτηση από επιχορηγήσεις ιδιωτικές ή μη.

Με εκτίμηση
Ξενοφών Κάππας
Διευθυντής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας